csbzkI 發表於 2021-8-20 21:15

相同炮位的两个炮(黄色和紫色),通过调整可以得到黑色,所以两炮可以根据你需要在某些频段增强/抵消;
从调试角度,第二个图更合适后期的eq。基于第一种状态来调试,自己揾麻烦

MDLP 發表於 2021-8-21 04:01

仲要裝過REW同個ASIO driver
搞餐死先出到聲
搞到半夜嘈喧巴閉
不過就無興趣還原個behringer
對比返無PEQ同時差矯正
講明先只係普通客廳一個
冇做聲學處理冇smoothing
我諗都比上不足但比下有餘
你哋上晝自己慢慢吹我要瞓

MDLP 發表於 2021-8-21 04:09

收曬檔先至醒起
隻15寸超低音啪咗去low damping同 ext 14
因為有幾個朋友嚟聽過都話尾音長啲會過癮啲
所以個超低頻段消散會比較差

csbzkI 發表於 2021-8-21 09:03

如果没有大eq,能量图不错,作为客厅,已算难能可贵,可以秒了98%的客厅党。图和smallwings以及sam没有可比性,就对比一下同是客厅的骨爷。骨爷家了20-30hz这段能量系偏少,因为会引起共振,这个只能刻意调低小小。对比骨爷,MDLP不足的地方,在于全频段都偏少,能量不是太好,特别是60以后比较薄弱,打击力度会少点,与主箱衔接有小小问题。不知道20hz以下乜嘢情况,如果上盘能量不足,切了下盘会好点。另外,估计炮也有关系,雷鸣换成svs的密闭,表现会好点。如果MDLP就是比较喜欢快速的炮,当我没讲

hjfb 發表於 2021-8-21 10:25

csbzkI 發表於 2021-8-21 09:03
如果没有大eq,能量图不错,作为客厅,已算难能可贵,可以秒了98%的客厅党。图和smallwings以及sam没有可比 ...

睇完幅图又点?比你講啱晒又点?MDLP以後喺度講嘢可信度高d?還是以後唔洗家訪,大家都玩得好套器材?……睇X光片咩!哈哈

csbzkI 發表於 2021-8-21 10:44

hjfb 發表於 2021-8-21 10:25
睇完幅图又点?比你講啱晒又点?MDLP以後喺度講嘢可信度高d?還是以後唔洗家訪,大家都玩得好套器材?… ...

这个贴部分内容是关于rew使用,大家也因此吵了一些。甘你跳来跳去,有没咩野可以share给大家看啊?
rew是用于调试,可以快速看到低频问题,这个和家访有又乜关系?
如果你不懂可以学,现在即使是MDLP都可以出图讨论了,你还在那里跳来跳去……面系人滴俾既,架系自己丢的。

Topgun 發表於 2021-8-21 11:34

不是好明白,見主頁有Q姐set十仔秘技,現在有什麼圖的,請問是圖那些能容易做到好低頻或移動低頻,還是移動低頻跟圖不同?謝謝

hjfb 發表於 2021-8-21 11:37

csbzkI 發表於 2021-8-21 10:44
这个贴部分内容是关于rew使用,大家也因此吵了一些。甘你跳来跳去,有没咩野可以share给大家看啊?
rew是 ...

即係MDLP師兄比咗图而我唔比就係丢架? 你嗰啲係咩邏輯嚟呀?況且我冇測試過冇圖畀係咪唔可以討論先?你睇幅圖就可以斷症,咁係咪即係話唔使家訪,就可以幫人解決問題呢 ?你最好叫人畀嘢之前搞好自己個思維邏輯先,MDLP話齋,呢度唔係你話事規矩唔係你定㗎…… 真係好好笑!{:1_341:}

hjfb 發表於 2021-8-21 11:39

Topgun 發表於 2021-8-21 11:34
不是好明白,見主頁有Q姐set十仔秘技,現在有什麼圖的,請問是圖那些能容易做到好低頻或移動低頻,還是移動 ...

Good point ,問下佢哋有幅靚图,可唔可以做到低頻移動先啦!{:1_351:}

csbzkI 發表於 2021-8-21 11:48

hjfb 發表於 2021-8-21 11:39
Good point ,問下佢哋有幅靚图,可唔可以做到低頻移動先啦!

唔好无知当有趣,乜嘢叫低频移动?实在孤陋寡闻
頁: 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 [24] 25 26 27 28 29 30 31 32 33
查看完整版本: 大陆玩家低频进化史

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。