LamsonIsm@FB 發表於 2021-8-22 11:38

samngan@G 發表於 2021-8-22 11:27
師兄,低頻除咗炮,喇叭都會出聲的,移動低頻,我理解係如果lfe調好後,做到與喇叭分頻點前後一個倍頻程 ...

簡單化補充一下,改為移動全頻,所謂的移動感,包圍感,只是該喇叭出聲時有低頻,而學師兄說80hz以下人耳分別方向性較弱,這跟人體雙耳距離有關,頭細跟頭大都能分辯的已經不同,學術一點講就哈斯效應。

samngan@G 發表於 2021-8-22 11:43

相位這個詞,對燒友可能有點抽像,簡單解釋,相位是時間特性的反映,一個理想的頻率正玄波,由0開始期間經過波幅的峰和谷90度和180度,最後回到360,因為係一個周期運動,所以用角度來表示,而不是物理方向性的角度。所以,隻炮放前後左右用唔同角度,根本唔make senes

samngan@G 發表於 2021-8-22 11:49

點解坊間會出現扼尺,聽相位的情況,喇叭實呎對,理論上相位就一致,但是這個是開放空間的理想情況,而密閉空間,在施奈德頻率以下,由幾何聲學改變為波動聲學,受房間模式影響出現相位畸變形成低頻到達時的相位改變,所以av amp autocal出來的延時可能不對

samngan@G 發表於 2021-8-22 11:59

LamsonIsm@FB 發表於 2021-8-22 11:38
簡單化補充一下,改為移動全頻,所謂的移動感,包圍感,只是該喇叭出聲時有低頻,而學師兄說80hz以下人耳 ...

師兄,玩rew的人,唔係只識睇圖,唔識聽聲,對聲學完全不了解,一味落eq去拉直條線就好聽的,利申,我只是一個菜鳥,有錯唔好打頭

MDLP 發表於 2021-8-22 12:10

samngan@G 發表於 2021-8-22 11:49
點解坊間會出現扼尺,聽相位的情況,喇叭實呎對,理論上相位就一致,但是這個是開放空間的理想情況,而密閉 ...

av amp autocal出來的延時可能不對
其中一個原因subwoofer input到單元
經過多組filter例如xover/phase/peq之類出現latency
點解有啲sub仔有分LFE同line in
LFE輸入by pass 個phase同xcover
可以自己做個小實驗
LFE同Line in輸入
cal出來個distance都唔一樣

MDLP 發表於 2021-8-22 12:16

人耳對80hz前聲音方向性不敏感?
個別情況因人因地因器材而異
我自己用signal gen喺部2ch個LR bal做個小實驗
由80Hz試到32Hz都左右明顯
再落31就完全聽唔出LR邊隻出聲

samngan@G 發表於 2021-8-22 12:20

MDLP 發表於 2021-8-22 12:10
av amp autocal出來的延時可能不對
其中一個原因subwoofer input到單元
經過多組filter例如xover/phase/p ...

原因太多,唔一點一點講,打咁多字手累

samngan@G 發表於 2021-8-22 12:23

MDLP 發表於 2021-8-22 12:16
人耳對80hz前聲音方向性不敏感?
個別情況因人因地因器材而異
我自己用signal gen喺部2ch個LR bal做個小實 ...

係一個統計,唔係人人一樣,所以幾時都覺得你勁過harman kardon同dr floye toole,直頭係偶像派

MDLP 發表於 2021-8-22 12:38

samngan@G 發表於 2021-8-22 11:27
師兄,低頻除咗炮,喇叭都會出聲的,移動低頻,我理解係如果lfe調好後,做到與喇叭分頻點前後一個倍頻程 ...

無錯
人地超低音同主喇叭銜接得平順一體化
見呢個國家代表從來一直無講過無圖表睇
sub點同main去銜接
Main同sub銜接得好
LFE就會被main帶動走向

另外一個主要原因
係三個唔同牌子sub嘅所謂互補
放三個角三隻都有唔同頻率响應高低
又有唔同相位特性
假設有ABC三隻sub
有個頻段就A大聲啲
有時就B或C大聲
亦會出現A同B互相抵消得C出聲
不同組合而得出來效果
但先要應同80Hz唔一定全部無方向性

LamsonIsm@FB 發表於 2021-8-22 12:39

samngan@G 發表於 2021-8-22 12:23
係一個統計,唔係人人一樣,所以幾時都覺得你勁過harman kardon同dr floye toole,直頭係偶像派 ...

大部份人都系對80hz左右開始,呢個同人體體形結構有關,如果大師真系能清晰分辯32hz既方向性,雙耳間既距離應該比大部份人長超過1倍,金耳朵都真系有解釋的
頁: 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 [31] 32 33 34 35 36 37 38 39 40
查看完整版本: 大陆玩家低频进化史

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。