MDLP 發表於 2021-8-23 06:35

呢兩個加埋就係武俠世界裏面最高境界
《凹凸無常》

csbzkI 發表於 2021-8-23 08:18

《凹凸無常》

297楼回复如下:原来大师耳朵超劲,就系眼差点。看个图很快就知道弱点,多谢你支持我观点

这个图系回复你如何通过调试,针对特定相位的增强或减弱,唔记得的话可以去翻翻
哩个系包来嘎,真犀利,给你看到了,这个就是图的好处了,你不用听都看到,就如那位师兄讲法:断症!厉害了!多谢你甘支持我的说法!

讲了这么久,MDLP终于学以致用了,真系感到欣慰!

samngan@G 發表於 2021-8-23 09:30

《凹凸無常》

圖一位師兄想表達用模擬延時能快速看到兩炮混合結果
圖二位師兄在110hz處的谷,q值去到最小10,實際播放能聽到見?
點解師兄成日曲解其他人的觀點,誤導小白,講d自以為對的見解,低頻用多炮調試,全段同相的概念錯得離譜,係你先講得出,多炮調試,如對稱擺放,係想底消房間模式的第一次軸向駐波為首要目標,係底消駐波,不是聲波,唔係要全段同相,之後希望做到無谷,現在流行空間設計,多炮擺位+peq去實現理想低頻的方法,jbl超級粉絲的你,有時間可以去睇吓harman kardon和haa一些關於低頻調試的觀點報告,固步自封,想當然,好難進步的

MDLP 發表於 2021-8-23 09:43

講咁多有乜用
大家都用多炮用時差互補
跟你學以致用祗會長出一個毒瘤
我分80就剛由80滾降
你要玩睇图就睇图
唔好多多藉口
輸咗就要認
唔係夠人多就叉開話題

samngan@G 發表於 2021-8-23 09:53

MDLP 發表於 2021-8-23 09:43
講咁多有乜用
大家都用多炮用時差互補
跟你學以致用祗會長出一個毒瘤

師兄,你張圖不是分頻80,avamp一般用lr4 order做電分,滾降頻率-6db@frequency是常識,你張圖好明顯係100hz@-6db,樓上你話有谷張圖,就真係xover@80,你話跟你做到成段低頻同相平直無谷,可唔可以出張兩炮原始曲線圖,相位圖出嚟睇吓,如果你做到兩隻炮完全同相平直,師兄,你成功了,突破了物理定律,如果唔識出相位圖,放file上黎,我幫你出

MDLP 發表於 2021-8-23 09:55

師兄,你張圖不是在80hz滾降,avamp一般用lr4 order做電分,滾降頻率-6db@frequency是常識,你張圖好明顯 ...

又想玩改變遊戲規則咪傻啦又陪你癲
都話呢度規矩唔係由你定

MDLP 發表於 2021-8-23 09:58

師兄,你張圖不是在80hz滾降,avamp一般用lr4 order做電分,滾降頻率-6db@frequency是常識,你張圖好明顯 ...

你叫阿《凹無常》擺上嚟睇下先啦

DAVIS5225 發表於 2021-8-23 09:58

csbzkI 發表於 2021-8-21 11:48
唔好无知当有趣,乜嘢叫低频移动?实在孤陋寡闻

移動低頻也叫3D低頻。比如《創戰記》電單車抬頭起步,你會感覺自己揸車,成個人會往後跌。
又例如《遺落戰境》湯 告魯斯的飛機起飛,梳髮底好似裝咗發動機一樣跟住起飛。
關曬其它喇叭淨系開超低音,《忍者刺客》條鞭系會由右至左成條橫掃過來。

WRE?只是人人皆知的產品。你覺得這都能成為顯耀的資本?

看圖?相信你看再50年也看不出3D低頻。

無知當有趣?小心這句說話反貼在自己的臉上。

孤陋寡聞其實唔緊要,每個人都係從無知走過來的。多學習多體驗,不要否定自己冇見識過的野。
仲要拿來取笑別人,你不會覺得自己是多麼的蒼白無力嗎?

samngan@G 發表於 2021-8-23 10:00

MDLP 發表於 2021-8-23 09:55
又想玩改變遊戲規則咪傻啦又陪你癲
都話呢度規矩唔係由你定

空口講白話,你做到,拿出證據來

MDLP 發表於 2021-8-23 10:07

samngan@G 發表於 2021-8-23 10:00
空口講白話,你做到,拿出證據來

呢啲正宗輸打贏要
頁: 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 [36] 37 38 39 40 41 42 43 44 45
查看完整版本: 大陆玩家低频进化史

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。