AHFUTIGER 發表於 2014-12-11 18:01

睇咗咁耐分開兩派, FH atmos派,唔FH Atmos派......我新手而家用809.玩7.1(用FH) 因前排裝修(因空間有限)將後中置兩隻變咗FH, 點知出唔到True HD 7.1(新仔一名請勿見笑,) 之後見838, 諗住可唔可以玩atmos 咁,同埋我用Mirage OMD5有無問題?

AHFUTIGER 發表於 2014-12-11 18:09

chhanthony , 唔需太認真, 每個人style唔同, 玩得到就得, pac ching可能唔跟atmos setting玩, 但效果可能比正统玩法好or幫到一d空間不足(me)又想玩atmos嘅朋友. {:6_167:} 利申 我除了認得Q姐外, 唔知pac係乜水 -__-!!但應該係發燒友.

wadee 發表於 2014-12-12 07:20

AHFUTIGER 發表於 2014-12-11 18:01 static/image/common/back.gif
睇咗咁耐分開兩派, FH atmos派,唔FH Atmos派......我新手而家用809.玩7.1(用FH) 因前排裝修(因空間有限 ...

前上7.1,並不是碟內嘅原生7.1
碟內嘅正式7.1是後置7.1

AHFUTIGER 發表於 2014-12-12 09:09

wadee 發表於 2014-12-12 07:20 static/image/common/back.gif
前上7.1,並不是碟內嘅原生7.1
碟內嘅正式7.1是後置7.1

我係年中先知-___-!!

chhanthony 發表於 2014-12-12 09:43

AHFUTIGER 發表於 2014-12-11 18:09 static/image/common/back.gif
chhanthony , 唔需太認真, 每個人style唔同, 玩得到就得, pac ching可能唔跟atmos setting玩, 但效果可能比 ...

AHFUTIGER兄

樓主分享佢嘅心得,我有疑問提出,樓主答了,我都抱住佢鍾意點玩自已鍾意就得,樓主又話覺得被針對,我提出為何我覺得有問題。之後樓主啲某啲朋友對我講嘅並唔係針對提出嘅問題,係針對本人。而當中說話亦刻簿。而小弟自信對樓主無唔尊重,起碼我係花時間睇清楚樓主每一個字先回。

反而一見意見唔同不問因由就圍人是否今天76的文化?人多就得。

噚日重要喺呢個區出個同區無關嘅帖去讚揚呢啲行為,76乜變成咁。

你分享
我有唔明提出
你解答我,我學到嘢
你發現你嘅分享可能有問題
我提出我嘅意見,
你有得著。

如果分享而唔想人討論,但又貼喺討論區,咁呢個係乜邏輯?

AHFUTIGER 發表於 2014-12-12 10:03

chhanthony 發表於 2014-12-12 09:43 static/image/common/back.gif
AHFUTIGER兄

樓主分享佢嘅心得,我有疑問提出,樓主答了,我都抱住佢鍾意點玩自已鍾意就得,樓主又話覺 ...

咁以ching意見, 我係咪唔好玩atmos?好似浪費了兩隻speaker咁.

michael 發表於 2014-12-12 10:11

chhanthony 發表於 2014-12-12 09:43 static/image/common/back.gif
AHFUTIGER兄

樓主分享佢嘅心得,我有疑問提出,樓主答了,我都抱住佢鍾意點玩自已鍾意就得,樓主又話覺 ...

看了這帖數天, 本來不想回覆, 看了師兄的帖真的覺得你有一點惱人, 師兄, 你的用意大家都明白了, 你要搵食幫版友SET機收費, 一定需要顯示出你的"尊業"地位, 這點大家明白了, 不過這帖都說明了是用家分享, 沒有說過是ATMOS標準示範, 雙向喇叭不是ATMOS標準又如何? 買了機回家, 用盡各式各樣的玩法實驗後覺得這個最合自己, 拍照出來分享, 有什麼問題? 說什麼76變了什麼, 這裡是討論區, 是人聚集的地方, 有人的地方就會日日有新事, 不如這樣說, 師兄你未考試未變成"專家"前, 未幫版友SET機前都不是這樣, 為什麼現在要變成一成不變, 完全不懂以尊重他人語氣去討論, 而是以一副"專家"的姿態去"糾正"他人呢??? {:6_165:}

jwnobel 發表於 2014-12-12 10:12

AHFUTIGER兄

應該同個人修養有關係{:6_238:}

calvincjsa 發表於 2014-12-12 10:19

AHFUTIGER兄

chhanthony 你何苦要咁執著,咁樣做人會好辛苦,請放下屠刀,立地成佛!

chhanthony 發表於 2014-12-12 10:27

AHFUTIGER 發表於 2014-12-12 10:03 static/image/common/back.gif
咁以ching意見, 我係咪唔好玩atmos?好似浪費了兩隻speaker咁.

AHFUTIGER兄

小弟本身未無Atmos系統,只可以用小弟睇過Dolby嘅guideline同幾部機嘅說明書後所理解嘅理論去答兄台。

Front Height唔係Dolby Atmos內嘅喇叭擺位嘅一種,
因為Dolby Atmos中的overhead speaker嘅設定overhead speakers係掛天花,而唔係前牆高位。

但當然如果真係唔能夠將現時掛喺前牆高位嘅喇叭移向前置及皇帝位的中間,
咁喺AV processor度將現時嘅Front Height喇叭改為Top Front,
由7.1變成5.1.2都可以出到Dolby Atoms,
情況同sofa貼牆,將Surround同Surround Back一字平排個道理一樣,
好唔好聲就每個人唔同感覺。

just my 2 cents.
頁: 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 [17] 18 19 20 21 22 23 24 25 26
查看完整版本: Atmos純用家擺位分享

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。