設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: pac

[討論] Atmos純用家擺位分享

高級玩家

傻b仔 發表於 2014-12-10 16:53
我係呢度回覆左咁多POST......但係正面回應問題既一個都冇..........

我只係怕呢個POST 會變成新手學擺位 ...

傻B你真傻B人地一開POST已經帶哂頭盔喇,有免責聲明~
睇完成個post我支持你出發點係想正視問題~
唔通見到問題,因為講左免責聲明唔出聲就岩?
綜合睇返其實好多提出問題師兄好有基本概念都知識都比pac豐富~
反而pac就比人感覺全部都係自己試出來, av知識基礎好似比較小d~
有時我覺得試係要,但係有d野係唔係你話試完岩聽就得~
因為就算岩聽可能都已經係第二樣野~
而pac fans激動好正常, 我朋友比人插我秭一個xyz返佢~

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

小瑟 發表於 2014-12-10 16:56
岩,不過有冇針對好睇當事人既感覺呢,的確雙向玩Atmos天花係好多人都諗唔掂既野,不過Pac兄呢個真係純個 ...

小瑟兄

以下係我呢個主題嘅帖文

http://post76.hk/forum.php?mod=r ... 481&fromuid=221

PAC兄

請問你對Front Height (overtop front) 面向你的是正相還是反相?

http://post76.hk/forum.php?mod=r ... 487&fromuid=221

即是反相向前方喇叭嗎?

http://post76.hk/forum.php?mod=r ... 493&fromuid=221
PAC兄

小弟絶對唔係大師,
只係見PAC兄用一對Dipole嘅surround speaker做 (Front Height/overhead front)有點而不解。

http://post76.hk/forum.php?mod=r ... 508&fromuid=221

明白,謝謝。

http://post76.hk/forum.php?mod=r ... 795&fromuid=221

我認為在網上分享有用嘅料資可以幫到新手當然好,
但都希望網友門抱住Trust but verify嘅心態。

以上內容不多也不少,同時請小瑟兄睇下itoy2008喺本主題所發帖內容。

謝謝!

Anthony
Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, Acurus Muse 16, PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Yamaha HS5 x 2, Arendal 1723 2S x 2, Procella P15A x 2, Epson EH-12000B, Grandview Screen

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

咁樣大家都會少左誤會,始終呢個帖都係你自己玩完之後出既個人心得分享,係喇叭設定及擺位上的確係同Atmos制定有分享,如果改改主題可以少D摩擦,都係好事呢。感激…
(Post76 Android 手機版送出)

黃金玩家

小瑟 發表於 2014-12-10 16:56
岩,不過有冇針對好睇當事人既感覺呢,的確雙向玩Atmos天花係好多人都諗唔掂既野,不過Pac兄呢個真係純個 ...

好人好姐我做咩要針對佢呢??

我由頭到尾都只係講我對佢D ATMOS SETTING 既感覺.....講真...如果佢係唔想比人討論既....就唔好PO 上黎.....自己開個BLOG 比人睇都得架........

我諗佢PO 上黎既原意都應該係想比d 新手有得參考.....我都只係提醒一下好有可能錯既問題.....而因為咁就比人話我單單打打....咁講法即係POST76 = PAC 專用BLOG....如果係咁.....我覺得唔需要再有討論區.....
Source : OPPO 205
AV AMP: trinnov 32-816
DAC: Holo spring2 X2
SPK: Focal iw1003be X7  Focal ic1002 X6
十仔: DIY 15吋 X4
十仔AMP: NC2K 2500W X4

黃金玩家

baki1105 發表於 2014-12-10 17:03
傻B你真傻B人地一開POST已經帶哂頭盔喇,有免責聲明~
睇完成個post我支持你出發點係想正視問題~
唔通見到 ...

我改得個名叫傻B 好明顯我係傻架啦.......

