itoy2008 發表於 2014-12-12 11:04

chhanthony 發表於 2014-12-12 10:53 static/image/common/back.gif
itoy2008兄

小弟諗你用跳降傘嘅比喻唔多合適,假設manual同standard叫你500呎好開傘,

咁樣咪好囉,唔適合咪算囉,大家都係了假設,講下笑,唔好咁執著,色即是空,空即是色。

(今次我冇起名,你自己復我炸。)

AHFUTIGER 發表於 2014-12-12 11:04

chhanthony 發表於 2014-12-12 10:27 static/image/common/back.gif
AHFUTIGER兄

小弟本身未無Atmos系統,只可以用小弟睇過Dolby嘅guideline同幾部機嘅說明書後所理解嘅理論 ...

香港地方細, 冇計la~~~

AHFUTIGER 發表於 2014-12-12 11:11

理性討論is good ah~~~對新手又學多咗,即係onkyo針對front height而做到atomos effect?今個星期買838先~_~再post個hehehe~~~~

chhanthony 發表於 2014-12-12 11:12

yuppi 發表於 2014-12-12 10:51 static/image/common/back.gif
Anthony 兄,

根據杜比資料,如果空間較大,FH 雖然吾可以代替 overhead, 但係可以配合 overhead 使用, ...

其實當各位回覆我嘅時候到底有無睇到我寫乜?
係我寫得唔清楚定係各位一見到我回就已經有個前設,我一定係攪事,

我無講過樓主將Front Height當Top Front或Front Height加Top Middle嘅方法有問題,
我只係對為可樓主本身有對單向喇叭唔用而轉用一個雙偶喇叭而提出疑問,
因為我認為將呢種雙極喇叭放呢個位會問題,咁樓主覺得無問題咪無囉。

而樓主之後quote dolby atmos嘅guideline出嚟,
而文中所講Front Height可以同overhead speaker一齊用,
咁我問到會唔會好似之前有位網友所講樓主玩緊嘅係9.1.2而唔係分享貼嘅7.1.4呢?

大佬,我只係想攪清楚個concept,個個指住我話我扮大師,重話我為錢,
家下我有喺76推銷過我自己咩,我有講過一句話我set 機好叻咩,
我開帖叫人嚟家訪自己,再自己出帖請人貼話我set機有幾好咩?
我做過啲乜同錢有關係?

定一係所有嘢求求其其見到咩人貼乜都無所謂讚下就算,內容都唔駛睇清楚,
有人提反意見呢個重要係chhanthon咁呢個仆街一嚟攪事。

itoy2008 發表於 2014-12-12 11:15

ykluk 發表於 2014-12-12 10:57 static/image/common/back.gif
本來我都唔想再回post, 但itoy兄, 唔好意思, 你加分比我即係代表認同小弟講咩, 小弟並無話要企喺邊個立場 ...

收到,唔好意思。
但我明你意思既,只係我都巧明Chromaticity Diagram(科學界人稱馬蹄图) 係咩,依位受之前尊重自考自學既Ching, 我个人認為佢已不配用这个CIE图像。佢正正反應自己永遠只会係色普內、內三角的一点色,但科學目標不是這樣。你明唔明?不過都係覺得佢唔配,所以加左你分涊同你囉{:6_176:}
你可唔可以加返10分比我當毛数。{:6_195:}

michael 發表於 2014-12-12 11:16

chhanthony 發表於 2014-12-12 10:42 static/image/common/back.gif
我本身職業同影音無關,亦唔係靠幫人set機養家,
呢一年家訪過同網友,帶埋架生一同研究落埋手玩,

當然,要付費又何來會找個非專業的專家呢?Partime同FullTime都是收同一價格時,大家都會選擇呢。
(Post76 Android 手機版送出)

michael 發表於 2014-12-12 11:17

yuppi 發表於 2014-12-12 10:51 static/image/common/back.gif
Anthony 兄,

根據杜比資料,如果空間較大,FH 雖然吾可以代替 overhead, 但係可以配合 overhead 使用, ...

睇White book都有提及。{:6_193:}

chhanthony 發表於 2014-12-12 11:21

itoy2008 發表於 2014-12-12 11:15 static/image/common/back.gif
收到,唔好意思。
但我明你意思既,只係我都巧明Chromaticity Diagram(科學界人稱馬蹄图) 係咩,依位受之 ...

我建議itoy2008兄之解下咩叫Calibration為何要Calibrate先啦

http://www.tlvexp.ca/2011/12/why-we-calibrate-myths/

michael 發表於 2014-12-12 11:21

chhanthony 發表於 2014-12-12 11:12 static/image/common/back.gif
係我寫得唔清楚定係各位一見到我回就已經有個前設,我一定係 ...

那你就應該要檢討一下為什麼大家都不明你提出的要點呢,老實說,你以前的討論不是這個語氣的。

yuppi 發表於 2014-12-12 11:22

chhanthony 發表於 2014-12-12 11:12 static/image/common/back.gif
係我寫得唔清楚定係各位一見到我回就已經有個前設,我一定係 ...

冷靜一點,我只係回答你之前個問題,並冇其他意思,亦冇去考究之前發生咗咩事⋯
頁: 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 [19] 20 21 22 23 24 25 26
查看完整版本: Atmos純用家擺位分享

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。