設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: pac

[討論] Atmos純用家擺位分享

銀級玩家

睇咗咁耐分開兩派, FH atmos派,  唔FH Atmos派......我新手而家用809.  玩7.1(用FH) 因前排裝修(因空間有限)將後中置兩隻變咗FH, 點知出唔到True HD 7.1(新仔一名請勿見笑,) 之後見838, 諗住可唔可以玩atmos 咁,  同埋我用Mirage OMD5有無問題?  
前置:mirage omd15
中置:mirage omdC1
後置:mirage omd5
FH   : kef t101
MT :  kef t 101
Sub : SVS PC12-Plus
AV amp : Onkyo TX RZ1100
Power Amp : Parasound A23, A52
TV : Sony X8500d

銀級玩家

chhanthony , 唔需太認真, 每個人style唔同, 玩得到就得, pac ching可能唔跟atmos setting玩, 但效果可能比正统玩法好or幫到一d空間不足(me)又想玩atmos嘅朋友. 利申 我除了認得Q姐外, 唔知pac係乜水 -__-!!  但應該係發燒友.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
bigair + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

Power Amp : Parasound A23, A52

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

AHFUTIGER 發表於 2014-12-11 18:01
睇咗咁耐分開兩派, FH atmos派,  唔FH Atmos派......我新手而家用809.  玩7.1(用FH) 因前排裝修(因空間有限 ...

前上7.1,並不是碟內嘅原生7.1
碟內嘅正式7.1是後置7.1
AV AMP: PIONEER SC-LX904
POWER AMP: CROWN CT8150
BDP: PIONEER BDP-LX800
TV: SONY 65X8500B
OPTOMA UHD51
RYTHMIK E15
JBL ARRAY 1000(F)
JBL ARRAY 880(C)
JBL CONTROL 28(S+SB+TF+TB)

銀級玩家

wadee 發表於 2014-12-12 07:20
前上7.1,並不是碟內嘅原生7.1
碟內嘅正式7.1是後置7.1

我係年中先知-___-!!

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

AHFUTIGER 發表於 2014-12-11 18:09
chhanthony , 唔需太認真, 每個人style唔同, 玩得到就得, pac ching可能唔跟atmos setting玩, 但效果可能比 ...

AHFUTIGER兄

樓主分享佢嘅心得,我有疑問提出,樓主答了,我都抱住佢鍾意點玩自已鍾意就得,樓主又話覺得被針對,我提出為何我覺得有問題。之後樓主啲某啲朋友對我講嘅並唔係針對提出嘅問題,係針對本人。而當中說話亦刻簿。而小弟自信對樓主無唔尊重,起碼我係花時間睇清楚樓主每一個字先回。

反而一見意見唔同不問因由就圍人是否今天76的文化?人多就得。

噚日重要喺呢個區出個同區無關嘅帖去讚揚呢啲行為,76乜變成咁。

你分享
我有唔明提出
你解答我,我學到嘢
你發現你嘅分享可能有問題
我提出我嘅意見,
你有得著。

如果分享而唔想人討論,但又貼喺討論區,咁呢個係乜邏輯?
Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, Acurus Muse 16, PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Yamaha HS5 x 2, Arendal 1723 2S x 2, Procella P15A x 2, Epson EH-12000B, Grandview Screen

銀級玩家

chhanthony 發表於 2014-12-12 09:43
AHFUTIGER兄

樓主分享佢嘅心得,我有疑問提出,樓主答了,我都抱住佢鍾意點玩自已鍾意就得,樓主又話覺 ...

咁以ching意見, 我係咪唔好玩atmos?  好似浪費了兩隻speaker咁.

銀級玩家

米高得格拉屎

76-FC 綠翡翠勲章

chhanthony 發表於 2014-12-12 09:43
AHFUTIGER兄

樓主分享佢嘅心得,我有疑問提出,樓主答了,我都抱住佢鍾意點玩自已鍾意就得,樓主又話覺 ...

看了這帖數天, 本來不想回覆, 看了師兄的帖真的覺得你有一點惱人, 師兄, 你的用意大家都明白了, 你要搵食幫版友SET機收費, 一定需要顯示出你的"尊業"地位, 這點大家明白了, 不過這帖都說明了是用家分享, 沒有說過是ATMOS標準示範, 雙向喇叭不是ATMOS標準又如何? 買了機回家, 用盡各式各樣的玩法實驗後覺得這個最合自己, 拍照出來分享, 有什麼問題? 說什麼76變了什麼, 這裡是討論區, 是人聚集的地方, 有人的地方就會日日有新事, 不如這樣說, 師兄你未考試未變成"專家"前, 未幫版友SET機前都不是這樣, 為什麼現在要變成一成不變, 完全不懂以尊重他人語氣去討論, 而是以一副"專家"的姿態去"糾正"他人呢???

評分

參與人數 6威望 +70 金錢 +70 收起 理由
mantam121 + 10 + 10 一定要加分
lamhokin + 10 + 10
guly + 20 + 20 精彩報告
pac + 10 + 10 絕對認同
edison133 + 10 + 10 Totally agree with you!!!!!!!!!!!!
fungl + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

AHFUTIGER兄

應該同個人修養有關係
朗娜正常奴

銀級玩家

AHFUTIGER兄

chhanthony 你何苦要咁執著,咁樣做人會好辛苦,請放下屠刀,立地成佛!

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

AHFUTIGER 發表於 2014-12-12 10:03
咁以ching意見, 我係咪唔好玩atmos?  好似浪費了兩隻speaker咁.

AHFUTIGER兄

小弟本身未無Atmos系統,只可以用小弟睇過Dolby嘅guideline同幾部機嘅說明書後所理解嘅理論去答兄台。

Front Height唔係Dolby Atmos內嘅喇叭擺位嘅一種,
因為Dolby Atmos中的overhead speaker嘅設定overhead speakers係掛天花,而唔係前牆高位。

但當然如果真係唔能夠將現時掛喺前牆高位嘅喇叭移向前置及皇帝位的中間,
咁喺AV processor度將現時嘅Front Height喇叭改為Top Front,
由7.1變成5.1.2都可以出到Dolby Atoms,
情況同sofa貼牆,將Surround同Surround Back一字平排個道理一樣,
好唔好聲就每個人唔同感覺。

just my 2 cents.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
wadee + 10 + 10

查看全部評分

Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, Acurus Muse 16, PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Yamaha HS5 x 2, Arendal 1723 2S x 2, Procella P15A x 2, Epson EH-12000B, Grandview Screen