LamsonIsm@FB 發表於 2021-8-19 23:01

MDLP 發表於 2021-8-19 22:58
呢一段教壞人笑死大嫂

吾講我都吾知76咁多教壞人既野

MDLP 發表於 2021-8-19 23:02

MDLP 發表於 2021-8-19 22:58
呢一段教壞人笑死大嫂

無段可變0~180(不是開關0/180)
實際係個大約0~16ms time delay
(不是開關0/180這是無time delay)
可來90度是皇帝位的側面 ?左側定又側呢?
單元向地或向天又點呢?

MDLP 發表於 2021-8-19 23:34

LamsonIsm@FB 發表於 2021-8-19 23:00
2隻十仔共同正相或共同反相系咪即系大家同相,吾明大師表達緊乜,可否講簡單一點教下大家 ...

每隻喇叭發聲時唔同頻率都有唔同相位
如果呢點唔明或唔認同就唔洗講落去

好似呢幅用rew度圖咁
https://www.stereonet.com/forums/topic/121663-understanding-phase-plots-in-rew-etc/

https://www.stereonet.com/forums/uploads/monthly_2017_04/58f18d604da32_subonlyphaseonlywrappedphase.jpg.dc70459a7ba87c46275e3d2ac5d6d4fb.jpg

隨著頻率+/-180度(即360度repeat)
而家幅圖大約顯示隻sub仔特性
37/59/79/99度"零"
無話唔的
如果兩隻一樣一齊唱無time diff咪無事
但如果配另一款sub仔
59/79/99度一樣"零"
但37又有可能有機會係180
咁會做成59/79/99一帶兩隻sub仔起到1+1=2作用
音壓會double
好似你對stereo喇叭一隻同一對出聲分別
但另一隻37Hz係180
咁兩隻sub仔就會皇帝位cancel37Hz一帶低音

如上面上講可以用time delay去delay其中一隻16ms(180度)
兩隻個37Hz就會正相但59/79/99出現反相
呢個問題唔解決

用minidsp之類唔會知你有相位差
互相cancel頻段個dsp祇會死推爛推谷返高佢

LamsonIsm@FB 發表於 2021-8-19 23:44

MDLP 發表於 2021-8-19 23:34
每隻喇叭發聲時唔同頻率都有唔同相位
如果呢點唔明或唔認同就唔洗講落去

大師,你要2隻十仔相位完全一致,一系就同一個位置,炮中炮,可能你有方法放第二隻炮系4維空間,一系就開放空間同距離,多炮如果好似你咁玩吾洗調了,room mode就系room mode, 如果呢點都吾明吾洗討論落去
仲有提提你,37hz既半周波吾系16ms

MDLP 發表於 2021-8-20 00:46

LamsonIsm@FB 發表於 2021-8-19 23:44
大師,你要2隻十仔相位完全一致,一系就同一個位置,炮中炮,可能你有方法放第二隻炮系4維空間,一系就開 ...

兩隻相同sub仔一左一右對襯都可以去同黃帝位相位一致
係37hz半周波唔係16ms
不過隻sub仔都無得再擰去
而最核心個解決方法樓主都未講到

MDLP 發表於 2021-8-20 00:48

LamsonIsm@FB 發表於 2021-8-19 23:01
吾講我都吾知76咁多教壞人既野

唔通你識同隻sub仔扭側係90度?

LamsonIsm@FB 發表於 2021-8-20 00:57

MDLP 發表於 2021-8-20 00:46
兩隻相同sub仔一左一右對襯都可以去同黃帝位相位一致
係37hz半周波唔係16ms
不過隻sub仔都無得再擰去

或者大師不如做福下人群吾好問樓主點做,直接教下大家2隻十仔或以上完全同相可以點調,有調過就出圖分享下,坐等大師系科學界同聲學界投放震撼彈。
仲有大師講到家居實際環境,一般家居實際環境左右對稱都做吾到完全同相,要現實就吾好講d脫離現實既野

LamsonIsm@FB 發表於 2021-8-20 00:58

MDLP 發表於 2021-8-20 00:48
唔通你識同隻sub仔扭側係90度?

我都系分享下文章,吾敢出教學,可能大師能夠無中生有,點石成金,我資質愚昧,點處理就吾獻醜了

MDLP 發表於 2021-8-20 05:30

呢個世界真係天外有天反物質界
我依然先知有係有人信
隻sub仔擰90度
個相位又用90度去追番
咁你唔晒囉

MDLP 發表於 2021-8-20 05:49

LamsonIsm@FB 發表於 2021-8-20 00:58
我都系分享下文章,吾敢出教學,可能大師能夠無中生有,點石成金,我資質愚昧,點處理就吾獻醜了 ...

不如你先搞清楚個rew點用先啦
#81你用個freq response嚟講phase
講緊多炮一齊唱你又分幾條curve獨立出
頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14 15 16 17 18 19
查看完整版本: 大陆玩家低频进化史

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。