csbzkI 發表於 2021-8-23 13:48

georgeleung 發表於 2021-8-23 13:33
師兄的圖是由80hz開始滾降沒錯
分頻點應該是80?

一般功放低频lfe信号是120hz以下,而主箱环绕按照经验一般分在80hz,主箱环绕和低音炮的低频回放能力,即使在80-120hz,差别都系好大,一般主箱重放这段低频都会力有不足;如果低音炮这段也表现差,就会导致这段低频表现不好,衔接有严重问题。
所以最好60-120都做好,实在不行确保60-80这段做好。就系这个道理。

可能误解你贴的意思,但上面这段打出来就姑且看看吧

至于MDLP是不是lfe出来后低频再切80,我就不得而知了

samngan@G 發表於 2021-8-23 13:57

chhanthony 發表於 2021-8-23 12:44
嗱,我唔係要挑戰你嘅post,你嘅post好有養份,只係喺香港呢個食開快餐嘅地方,唔係咁多人願意去入深了解 ...

師兄言重,說真我只是知一點皮毛,閒來無事喜歡扼水吹

csbzkI 發表於 2021-8-23 14:00

samngan@G 發表於 2021-8-23 13:57
師兄言重,說真我只是知一點皮毛,閒來無事喜歡扼水吹

就系因为你这样的人太低调,才会这么多人不知道设备仪器调炮的好处

samngan@G 發表於 2021-8-23 14:14

csbzkI 發表於 2021-8-23 14:00
就系因为你这样的人太低调,才会这么多人不知道设备仪器调炮的好处

師兄,工具的確可以快速搵到問題所在,但你都唔可以否定用耳仔調一定唔得,移動低頻,我無現場聽過,解封後有機會都希望去現場家訪感受下,耳聽為實

MDLP 發表於 2021-8-23 14:17

csbzkI 發表於 2021-8-23 13:48
一般功放低频lfe信号是120hz以下,而主箱环绕按照经验一般分在80hz,主箱环绕和低音炮的低频回放能力,即 ...

呢啲就係你嘅道理
人地就無道理
上文講過我部電腦個rew同asio係新裝
但asio搞極都無聲
唯有用java經左+右從低管出
我做到10~80又點解會做唔到80~120
再講我呢條曲線
都係拉eq用嚟招呼你哋啲睇图派
實際自己聽嘢條Q唔會咁直
而25Hz對落我會裝一個6dB滾降
80Hz同樣有12dB滾降
點解咁做?
無得解.....唔鐘意就係唔鐘意
你冇得強加喺人哋身上

csbzkI 發表於 2021-8-23 14:17

samngan@G 發表於 2021-8-23 14:14
師兄,工具的確可以快速搵到問題所在,但你都唔可以否定用耳仔調一定唔得,移動低頻,我無現場聽過,解封 ...

等包胶{:1_335:}

csbzkI 發表於 2021-8-23 14:20

MDLP 發表於 2021-8-23 14:17

呢啲就係你嘅道理
人地就無道理

分频80hz,lfe120hz,这个唔系我的观点,是THX影院标准……得闲可以多睇书

80Hz同樣有12dB滾降,點解咁做?無得解.....
当然,你喜欢不做好衔接,那是你自由,但系唔好去教坏别人。

MDLP 發表於 2021-8-23 14:25

georgeleung 發表於 2021-8-23 13:33
師兄的圖是由80hz開始滾降沒錯
分頻點應該是80?

拿呢啲咪就係佢哋啲塔利班邏輯
明明經過AVM係80Hz
又可以引經據典話100Hz
有師兄你出聲最後又話打錯

MDLP 發表於 2021-8-23 14:32

csbzkI 發表於 2021-8-23 14:20
分频80hz,lfe120hz,这个唔系我的观点,是THX影院标准……得闲可以多睇书

嗱又扮睇唔到
你睇唔到我上面講話過asio出唔到聲咩

你仲講漏咗dts個Lfe得80Hz添
但我擺得太近太現形
唔鍾意就cut咗佢係咪唔得先

csbzkI 發表於 2021-8-23 14:39

fishbone8822 發表於 2021-8-13 16:08
現在他們玩毁灭者21" DIY衣櫃炮, 你聽過了嗎?

今天收到风,汕头八戒先玩,过些天就会有JL213和毁灭者的对比
頁: 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 [38] 39 40 41 42 43 44 45 46 47
查看完整版本: 大陆玩家低频进化史

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。