samngan@G 發表於 2021-8-20 15:03

kingyan 發表於 2021-8-20 14:52
有圖參考係好既,但要用支幾錢既咪及接線才準確呢?
咪線及測試器材要否拎去做認證?不會是買支兩三佰文咪 ...

開始入門學習調試umik1 已經足夠,只是咪的底噪不夠低,測量頻域準確性絕對沒有問題,實際你的空間也吃不下那麼低的底噪,進階可以買emm6加校準器,phantom power底噪肯定比usb供電好,可以話你知thx上堂也只是用umik1+ipad,thx pro kit支emm6,都係幾百蚊

csbzkI 發表於 2021-8-20 15:10

kingyan 發表於 2021-8-20 14:52
有圖參考係好既,但要用支幾錢既咪及接線才準確呢?
咪線及測試器材要否拎去做認證?不會是買支兩三佰文咪 ...

之前在76见到个post,讲功放自带的mic其实都可以用(会有偏差),这个大家都有;下载个rew软件。用笔电,然后就可以开始测了。至此,你花费不大,但低频状态大概样子有了
如果觉得好玩要玩好,就买支minidsp的umik-1,几百成交。至于eq设备,最好还是要买外设,minidsp的2*4HD 十几张人仔,antimode 50张左右。用rew知道哪里不行,用eq外设进行调整。
只要方法得当,一定会比原来好,丰简由人。

csbzkI 發表於 2021-8-20 15:12

samngan@G 發表於 2021-8-20 15:03
開始入門學習調試umik1 已經足夠,只是咪的底噪不夠低,測量頻域準確性絕對沒有問題,實際你的空間也吃不 ...

系了,师兄讲的对,国际上认证的音响调试或从业人员,系要学测试这门课的,但没有学耳朵调的这门课。

samngan@G 發表於 2021-8-20 15:19

csbzkI 發表於 2021-8-20 15:12
系了,师兄讲的对,国际上认证的音响调试或从业人员,系要学测试这门课的,但没有学耳朵调的这门课。 ...

師兄右唔好咁講,世界咁大,無奇不有,我聽唔到要用工具幫手,唔代表其他人唔得,客觀調試數據,最後也要主觀聽感收貨,反正大家唔好拗交考牌,理性討論

csbzkI 發表於 2021-8-20 15:21

其实rew和eq都好简单,识玩电脑的,看着教学视频或找懂得烧友教,一步一步做一次,半天包识。但要熟练,或者要调好,系需要慢慢修正。

hjfb 發表於 2021-8-20 15:22

同樣道理,世界上都應該冇鬼,外太空都唔会有外星人,因為未有科學證實到!
{:1_347:}

hjfb 發表於 2021-8-20 15:28

飯廳食飯,同喺廁所食飯,最終目的都可以医飽個肚!{:1_347:}{:1_347:}

samngan@G 發表於 2021-8-20 15:29

hjfb 發表於 2021-8-20 15:22
同樣道理,世界上都應該冇鬼,外太空都唔会有外星人,因為未有科學證實到!
...

咁你係NASA還是茅山,那一門派的,入黎個貼到,分享下調試方法,請問師兄玩緊幾多隻炮

MDLP 發表於 2021-8-20 15:40

samngan@G 發表於 2021-8-20 13:23
iphone上載圖片話格式唔支持,夜d用電腦出,實際你玩幾多隻炮同點調,都講得吧,我用4隻炮,3隻9115+beri ...

Rythmik f15hp夾Array1400行full range
試均哂整個delay cycle
搵個最大公因數
最佳做到下路唔撞上路撞
經beringer24/96駁F15hp low pass
要減到79Hz先兩隻分頻點一帶無衝突
雖然數字上隻超低音分頻點係79Hz
但AVR已先分一次80Hz再電分79Hz
兩個斜度下sub仔喺79Hz已大幅delay
試完一轉整個delay cycle
最大公因數下達到79Hz上下飽滿
但又出現上路唔撞下路撞
SB2000與f15fp喺下路相位
又出現不對等互相抵消
用beringer個電子分音逐個Hz切上去
試到37Hz成件事完美哂
其實兩隻sub仔就算一樣嘅一潛
那怕svs12寸有1000W比F15hp多400W
12寸無論能量感或體感都被15寸比下去

又去返原本題目
假設另一個情境
如果我一隻15吋兩隻14吋一隻12吋
完全唔check相位去找各自最大公因數
一齊出聲的話
反而中低頻(79Hz一帶)
及下潛頻段(37Hz以下)
會被互相完全吞噬

hjfb 發表於 2021-8-20 15:41

samngan@G 發表於 2021-8-20 15:29
咁你係NASA還是茅山,那一門派的,入黎個貼到,正正經經分享下調試方法,請問師兄玩緊幾多隻炮 ...

大神,我冇門冇派,只係一隻迷途小羔羊,玩1隻Onky炮……咁可唔可以發表意見呢,請問?!
頁: 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 [18] 19 20 21 22 23 24 25 26 27
查看完整版本: 大陆玩家低频进化史

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。