tangcoma 發表於 2014-12-15 14:10

terier 發表於 2014-12-15 12:53 static/image/common/back.gif
啱啱係其中一份Dolby 嘅文件揾到呢一段. 最後一句顯示無論用咩speaker擺位都冇問題, Atmos 都可以自己adapt ...

終於有人提出object base 既精要了!明白這個就明白FH or TF係到做緊咩了!可以close file了 !{:6_237:}

terier 發表於 2014-12-15 15:11

記得十幾年前玩Sound Blaster Live 4.0 果時Creative 已經有Object base 呢樣野, 不過當時係2D的. 果時我仲狂想如果可以係上面4隻角加多4對speaker 咪可以變上下各4隻, 咁D聲可以由上而下跌野落黎咁囉. 果時仲膽粗粗寫左封email 去香港creative customer service..... 估唔到宜家終於Dolby 實現左,好正 !

philippe 發表於 2014-12-15 16:35

tangcoma 發表於 2014-12-15 13:22 static/image/common/back.gif
我可以説以上千真萬確,請佢食佢都唔肯!請大家理性討論!謝謝!如果大家對Atmos有任何疑問,可以問我, ...

實事求是,正大光明{:1_264:}

yuppi 發表於 2014-12-16 12:07

terier 發表於 2014-12-15 12:53 static/image/common/back.gif
啱啱係其中一份Dolby 嘅文件揾到呢一段. 最後一句顯示無論用咩speaker擺位都冇問題, Atmos 都可以自己adapt ...

未必得,因為支收音咪係冇方向性

傻b仔 發表於 2014-12-16 14:45

yuppi 發表於 2014-12-16 12:07 static/image/common/back.gif
未必得,因為支收音咪係冇方向性

所以我先買YAMAHA..........佢度咁多數據....有距離高度同埋角度....我覺得會準好多

IcarusDerrick 發表於 2014-12-18 17:42

chhanthony 發表於 2014-12-9 16:32 static/image/common/back.gif
即是反相向前方喇叭嗎?

最近想升級玩Atmos上網做緊研究
路過入黎見到呢個post
黎隻"大鋪"喇叭正常係打橫掛牆放置
理應在同一喇叭上不會分一隻正相另一隻反相
所以在PAC 的Case
R800DS向後方的一隻單元亦是正相發聲
是否不會存在"反相向前方喇叭"
有錯請指證

pac 發表於 2014-12-18 18:56

RX-A3040 - AVENTAGE - Yamaha - 台灣 - http://tw.yamaha.com/zh/products/audio-visual/av-receivers-amps/aventage/rx-a3040_l/?mode=model&vmode=pc&tab=support

chhanthony 發表於 2014-12-18 19:30

IcarusDerrick 發表於 2014-12-18 17:42 static/image/common/back.gif
最近想升級玩Atmos上網做緊研究
路過入黎見到呢個post
黎隻"大鋪"喇叭正常係打橫掛牆放置

http://forum.blu-ray.com/showthread.php?t=66471

kuie.cheung 發表於 2022-6-14 16:14

{:6_157:} 見到都心心眼,好正呀師兄,完全系我dream set{:6_122:}

英國寄宿學校 UKiset UK Boarding School
頁: 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 [26]
查看完整版本: Atmos純用家擺位分享

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。