DAVIS5225 發表於 2021-8-24 17:03

samngan@G 發表於 2021-8-24 13:15
師兄你好,誠心討論,小弟理解現代音響播放立體聲的結像,最小要兩隻喇叭發聲,出現聲壓差或錄制混音時的 ...

師兄哩個問題問得相當好,哩個問題一直都困繞住我,包括目前。就好似電源線一樣,點解成間屋D線材都可以忽略,淨系哩一兩尺乜線就可以出效果,而且器材越高班效果就越明顯。
全世界到目前為止都冇一個專業人士出來講及哩個移動低頻嘅問題。究竟混音師有冇做咗哩一樣嘢?冇人知。我只係知道真係可以做到移動。
小弟不才,移動低頻係科學角度我真係解釋唔到,但係就可以上Q穴感受。我都請教過無數次Q姐,但都係學到D皮毛。就算在我的系統中(現時用緊三隻超低音),移動感都唔算明顯。你都知調校超低音果個工程有幾咁大,所以我都係差唔多就收貨,論器材論環境我相信我嘅唔會比Q穴差。但效果就同Q穴冇乜可比性。
我嘅玩法都係源於Q穴,就算一隻超低音都要調相位。如果兩隻就先調一隻,再調第二隻融合,以此類推。
在大陸,如果你同人講玩一隻超低音都要調相位,甘你就要戴定頭盔先。

LamsonIsm@FB 發表於 2021-8-24 17:45

師兄哩個問題問得相當好,哩個問題一直都困繞住我,包括目前。就好似電源線一樣,點解成間屋D線材都可以 ...

師兄,我並不反相更換線材對音色上有改變既觀點,但以高保真或低失真原理計,你所用既線材只能最大限度還原成入屋前既狀態,並不能無中生有。或線材本身有失真產生的音色,當然有人可能會打破人耳感知極限,就好似破世界紀錄一樣。

至於移動低頻,師兄可以參考之前師兄提出同相既原理,另外師兄亦要多爬文做功課了解一下自己器既運作方式,要認清十仔除左負責LFE聲軌外,仲要處理全頻喇叭分頻點以下既頻段,加上我或上其他師兄前文講既人耳對聲源定位感知及人體結構對不同頻率既方向性問題,加起黎其實並不難理解。但師兄前文提及能只開低音情況下聽到移動感,可能師兄聽覺優於人類,超越人類聽覺極限,能分辯極低頻方向及分離時間差微不可察既直達聲及反射聲以致師兄聽到移動低頻。

另外校長表示冇人講過上Q姐度只試0.1聲道,與師兄於386樓的表示相反,倒底是師兄無中生有,定真有其事,而校長對師兄物種描述有誤?還有師兄認識q姐,何不直接請Q姐出來解惑,順便造福廣大燒友{:1_326:}

samngan@G 發表於 2021-8-24 18:27

師兄哩個問題問得相當好,哩個問題一直都困繞住我,包括目前。就好似電源線一樣,點解成間屋D線材都可以 ...

師兄你好,感謝你的回覆,我對q姐移動低頻的理解,原來是不對的(不是喇叭與炮的溶合問題),看到回覆中提到一隻超低音也要調相位,意思是只用一隻炮,調phase knob在沒有喇叭同時發聲,也會出現不同角度的移動低頻嗎?

KEFbest@smile 發表於 2021-8-24 19:28

Seeing this post remind me of this video........

https://youtu.be/ZN9nt15sSZ8

DAVIS5225 發表於 2021-8-25 09:26

LamsonIsm@FB 發表於 2021-8-24 17:45
師兄,我並不反相更換線材對音色上有改變既觀點,但以高保真或低失真原理計,你所用既線材只能最大限度還 ...

前言:
一個“沒有見過靈異的人”引用“別人”的科學理論來向“見過靈異的人”極力證明這個世界沒有鬼。

正文:
.......

結語:
你並不是唯一質疑的人。
我也不是唯一認同的人。

DAVIS5225 發表於 2021-8-25 09:46

samngan@G 發表於 2021-8-24 18:27
師兄你好,感謝你的回覆,我對q姐移動低頻的理解,原來是不對的(不是喇叭與炮的溶合問題),看到回覆中 ...

係。

casshan 發表於 2021-8-25 09:53

小弟只係一普通AV發燒友,見到各位唇鎗舌劍一輪後,有少少意見真係不吐不快....
對初入門燒友黎講,依賴AV AMP作自動調整係無可厚非,但有D問題係AV AVM處理唔到,就要用其他方法去補救
小弟認為玩AV要玩得精,必須對聲學有一定認識,雖然難學但都要去嘗試克服,如果唔係就唔知道如何去搵出問題原因及解決方法
所以先以儀器量度,得出的參數係有一定參考價值,可以指出系統有什麼不足之處,之後可以再憑主觀聽感去做微調,達到岩自己口味的聲音
同樣原理都適用於畫質,畫面方面更有嚴格的客觀標準,不可以不借助儀器去測量
Sam早前post出唔同圖表,已經清楚說明一切,客觀數據係唔會呃人,比千言萬言更具說服力,希望其他師兄唔好再意氣用事,心平氣和地討論,大家一齊提升AV知識,豈不妙哉?!

LamsonIsm@FB 發表於 2021-8-25 11:55

前言:
一個“沒有見過靈異的人”引用“別人”的科學理論來向“見過靈異的人”極力證明這個世界沒有鬼。
...

子非魚,焉知魚之樂?
我都冇辦法證實大家系同一物種,當然我比較願意相信師兄正確,大師系錯。

LamsonIsm@FB 發表於 2021-8-25 12:02

DAVIS5225 發表於 2021-8-25 09:46
係。

請教一下師兄單十只開十仔,其他喇叭不開情況下,扭phase 聽感上會有何不同?如師兄表示是移動,請問是如何移動?八荒六合總有方向,還請解惑。

另外既然我同師兄理解既移動低頻有所不同,有勞師兄闡述一下,以凡人能理解既方式表達,請不要知乎者也。如師兄對此如理解不深或覺得自己可能詞不達意,師兄可以請Q姐出黎為群眾解惑,Q姐作為相位神功及移動低頻創始人,相信對此表達或描述一定能令凡俗如我既人明白,謝謝師兄。

samngan@G 發表於 2021-8-25 12:55

前言:
...

理解師兄證實不到唔等於無的觀點,但是信仰和迷信只是一線之差,不能總是跟別人說,不要問,只要信,那麼這樣不能夠說服別人,只會變成自願其說
頁: 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 [40] 41 42 43 44 45 46 47 48 49
查看完整版本: 大陆玩家低频进化史

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。