samngan@G 發表於 2021-8-23 10:15

MDLP 發表於 2021-8-23 10:07
呢啲正宗輸打贏要

唔得或唔識,唔緊要,唔好亂吹,溝通唔到,放棄,交番個舞台比你

MDLP 發表於 2021-8-23 10:21

samngan@G 發表於 2021-8-23 10:15
唔得或唔識,唔緊要,唔好亂吹,溝通唔到,放棄,交番個舞台比你

又要玩图
你兩個《凹凸無常》個毒瘤同埋個蟲洞
又唔係我加上去
你先教好你兩個徒弟先啦

samngan@G 發表於 2021-8-23 10:34

MDLP 發表於 2021-8-23 10:21
又要玩图
你兩個《凹凸無常》個毒瘤同埋個蟲洞
又唔係我加上去

本來唔想再回你,我同你對話,拖第三者落水做乜?更何況兩位師兄唔係我徒弟,做唔到亂吹完後,隨左話人搬龍門,規矩唔係你定,還有無第二句,夠了,你的認知水平去到邊,好清晰,收線,再見

MDLP 發表於 2021-8-23 10:51

samngan@G 發表於 2021-8-23 10:34
本來唔想再回你,我同你對話,拖第三者落水做乜?更何況兩位師兄唔係我徒弟,做唔到亂吹完後,隨左話人搬 ...

事實上規矩唔係你定
如果入你個賭場贏咗錢就慘

chhanthony 發表於 2021-8-23 11:25

真心佩服咁多位朋友嘅耐情性,小弟真係無咁好耐性同不停出題考人答完佢又shift去第二度不停帶人遊花園嘅人,所以一早將成班人blacklst咗,無謂浪費人生喺啲無價值嘅嘢上面。

csbzkI 發表於 2021-8-23 11:41

DAVIS5225 發表於 2021-8-23 09:58
移動低頻也叫3D低頻。比如《創戰記》電單車抬頭起步,你會感覺自己揸車,成個人會往後跌。
又例如《遺落 ...

3D低频,哈曼没讲过,看来系烧友自创,现在明白原来在说低频衔接…..
低频衔接想做好,低音炮要做好60-120这段,实在不行60-80这段是起码要求,能量一定要足,甘就可以保证低音炮和其它喇叭衔接上,听感上就会有你所谓的3d低频。如果衔接不上,能量不够,就会导致听感脱节。想听效果,去看atmos树叶飞那段会比较明显,
要求如果再高,可以在lfe基础上玩sub,这种系土豪玩法,没有4个炮以上不需要考虑。

可能我这样说你不是太明白,你看看两个图60以后能量,一目了然,测量数据又不骗人。

csbzkI 發表於 2021-8-23 11:46

chhanthony 發表於 2021-8-23 11:25
真心佩服咁多位朋友嘅耐情性,小弟真係無咁好耐性同不停出掄金考人答完佢又shift去第二度不停帶人遊花園嘅 ...

其实不是争输赢,看帖有耐心的,应该可以看到一些有用的嘢。一个论坛只有一种声音,如果对的还好,万一错的,岂不是都带偏?多个玩法多个选择,对不对?
看你ID眼熟,应该系视频方面大烧,敢问:眼睛肯定比仪器好,最后投影肯定用眼睛看用眼收货,但投影调试,究竟是用眼睛,还是用仪器?有没人可以快速用眼精确甘调出好的画面?{:1_328:}

chhanthony 發表於 2021-8-23 12:44

csbzkI 發表於 2021-8-23 11:46
其实不是争输赢,看帖有耐心的,应该可以看到一些有用的嘢。一个论坛只有一种声音,如果对的还好,万一错 ...

嗱,我唔係要挑戰你嘅post,你嘅post好有養份,只係喺香港呢個食開快餐嘅地方,唔係咁多人願意去入深了解(小弟都係其中之一)

你可以揾到我啲舊post,小弟十年前已經同REW去玩,當時重要用analog入無HDMI output,小弟11年拎ISF12年拎THX,但喺Sam哥面前都係BB班,真正了解聲學嘅人都會知呢啲cert. 跟本係垃圾。

之前出咗個錯得離譜嘅分享,好在Sam哥pm我話想同我討論下,當日一下就指出我嘅問題所在,但佢真係真心分享,完全無好似啲高手咁高高在上咁去指點江山。

一直幾個月來來回回度完send畀佢睇,跟佢嘅方法去改善,去到最後得出嚟嘅結果係十分滿意,當然喺空間同擺位問題無得改嘅時候,只可以大幅同EQ,但同時太多EQ又有group delay,好多嘢都要接受,但起碼知道問題出𠿬邊。老實一日唔自己不停咁用REW來來回回咁去度每個setting得出嚟嘅變化,一日都係紙上談兵。

多年前已經家訪過晒呢度嘅神人,當然咁多年後可能己經係另一個天地,但真係無乜時間同衝動再訪,而大家追求嘅亦唔一樣。

早前經Sam哥介紹去Lamson兄度聽,老實,一入屋已經想走,但聽完之後真係大開耳界,以佢級數嘅器材出嚟嘅聲音真係唔講得少,小弟套系統做到佢一半都好開心。

講真自問極唔鍾意睇簡體字同大陸文章,自認有偏見,但呢啲有聲學理論同教你一步步實淺嘅文章香港真係無,有嘅都好似呢個貼咁被啲大師攪到好似巿井鬧交貼咁。

喺76十三年出過好多有關調教嘅分享,去到今日自問已經無咁嘅心機同能力去做,見到有養份嘅貼攪成咁,所以建議大家善同Blacklist功能。

csbzkI 發表於 2021-8-23 13:06

chhanthony 發表於 2021-8-23 12:44
嗱,我唔係要挑戰你嘅post,你嘅post好有養份,只係喺香港呢個食開快餐嘅地方,唔係咁多人願意去入深了解 ...

原来系甘,多谢师兄的长篇解惑{:1_326:}

georgeleung 發表於 2021-8-23 13:33

MDLP 發表於 2021-8-23 09:43
講咁多有乜用
大家都用多炮用時差互補
跟你學以致用祗會長出一個毒瘤

師兄的圖是由80hz開始滾降沒錯
分頻點應該是80?
頁: 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 [37] 38 39 40 41 42 43 44 45 46
查看完整版本: 大陆玩家低频进化史

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。