不過我唔會改性LOR...
Source : OPPO 205
AV AMP: trinnov 32-816
DAC: Holo spring2 X2
SPK: Focal iw1003be X7  Focal ic1002 X6
十仔: DIY 15吋 X4
十仔AMP: NC2K 2500W X4

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

行開一陣,個分享post又熱,連蟹兄又舊事從提,又忍唔住出來拉返PAC Jumper及PAC地盒來入位騎劫,立心不良,咪又係想個post closed ...其實都叫你地個一隻二手PAC地盒叻出來啦,又縮沙,又話賣左,有冇用過大家心照啦 ;

一開始就set局問依問路單單打打,咪想話PAC Ching用dipole玩Atmos係錯囉,人地簡單分享玩法又要眼紅人地...唉...又冇話係一定好,依個dolby atmos 你又唔係代表,咩大c.咩短尾下目來架?真係好多地盒因PAC地盒而劑銷了嗎 ?
我係普通hifi友,咩都唔識架,上來吹下水,學下野,分享下.如果係護PAC Ching, 都護大王P76啦,好地地一個分享post,成日用standard/reference來抽水,就係個個PAC post都要來蟹來蟹去.
再者蟹民一諗野就金錢掛綷,係又唔差呀.PAC Ching, 嗱,我有資格做啦,你快d比部份收入我呀.你榮升我做二號打手 .

P.S. 真係分享,問心先啦.想follow standard,堅持叫法,其實由頭到尾都冇人阻你,但你茅權阻人咁玩atmos囉.
MS328(Cryo)+OyaideMTB6R1+2.6+C046
OnkyoPR5509(Tunami,Furutech FI-11M)
BDP:Nanotec308,Wattgat330iAG/350iAG
F+C:KEF205/2,R600C,Inakustik+zonotone.
SR:KlipschRS42
SB:VelodyneSPL800i(2.6,C/P046)PA22

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

傻b仔 發表於 2014-12-10 17:23
我改得個名叫傻B 好明顯我係傻架啦.......

其實我覺得茅問題,個名好cute,幾岩你.  認真架.
MS328(Cryo)+OyaideMTB6R1+2.6+C046
OnkyoPR5509(Tunami,Furutech FI-11M)
BDP:Nanotec308,Wattgat330iAG/350iAG
F+C:KEF205/2,R600C,Inakustik+zonotone.
SB:VelodyneSPL800i(2.6,C/P046)PA22

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

傻b仔 發表於 2014-12-10 17:20
好人好姐我做咩要針對佢呢??

我由頭到尾都只係講我對佢D ATMOS SETTING 既感覺.....講真...如果佢係唔想 ...

又唔可以咁講既, FORUM開PO果個叫樓主麻, 點都要尊重下樓主呢!!!!
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

銀級玩家

chhanthony 發表於 2014-12-10 17:03
小瑟兄

以下係我呢個主題嘅帖文

chhanthony Ching,
你學識廣博,你個局做得唔錯,小的其實都好尊重你先復你,你之前都好多資訊post,只是silent d.
不過,唔知典解你every asking i could predict you are reaching the gaol of claiming PAC Ching is not correct in setting his Atmos environment. Thus, 說時遲手時快,起埋你用意,免你要兜個圈先出到野比蟹民入蟞, who again against the PAC jumpers and ground boxes .
Anyhow, it's simply a sharing here. I personally may misunderstand your intention of your posts, but please keep your mind with the "Trust but verify" be a basis of every mature adult possesses here .
I am in hurry, happy hour, cheers!

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

itoy2008 發表於 2014-12-10 17:32
行開一陣,個分享post又熱,連蟹兄又舊事從提,又忍唔住出來拉返PAC Jumper及PAC地盒來入位騎劫,立心不良,咪又 ...

因為有疑問所以提出,
PAC兄本來已經話佢覺得好啲,
咁我答明白就好了,
但之後PAC兄講到小弟好似針對佢咁,好委屈,
咁小弟咪將認知貼出嚟講講為何小弟有疑問囉,

如果小弟理解有錯嘅咁向小弟指出囉,
但各位一句耳聽為實,無理論基楚,
一直只係不停用叫我自己試,
再加埋itoy2008兄你用詞嘅刻簿,人身攻擊,
好似係你針對因為小弟呢個窮鬼無Atmos系統所以唔出得聲搭咀咁喎。
Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, Acurus Muse 16, PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Yamaha HS5 x 2, Arendal 1723 2S x 2, Procella P15A x 2, Epson EH-12000B, Grandview Screen