MDLP 發表於 2021-8-19 11:19

csbzkI 發表於 2021-8-19 11:01
对相位优先考虑低hz后才兼顾稍高hz。两炮相位调整不宜过大,一般建议10毫秒内。据说两个不同的炮要做融合 ...

到底先兼顧低Hz定高Hz
唔同環境唔同炮都有唔同決定方案
呢樣嘢用坊間一般dsp是沒有可能自動處理
同埋佢到極低頻即廿幾周以下
有冇需要去到同80Hz拉到咁直
都值得商榷

csbzkI 發表於 2021-8-19 11:25

MDLP 發表於 2021-8-19 11:19
到底先兼顧低Hz定高Hz
唔同環境唔同炮都有唔同決定方案
呢樣嘢用坊間一般dsp是沒有可能自動處理

到底先兼顧低Hz定高Hz。      优先考虑搞好低hz
唔同環境唔同炮都有唔同決定方案。       系
呢樣嘢用坊間一般dsp是沒有可能自動處理。可以自动处理,但结果未必最理想,一般eq都需人工调
同埋佢到極低頻即廿幾周以下      唔明
有冇需要去到同80Hz拉到咁直    从来没说过直就一定好,过多削峰,线直了但听感差,所以好的声学环境或者多炮是良好的基础
都值得商榷

csbzkI 發表於 2021-8-19 11:27

我就不班门弄斧了,76其实藏龙卧虎,不少人都玩rew+eq,细荣、骨爷都玩得几好{:1_326:}

李好野@76 發表於 2021-8-19 13:22

csbzkI 發表於 2021-8-19 11:27
我就不班门弄斧了,76其实藏龙卧虎,不少人都玩rew+eq,细荣、骨爷都玩得几好 ...

聞說你們最近好熱血!
研究《相位神功》{:6_146:}

csbzkI 發表於 2021-8-19 13:28

李好野@76 發表於 2021-8-19 13:22
聞說你們最近好熱血!
研究《相位神功》

延时是个简单操作,几分钟就可设定好,而且即时可以看到调整后的状态,好像没咩人在研究。最近热血晒香肠比较多

SimonHon@FB 發表於 2021-8-19 14:20

延时是个简单操作,几分钟就可设定好,而且即时可以看到调整后的状态,好像没咩人在研究。最近热血晒香肠 ...

在香港玩 低頻 有些困難,被鄰居投訴

請問樓主 低頻玩家 會聽哪類曲目 ?

wingsmall@G 發表於 2021-8-19 14:22

DAVIS5225 發表於 2021-8-19 11:14
科技已經可以做到用眼聽圖的境界。可否用圖幫我睇吓我條電源線啱唔啱我套嘢? ...

有冇得家訪聽下條電源線岩唔岩我用 我都想換

根本英俊 發表於 2021-8-19 15:12

其實睇圖去SET都冇咩唔好既.
聽唔到分別咪用圖去開心吓囉.
感覺好聽左, 心理上會真係好聽左既.

最緊要玩得開心啫

MDLP 發表於 2021-8-19 15:43

延时是个简单操作,几分钟就可设定好,而且即时可以看到调整后的状态,好像没咩人在研究。最近热血晒香肠 ...

如果相同sub仔型號是實幾分鐘都可以設定好
就算一般日本機內置autocal都唔會錯得去邊
但唔同牌子型號尺寸就係另一個課題

csbzkI 發表於 2021-8-19 16:54

MDLP 發表於 2021-8-19 15:43
如果相同sub仔型號是實幾分鐘都可以設定好
就算一般日本機內置autocal都唔會錯得去邊
但唔同牌子型號尺寸 ...

是通过低管进行两炮之间的延时,使两炮进行互补,这个和cal有点区别。林道夫和创诺可以管理多炮,可以设定延时 ,但都需要手动
頁: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13 14 15 16
查看完整版本: 大陆玩家低频进化史

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。