ykluk 發表於 2014-12-12 20:01

chhanthony 發表於 2014-12-12 17:55 static/image/common/back.gif
小弟認為係Dolby Surround取代咗Pro-Logic IIz,
因為Dolby Surround係以Atmos嘅方式去將唔係Atmos嘅訊號 ...

試聽O記3030活動時聽Onkyo KK講的確係無咗Pro-logic IIz, 連True-HD等等都係以Dolby Surround show出嚟~~!! {:9_423:}

wadee 發表於 2014-12-12 22:53

ykluk 發表於 2014-12-12 20:01 static/image/common/back.gif
試聽O記3030活動時聽Onkyo KK講的確係無咗Pro-logic IIz, 連True-HD等等都係以Dolby Surround show出嚟~~ ...

我聽到KK咁講
冇左自我up做7.1,9.1嘅dobly pro-logic IIz
已改稱dolby sourround

yuppi 發表於 2014-12-12 23:41

chhanthony 發表於 2014-12-12 18:15 static/image/common/back.gif
yuppi兄

喺838i個Manual度,好似已經無Dolby Pro-Logic IIz呢個mode揀了

只係名稱統一咗,以前既杜比 surround 只係 2.0, 由LD 年代玩起既自然明白我講咩,而家佢連 7.1 都叫杜比 surround.

michaellau 發表於 2014-12-13 01:01

{:6_204:} zzzzzzzzzzz

jwnobel 發表於 2014-12-13 11:02

baki1105 發表於 2014-12-12 15:38 static/image/common/back.gif
其實邊個係搵食一睇就知喇 人地問下,冇錯怕乜回應~
唔明咪講到佢明LOR~ 明明係錯又要講到係岩咁先 ...

見到咁多ching咁崇尚勇於嘗試,唔知有無機會見到有ching吊對十仔上天花{:6_138:}

gary0827 發表於 2014-12-14 12:55

點解有PAC出POST就特別旺場{:6_126:}

terier 發表於 2014-12-15 12:53

啱啱係其中一份Dolby 嘅文件揾到呢一段. 最後一句顯示無論用咩speaker擺位都冇問題, Atmos 都可以自己adapt 同做出最佳效果.

咁係唔係因為Atmos 已經同以前Channel base 嘅概念已經完全唔同,所以speaker擺位冇以前咁重要?只要盡量跟佢個建議擺位同埋唔好亂黎 (e.g, Front set 做rear, 個height 放係地下). Atmos 已經可以透過Auto calibration 自己adapt 同埋做出最佳效果呢?

以前用7.1 Front Height system, 覺得對 Front Height 成日出D"背景音樂",搞到個音場定位好似模糊左(唔知係唔係因為Front height 嘅聲係由其他channel 模擬出黎),用番5.1 反而覺得定位比較清晰。

換左atmos 5.1.4之後就冇左呢個問題。用Atmos demo disc 分別試新舊機(舊: 安記616, 新:安記1030), 宜家front height 會出到好多之前唔會有嘅聲 (例如第3段好多樹葉 & 女仔魔術帥果段: 個女仔最後好明顯係由右上至右後咁游繩落黎), 而同一時間surround 唔會好似之前咁比Front height D 聲模糊化. 整體感覺成個音場定位明顯比以前準確清晰. Great Job Dolby !

terier 發表於 2014-12-15 12:57

terier 發表於 2014-12-15 12:53 static/image/common/back.gif
啱啱係其中一份Dolby 嘅文件揾到呢一段. 最後一句顯示無論用咩speaker擺位都冇問題, Atmos 都可以自己adapt ...

比個logo 擋左, 再upload過張相{:1_352:}

tangcoma 發表於 2014-12-15 13:22

chhanthony 發表於 2014-12-12 10:42 static/image/common/back.gif
我本身職業同影音無關,亦唔係靠幫人set機養家,
呢一年家訪過同網友,帶埋架生一同研究落埋手玩,

我可以説以上千真萬確,請佢食佢都唔肯!請大家理性討論!謝謝!如果大家對Atmos有任何疑問,可以問我,我分別同Trinnov Audio同Datasat和Procella Audio的高層都有書信往來 ! 你們可以提問,我照send過去,收到reply , 我成份copy上來!我諗咁樣無人會質疑真確性了 ! 如果大家對Reference或者Guideline都唔信或跟本香港家居跟唔到,信耳聽為準,咁就無需討論FH or TF之分!駁好線一様有聲出就是了!其實白皮書D角度容忍值都相當大,通常+/-20° ! 大部分環境我相信都可以跟足8成以上!像我的窩居,我都可以控制在14°內!

chhanthony 發表於 2014-12-15 14:05

tangcoma 發表於 2014-12-15 13:22 static/image/common/back.gif
我可以説以上千真萬確,請佢食佢都唔肯!請大家理性討論!謝謝!如果大家對Atmos有任何疑問,可以問我, ...

期待Tangcoma兄的after{:1_249:}
頁: 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 [25] 26
查看完整版本: Atmos純用家擺位分享

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。