csbzkI 發表於 2021-8-27 12:44

qq1122yq 發表於 2021-8-27 12:24
Hi各位,最近工作上比較繁忙,已經很少上網及討論一段時間,首先小弟/妹並不是什麼大師、師傅……阿Q一句得 ...

可不可以让那些会rew的上门烧友测测数据,让那些山长水远无法登门拜访的人也能了解一下状态?

LamsonIsm@FB 發表於 2021-8-27 12:56

qq1122yq 發表於 2021-8-27 12:24
Hi各位,最近工作上比較繁忙,已經很少上網及討論一段時間,首先小弟/妹並不是什麼大師、師傅……阿Q一句得 ...

謝Q姐回覆,同意每人聽感不同及對文字描述理解不同,所以說條條大路通羅馬。只是先前有師兄提出Q姐曾幫戲院調音,相信廣大燒友對q姐調戲院方式有興趣,例如是以哪個位置做基礎,或如何處理不同位置的聽感差別等等。

qq1122yq 發表於 2021-8-27 14:01

csbzkI 發表於 2021-8-27 12:44
可不可以让那些会rew的上门烧友测测数据,让那些山长水远无法登门拜访的人也能了解一下状态? ...

首先,Q穴係從來冇測過低音圖,繼2019年3月廣西炮王到過舍下交流後,再於10月西安有位老燒從老遠來Q穴家訪,當時情況係先測試晒所有踢館片段,再從聽感中分别有什麼問題,試完後一句: 非常有驚喜,從不同頻段聽不出任何問題,不計低音炮質量,接近完美示範!之後老燒問可不可以做一次空間EQ測試'?如果測出來是一條又直又靚的EQ,就沒多大驚喜,反而如果條曲線又高又低,但只憑一雙耳朵便能調教出如此效果,則實屬驚喜萬分!結果……

反問一句,如果測試Q穴炮圖,而又係又高又低,又代表什麼?在我來說,意義真的不大!

qq1122yq 發表於 2021-8-27 14:20

LamsonIsm@FB 發表於 2021-8-27 12:56
謝Q姐回覆,同意每人聽感不同及對文字描述理解不同,所以說條條大路通羅馬。只是先前有師兄提出Q姐曾幫戲 ...

講嗰位師兄誇張咗啦,可能係幾年前講,佢記錯咗啫……
事原係我曾經家訪,幫一位燒友調完低頻後,嗰位燒友認識海洋幫戲院調聲嘅專業人員,再請他們上佢屋企用一部當時廿幾萬嘅專業儀器調各聲道,當他們聽到出來的低頻時,說了一句: 從他們的認知範圍內,未感受過有這種會移動的低頻,所以他們便稱為3D低頻!這個名稱就由當時而起的。見笑!

samngan@G 發表於 2021-8-27 14:23

首先,Q穴係從來冇測過低音圖,繼2019年3月廣西炮王到過舍下交流後,再於10月西安有位老燒從老遠來Q穴家 ...

感謝q姐分享,主觀聽感描述打破了所有科學認知

qq1122yq 發表於 2021-8-27 14:32

唔講咁多啦,今天巳經盡量抽空回覆大家,今晚又要開OT!{:1_255:}

希望盡快通關,到時同大家喺Q穴詳談……

過夜另計{:1_258:}

csbzkI 發表於 2021-8-27 16:04

首先,Q穴係從來冇測過低音圖,繼2019年3月廣西炮王到過舍下交流後,再於10月西安有位老燒從老遠來Q穴家 ...

像MDLP那样测个图都没办法?
对于不能到府上拜访,又没图的话,只能用3D低频想象一下,或者听下去过的朋友描述一下。

pac 發表於 2021-8-27 17:49

小弟路過都想講幾句嘢{:6_179:}
我無玩雙拾因我一隻DD15+都覺得夠曬,再講雙拾都唔係咁容易調得好。
我覺得睇圖表是需要的,起碼睇圖就知道自己個地方啲聲糸去度邊?
耳聽當然好難準確咁話你知邊個頻度多咗或者小左啦。但如果玩拾仔有返咁
上下日子嘅師兄大約都可以知道邊一段唔妥嘅。
我隻DD15+都有PEQ可以調較的,都有曲線圖睇(當然無REW咁精細啦,有機會我都想學玩REW)
要在DD15+上調一條靚曲線其實唔難,但果啲低頻又非我喜歡的。
最後都要靠耳仔去微調一下啦。
其實我想講嘅就係無論你睇圖較好或者靠耳仔較好,到最後都係要
啱自己聽至得。因為套機都俾自己享受嘅啫。
再講互相家訪我都好鍾意架。Q姐,MDLP或者好多師兄度我都去過,有機會都想到國內師兄度學下嘢。{:6_162:}
一齊分享是開心的事

MDLP 發表於 2021-8-27 21:01

pac 發表於 2021-8-27 17:49
小弟路過都想講幾句嘢
我無玩雙拾因我一隻DD15+都覺得夠曬,再講雙拾都唔係咁容易調得好。
我覺 ...

下個禮拜睇下邊日得閒
上你度又試玩下REW+PEQ
將隻sub仔條曲線拉直佢
如果試過效果得嘅
將來2ch都可以咁玩
不過嗰啲...........
人聲甜美
感情豐富
高貴華麗
幼細
通透
密度
柔和
暖聲
埋身感
.........咁唔科學化嘅主觀感覺
就放埋一邊先

MDLP 發表於 2021-8-27 21:11

csbzkI 發表於 2021-8-27 16:04
像MDLP那样测个图都没办法?
对于不能到府上拜访,又没图的话,只能用3D低频想象一下,或者听下去过的朋 ...

講咗咁多版
你自己又可唔可以執番一份
完整嘅曲線圖瀑布圖散水圖上嚟睇下?
你開頭咁多張图
都唔知邊張打邊張係你
頁: 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 [42] 43 44 45 46 47 48 49 50 51
查看完整版本: 大陆玩家低频进化史

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。