yuppi 發表於 2014-12-12 17:26

chhanthony 發表於 2014-12-12 17:24 static/image/common/back.gif
係唔係一update咗firmware就無咗Pro-Logic IIz只有Dolby Surround,無Pro-Logic IIz就無Front Height,
D ...

應該係玩 bi amp 就冇咗 high,吾玩bi amp 就響 PIIz or atmos 之間二㨂一

chhanthony 發表於 2014-12-12 17:30

yuppi 發表於 2014-12-12 17:26 static/image/common/back.gif
應該係玩 bi amp 就冇咗 high,吾玩bi amp 就響 PIIz or atmos 之間二㨂一

好似所有Support Dolby Atmos嘅機已經由Dolby Surround取代Dolby Pro-Logic IIz,
所以一係用原生,一做擴展就係Dolby Surround,無Pro-Logic IIz揀了。
唔知小弟有無攪錯?

傻b仔 發表於 2014-12-12 17:36

chhanthony 發表於 2014-12-12 17:30 static/image/common/back.gif
好似所有Support Dolby Atmos嘅機已經由Dolby Surround取代Dolby Pro-Logic IIz,
所以一係用原生,一做 ...

會唔會係因為IIZ 同ATMOS 既功能重疊左....所以會咁樣呢??

同埋...IIZ 係冇訊息既....只係靠AMP 計出黎....所以DOLBY 覺得冇需要IIZ 呢??

yuppi 發表於 2014-12-12 17:50

chhanthony 發表於 2014-12-12 17:30 static/image/common/back.gif
所以一係用原生,一做 ...

未睇過其他說明書,不能下定論。

不過以目前情況黎睇,PIIz 仍然係主導,估計一般中階機仍然會用 838 呢個做法

chhanthony 發表於 2014-12-12 17:55

傻b仔 發表於 2014-12-12 17:36 static/image/common/back.gif
會唔會係因為IIZ 同ATMOS 既功能重疊左....所以會咁樣呢??

同埋...IIZ 係冇訊息既....只係靠AMP 計出黎. ...

小弟認為係Dolby Surround取代咗Pro-Logic IIz,
因為Dolby Surround係以Atmos嘅方式去將唔係Atmos嘅訊號擴展出嚟,
所以Pro-logic IIz已經喺Atmos 嘅Amp度消失了。
唔知我有無理解錯。

chhanthony 發表於 2014-12-12 18:15

yuppi 發表於 2014-12-12 17:50 static/image/common/back.gif
未睇過其他說明書,不能下定論。

不過以目前情況黎睇,PIIz 仍然係主導,估計一般中階機仍然會用 838 呢 ...

yuppi兄

喺838i個Manual度,好似已經無Dolby Pro-Logic IIz呢個mode揀了

P.17

„ MOVIE/TV button
You can select a mode suitable for movies and TV
programs.
r Selectable listening modes:
All Ch Stereo
Direct
Dolby Atmos
Dolby D (Dolby Digital)
Dolby D+ (Dolby Digital Plus)
Dolby Surround
Dolby TrueHD
DSD
DTS
DTS 96/24
DTS Express
DTS-HD HR (DTS-HD High Resolution Audio)
DTS-HD MSTR (DTS-HD Master Audio)
DTS Neo:6 Cinema + THX Cinema
DTS Neo:6 + THX Cinema
ES Discrete (DTS-ES Discrete)
ES Matrix (DTS-ES Matrix)
Full Mono
Mono
Multichannel
Neo:6
Neo:6 Cinema
T-D (Theater-Dimensional)
THX Cinema
THX S2 Cinema (THX Select2 Cinema)
THX Surr EX (THX Surround EX)
TV Logic

wantai288 發表於 2014-12-12 18:17

我唔知道你地其實玩AV amp有幾多年,但唔知道你地知唔知,好多年前,denon出果d機,佢可以插兩對後置喇叭,等佢加強後置聲效,但之後出左7.1,開始冇左呢樣野,我想講FH,只係加強前置聲效,唔係一條聲軌,如果你地覺得FH,係atmos,我諗好多c兄,唔洗煩,點樣裝天花喇叭,或者買幾千蚊R50,二來之前玩開裝左FH,c兄只要換新機,咩都唔洗加,已經好開心甘玩鴨毛

pac 發表於 2014-12-12 18:39

首先小弟無意同各師兄爭論下去,玩影音一向各師各法‧

就ONKYO HEIGHT FRONT 玩ATMOS 作一些分享,

無論各師兄合聽與否,請不要再嘈下去,大家玩影音姐,唔駛勞氣架!

1)首先不要爭論HEIGHT FRONT 用DIPOLA喇叭是否洽當先,我用不代表要其他師兄跟住用,由得小弟自我感覺良好算喇!

2)ONKYO是把ATMOS FRONT TOP的聲道轉到HEIGHT FRONT 上玩ATMOS,當前天花喇叭選HEIGHT FRONT時後天花喇叭祗可選不用/TOP MIDDLE/REAR HEIGHT.而我現在是用前天花喇叭選HEIGHT FRONT及後天花喇叭TOP MIDDLE的玩法.

至於ONKYO點轉換,麻煩問ONKYO代理,我祗是用家一名,唔識咁多理論.

3)我曾作HEIGHT FRONT+TOP MIDDLE和 TOP FRONT +REAR TOP比較過,小弟最後選了前者.

原因有:

A)自我感覺良好

B)當看回舊制式片時前天花喇叭可以做回HEIGHT FRONT角色即9.1.看舊制式片小弟不喜歡 CONVERTTO ATMOS.

以上做法純綷個人做法,唔好話我教壞初階者,我都系初階者一名

chhanthony 發表於 2014-12-12 18:45

wantai288 發表於 2014-12-12 18:17 static/image/common/back.gif
我唔知道你地其實玩AV amp有幾多年,但唔知道你地知唔知,好多年前,denon出果d機,佢可以插兩對後置喇叭, ...

wantai288兄

可唔可以邀請用onkyo 嘅朋友喺setting度試下將speaker設為front high同top front再播同一段聽睇下係咪一樣,請用反射式的朋友來試可能易啲。

chhanthony 發表於 2014-12-12 18:55

pac 發表於 2014-12-12 18:39 static/image/common/back.gif
首先小弟無意同各師兄爭論下去,玩影音一向各師各法‧

就ONKYO HEIGHT FRONT 玩ATMOS 作一些分享,

pac兄,

大家都係研究下,無意同pac兄爭論啲乜,
問題小弟問過,pac兄講解過,就完結了。
pac兄係atmos 7.1.4嘅先鋒,有疑問當然提出。
多謝分享。
頁: 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 [24] 25 26
查看完整版本: Atmos純用家擺位分享

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。