chhanthony 發表於 2014-12-12 12:45

wantai288 發表於 2014-12-12 11:29 static/image/common/back.gif
FH真係唔係atmos呢!你地唔再誤到新手啦!真係會害死人,如果你部機有atmos,但未裝天花喇叭,放隻變4pla ...

wantai288兄

小弟啱啱睇過Onkyo 838嘅manaul

http://www.eu.onkyo.com/downloads/2/6/7/9/7/Manual_TX-NR838upg_ADV_En.pdf

留意到以下幾點:-

1. 838是一部7.2聲道嘅AV Receiver;
2. 當838 update firmware成為supoort Dolby Atmos Receiver時,已經無咗Pro-logic IIz,只留Dolby Surround;
3. 而838嘅Hieght speaker可選擇成為 "Not Use", "Front High","Top Front", "Top Middle", "Dolby Enabled Speaker
(Front)", "Dolby Enabled Speaker (Surround)", or"Dolby Enabled Speaker (Back)";

之前資料有錯,謝謝Yuppi兄指正

jackt 發表於 2014-12-12 12:55

其實見到這種情況,小弟都唔想覆 post,但見到咁熱鬧又忍唔到。

討論區作用就係比人討論分享,當然每個人都會有唔同意見 (如果唔係,要討論區來做乜),但如果只係對事嘅,相信分成各門各派都好正常,如果變成罵戰,亦於事無補,只會傷到感情,小弟只想理性討論,不作人生攻擊。

講番 atoms 天花喇叭,基本上係由影院引入家用,所以會引用到戲院的 "安裝指引",只不過係按地方而縮小規模。但由於家居環境各有不同,所以建立時也不可能完全跟足 "指引"。

"指引" 嘅意思即係冇硬性規定,可以跟或者唔跟足都得,只不過跟會好啲,但又冇話唔跟唔得,我覺得要睇情況而定。

*希望小弟呢次發言唔會比人圍啦,不過如果比人圍,我都唔會回應嫁啦!   {:6_174:}

chhanthony 發表於 2014-12-12 12:57

michael 發表於 2014-12-12 11:16 static/image/common/back.gif
當然,要付費又何來會找個非專業的專家呢?Partime同FullTime都是收同一價格時,大家都會選擇呢。
(Post7 ...

依家好似係樓主同佢partner可借呢個平台令多人啲識認佢嘅產品從而有收入,
但我對佢地嘅推廣手法無意見,亦同我對呢個帖或之前所提出嘅疑問無關,
我針對係帖中嘅"事"唔係發帖嘅"人",可以話我因本身職業關係對資料上對錯會好執著,
因為唔希望76會有啲誤導性嘅分享(但我無話樓主誤導呢個定論,我只係去到問呢個階段,已經畀各位定性為攪事),
最後希望michael兄你攪清楚,同錢有關係嘅人係邊個。

qq1122yq 發表於 2014-12-12 12:59

jackt 發表於 2014-12-12 12:55 static/image/common/back.gif
其實見到這種情況,小弟都唔想覆 post,但見到咁熱鬧又忍唔到。

討論區作用就係比人討論分享,當然每個人 ...

我第一個用胸圍你 {:6_174:}

jackt 發表於 2014-12-12 13:01

qq1122yq 發表於 2014-12-12 12:59 static/image/common/back.gif
我第一個用胸圍你

多謝 q姐,可唔可以多幾個呀!   {:6_122:}

wantai288 發表於 2014-12-12 13:09

chhanthony 發表於 2014-12-12 12:45 static/image/common/back.gif
wantai288兄

CHING 我覺得你冇理解錯,

但去到D高級機,你自己選擇喇叭做咩,佢一定代表係咩,唔會FH當TOP FRONT,甘部機做咩比你選擇喇叭係咩東東.

所以我個人係覺得FH,唔會係ATMOS之一,FH之係把前置聲效加勁一種

edison133 發表於 2014-12-12 13:51

chhanthony 發表於 2014-12-12 12:57 static/image/common/back.gif
依家好似係樓主同佢partner可借呢個平台令多人啲識認佢嘅產品從而有收入,
但我對佢地嘅推廣手法無意見, ...

那又何苦呢?

chhanthony 發表於 2014-12-12 14:07

edison133 發表於 2014-12-12 13:51 static/image/common/back.gif
那又何苦呢?

回覆返Edison兄之前講正反相嘅問題,
Edison兄講多少少反相聲音撞牆後反彈成正常呢個說法,
Edison兄請唔好再誤會,我只想問多少少一啲我唔明嘅理論。

{:1_347:} {:1_347:}

yuppi 發表於 2014-12-12 14:14

chhanthony 發表於 2014-12-12 12:45 static/image/common/back.gif
wantai288兄

Anthony 兄,

根據你條 link P.27 只係說明 front high 同 top front 不能共存,仍然可以選擇,如有錯請指正。

chhanthony 發表於 2014-12-12 14:18

yuppi 發表於 2014-12-12 14:14 static/image/common/back.gif
Anthony 兄,

根據你條 link P.27 只係說明 front high 同 top front 不能共存,仍然可以選擇,如有錯請 ...

謝謝Yuppi兄指正

更正一下。
頁: 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 [21] 22 23 24 25 26
查看完整版本: Atmos純用家擺位分享

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。