qq1122yq 發表於 2014-12-12 15:43

傻b仔 發表於 2014-12-12 15:32 static/image/common/back.gif
C姐....你唔好玩啦........我一直唔搞你...你係到搞我.......件事放上枱面我冇所謂......睇下到時邊個奶 ...

比你講完我會好驚呀!{:6_176:} 我之前吾回應你d含沙射影係費事同你顛,隻幕後大蜫蟲係係邊個我吾講住,佢d所作所為我真係知吾少,想繼續不如去吹水區開post數嗅我吖,冇得幫人校機收錢我會死架...哈哈! {:6_187:}

good88690 發表於 2014-12-12 15:43

baki1105 發表於 2014-12-12 15:38 static/image/common/back.gif
其實邊個係搵食一睇就知喇 人地問下,冇錯怕乜回應~
唔明咪講到佢明LOR~ 明明係錯又要講到係岩咁先 ...

haha, ching 講晒我想講既野..............

qq1122yq 發表於 2014-12-12 15:47

傻b仔 發表於 2014-12-12 15:32 static/image/common/back.gif
C姐....你唔好玩啦........我一直唔搞你...你係到搞我.......件事放上枱面我冇所謂......睇下到時邊個奶 ...

做手術d野,邊隻狗吠過比你知呢?{:6_139:}

baki1105 發表於 2014-12-12 15:49

good88690 發表於 2014-12-12 15:43 static/image/common/back.gif
haha, ching 講晒我想講既野..............

大部份大師級都好有立場,都係我地呢d新手眼睛雪亮{:1_352:}

jackt 發表於 2014-12-12 16:39

其實上網好容易搵到安裝指引的 http://www.dolby.com/us/en/technologies/dolby-atmos/dolby-atmos-home-theater-installation-guidelines.pdf

利申:小弟沒有使用atmos,也不是什麼專家。

就小弟所理解,Dolby Atmos 建基於傳統5.1/7.1聲道,再加上 sound objects 而組成的,它和以前的9.1/11.1有明顯分別。

簡單來說,組成 atmos 包括 ear level 喇叭一層 (傳統5.1/7.1聲道),和 ceiling level 喇叭一層 (包括 FH, RH, overhead喇叭,用來放 sound objects)。

因為 atmos 的 FH、RH,和以前的11.1的 FH、RH 喇叭設定有所不同,所以不能和以前的11.1比較,而 atmos 的 FH、RH 已經變成 "天花喇叭組" 的一部分,所以 atmos 系統用上 FH、RH,可以幫助(分擔)一部分 atoms 天花喇叭的功能,但如果要更好效果,必須要使用頭頂 (天花) 喇叭。

至於話 Onkyo 838 FH 播 atmos 會不會有 atmos 效果,小弟覺得一定有一些,因為 sound objects 始終都是由天花層出,只不過位置未必是最理想。

又回到 pac師兄的做法,小弟都覺得可行,但未必是最好,之前有可能喇叭未run好或者其他因素,7.1.4 行頭頂喇叭可以再試吓。

chhanthony 發表於 2014-12-12 16:57

傻b仔 發表於 2014-12-12 14:54 static/image/common/back.gif
就算你收錢幫人SET 機...如果係明買明賣我又覺得冇得問題WO...........人地信得過你先搵你幫忙.....好過 ...

以小弟記憶喺76咁耐小弟都只係有一個post講過小弟會收錢幫人set,
從來未喺版面度推廣過呢件事,亦無將呢啲垃圾認証掛喺口邊畀人知,
因為小弟都只係抱住玩嘅心態,從來無打算入呢行。

邀請人去我度家訪,
從來無自己或叫人出post講返家訪係點,
因為我無必要迫人地去喺版面講佢嘅感受,
有意見,有乜改進空間大家面對面講重直接。
當然每個人做法唔同,我對呢啲帖無乜意見,
家訪文小弟就真係無乜時間寫,有意見都畀咗,
要做嘅都落手做咗,為何又會變成我扮專業呢去揾客呢?

我從來都只係分享我所知所見,
從未向人講過自己set得如何好,
一直強週小弟只係依據手上嘅儀器,
盡量去將器材調到業界所提倡嘅標準,
小弟無必殺技、亦無魔術,
有嘅只係網上揾得到嘅資料。

反而係有次家訪果位朋友同我講佢點一睇就睇得出佢朋友用錯幕,
點樣用肉眼幫過少朋友set靚部projector。
我一直都係抱住大家有嘢咪分享下,
如果我有疑問不論邊個我都係會提出,
因為我只係抱住提升影音知識嘅心態去學去問,
而任何人打畀我吹水或whatsapp,小弟都會將小弟所認知嘅事交流,
包括如何用電腦軟件去set up個system。

我真係唔明做咗啲乜令人對我有咁嘅睇法從而忽略我所講提嘅問題,
總chhanthony一出聲就係扮大師嚟攪事。

chhanthony 發表於 2014-12-12 16:59

傻b仔 發表於 2014-12-12 14:56 static/image/common/back.gif
如果咁講....ONKOY 係可以張FH 變ATMOS??咁D 聲佢又點計算呢??ATMOS 係天花向下射....FH 係向皇帝位射... ...

依說明書係咁講,Yamaha得唔得都係睇返說明書啦。

yuppi 發表於 2014-12-12 17:10

chhanthony 發表於 2014-12-12 16:59 static/image/common/back.gif

Anthony 兄,

照838 manual 提及應該係有FH就冇TF,有PllZ就冇 atmos.

FH不能用作 atmos (838)

jackt 發表於 2014-12-12 17:18

chhanthony 發表於 2014-12-12 16:59 static/image/common/back.gif

其實睇說明書很重要,好多時說明書會指出一些特別要注意的地方,而每個model都未必一樣。

chhanthony 發表於 2014-12-12 17:24

yuppi 發表於 2014-12-12 17:10 static/image/common/back.gif
Anthony 兄,

照838 manual 提及應該係有FH就冇TF,有PllZ就冇 atmos.

係唔係一update咗firmware就無咗Pro-Logic IIz只有Dolby Surround,無Pro-Logic IIz就無Front Height,
Dolby Surround就跟Dolby Atmos嘅layout,而Onkyo喺Dolby Atmos嘅layout上加入可以將以前嘅Front Height改為Front High變成Overhead speaker嘅一種,
而Dolby Atmos嘅7.1.4就7個ear level speakers加4個overhead speakers,而9.1.2就係9個(包括一對Front Wide)喇叭,
所以樓主用Front High加Top Middle嘅7.1.4?

Set the type of speakers connected to SPEAKERS
HEIGHT/Bi-AMP speaker terminals. Select from the
following options according to the type and layout
of the connected speakers: "Not Use", "Front High",
"Top Front", "Top Middle", "Dolby Enabled Speaker
(Front)", "Dolby Enabled Speaker (Surround)", or
"Dolby Enabled Speaker (Back)"
r If "Front Speakers Type" is set to "Bi-Amp", this
setting will be set to "Not Use".
r "Dolby Enabled Speaker (Surround)" cannot be
set when "Speaker Configuration" - "Surround" is
set to "None".
r "Dolby Enabled Speaker (Back)" cannot be set
when "Speaker Configuration" - "Back" is set to
"None" or "Back ch" is set to "1ch".
頁: 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 [23] 24 25 26
查看完整版本: Atmos純用家擺位分享

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。