itoy2008 發表於 2014-12-12 11:28

gamma

chhanthony 發表於 2014-12-12 11:21 static/image/common/back.gif
我建議itoy2008兄之解下咩叫Calibration為何要Calibrate先啦

http://www.tlvexp.ca/2011/12/why-we-cali ...

有机会先同你傾,你係用佢做calibration, 科研係定義佢出來比你用,從用CRT 既年代人到靠gamma/alpha setting 做device dependency 既compensation, 你再追索自問下,点解有依幅图比你做reference.記住係比你做,唔係你做出來。{:6_183:}

神呀,你的偉大是何其大而多。{:6_178:}

PS, 我其實唔会click forum 上既link, 你覺得我google xyz 多野睇,定等你search 完先復我。Forum 有其externalization 既功效,如果你想從isf 或咩大c出發,佢哋都係靠科研结果起standard 商用化,所以如果你可秒復我跟帖,你就真的有知慧,佩服。
PS2, 我巧忙,我其實覺得你不再配用馬蹄图,因你只会突顯侮辱科學原意,你站着一点色,正好有人類喻意既井底之蛙,這就是我这个分享post很早对你用這頭像的遗憾。

wantai288 發表於 2014-12-12 11:29

yuppi 發表於 2014-12-12 11:02 static/image/common/back.gif
吾同品牌吾同玩法,小弟只知 Onkyo 有 FH in atmos mode,其他品牌未必有。

亦因為吾同品牌吾同 setup m ...

FH真係唔係atmos呢!你地唔再誤到新手啦!真係會害死人,如果你部機有atmos,但未裝天花喇叭,放隻變4play,佢都一定認係atmos啦!唔通佢會認doby turn HD咩,仲有c兄把FH當atmos玩,叫大擔玩,甘如果我前置坐地插係天花喇叭位,中置喇叭插係後置位,後置喇叭插係FH,後中置插係前置,部機一樣可以出atmos,甘大家覺得有冇問題,

希望真係唔好再害新手,好多屋企,唔可以裝天花喇叭,二來如果FH都係當鴨毛,甘doby 公司做咩要出反射喇叭

yuppi 發表於 2014-12-12 11:31

wantai288 發表於 2014-12-12 11:29 static/image/common/back.gif
FH真係唔係atmos呢!你地唔再誤到新手啦!真係會害死人,如果你部機有atmos,但未裝天花喇叭,放隻變4pla ...

請你逐隻字睇清楚我寫咩先,吾好亂咁曲解我既意思.

pac 發表於 2014-12-12 11:36

wantai288 發表於 2014-12-12 11:29 static/image/common/back.gif
FH真係唔係atmos呢!你地唔再誤到新手啦!真係會害死人,如果你部機有atmos,但未裝天花喇叭,放隻變4pla ...

依個問題等安橋答吧!

http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=204145

chhanthony 發表於 2014-12-12 11:40

michael 發表於 2014-12-12 11:21 static/image/common/back.gif
那你就應該要檢討一下為什麼大家都不明你提出的要點呢,老實說,你以前的討論不是這個語氣的。
(Post76 A ...

你以前的討論不是這個語氣的

正正是對人不對事{:1_331:}

傻b仔 發表於 2014-12-12 12:00

算數吧啦.....佢地係唔會正面回覆你問題架.....只係識得單單打打....對人唔對事......

我之前提出既幾個大問題.....到而家都係冇人回應過架......

AHFUTIGER 發表於 2014-12-12 12:14

pac 發表於 2014-12-12 11:36 static/image/common/back.gif
依個問題等安橋答吧!

thx ching~~~~~~wait for the reply~~~

qq1122yq 發表於 2014-12-12 12:22

itoy2008 發表於 2014-12-12 11:28 static/image/common/back.gif
有机会先同你傾,你係用佢做calibration, 科研係定義佢出來比你用,從用CRT 既年代人到靠gamma/alpha set ...

咁我個頭像襯吾襯我先?...{:6_134:}

當我厚多士,你地幾位、pac兄、anthony兄都算有緣,一齊交流過,你地吾好鬼嘈啦!{:1_349:}
我身邊咪一樣有幾隻蜫蟲嗡嗡嗡,而家學識咩叫“冇你咁好氣”!{:6_180:}

chhanthony 發表於 2014-12-12 12:28

itoy2008 發表於 2014-12-12 11:28 static/image/common/back.gif
有机会先同你傾,你係用佢做calibration, 科研係定義佢出來比你用,從用CRT 既年代人到靠gamma/alpha set ...

而家係玩影音,業界一直提倡嘅係希望盡量"還原",
而唔係攪科研,唔係要創作啲嘢出嚟。
小弟只係依據業界建議去提出疑問,
最後當然家庭影音好個人,自己愛點玩自己嘅事,
但有啲資料性嘅嘢要攪清楚,唔可以求求其其否則會誤導睇文嘅人。

但itoy2008兄你一而再,再而三咁將小弟提出嘅疑問個焦點轉成針小弟個人,
不停只係講我係讀屎讀[嘅人,就話不配乜不配物,將對事變成對人,
呢啲行為已經係人身攻擊嘅。

講讀書我讀得少,講智識,講科研無你同樓主咁叻,
但如果只係不停將個小弟提出疑問嘅焦點轉為另一件事去攻擊小弟,
睇怕說服唔到小弟。

qq1122yq 發表於 2014-12-12 12:40

chhanthony 發表於 2014-12-12 12:28 static/image/common/back.gif
而家係玩影音,業界一直提倡嘅係希望盡量"還原",
而唔係攪科研,唔係要創作啲嘢出嚟。
小弟只係依據業界 ...

anthony兄,人貴自知,嘈交乜都噏得出,不用上心...
頁: 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 [20] 21 22 23 24 25 26
查看完整版本: Atmos純用家擺位分享

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。