設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: pac

[討論] Atmos純用家擺位分享

黃金玩家

chhanthony ching, it is the best time to review yourself, why these people said that.

All the best with you!

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

小弟睇咗呢個POST好耐, 睇到既已經唔再係一個純分享POST, 似變咗一個鬧交同針對2邊人既地方....

小弟無回應過, 一來無玩Dolby Atoms, 只係聽過全世界唯一得到Dolby Atoms認証制作studio既人同小弟傾過Atoms setting, 所以有啲post我會分享吓, 但無親身喺屋企用, 所以無嘢值得回應, 認唔認同呢啲更加唔好講.

Forum係一個每個人登錄都可以留言既地方, 而post76唔係中共唔會有人scan每一個post既內容去刪除去修改. 小弟想講既係, 有人意見唔啱有人玩針對喺一個open area係無可避免, 只係大家成年人讀咗咁多年書仲係咪要咁鬧就自己諗啦, 但千期唔好話呢啲就係代表post76既立場~~!! 我諗除咗版管組自己, 無人可以代表post76~~!! 版管組一直有見到呢個post, 小弟都一直同版管組講希望保持中立唔好作回應, 大王自己諗住勸交就出咗啲聲(不過睇嚟無用).....

希望大家明白, 呢個post同post76既立場完全無關, 要嘈交唔好拉其他人或網落水, 無論係有心人或無心人, 想post76好或衰既人都好, 個人事個人了, 係咁~~!!

最後講多句: 小弟希望.....望吓小弟頭像~~!!

評分

參與人數 6威望 +60 金錢 +60 收起 理由
mantam121 + 10 + 10 一定要加分
lamhokin + 10 + 10
wadee + 10 + 10
fungl + 10 + 10 加晒你分!
pac + 10 + 10 絕對認同
itoy2008 + 10 + 10 超正!侮辱左馬蹄图><

查看全部評分

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

萬一standard 或manual 或一個舉足轻重的人講可以咁玩,咁依d咪叫跳降傘冇帶说明書唔去試而跌cute地死左。一世步他人后麈

分享下:做研究要大膽假設,小心求证。依位師主已读屎書,又唔自己試,air-speaking, 茅得救。 Atmos 万一有寫可以咁玩,香港会出現世界第一宗:
鴨毛紅眼症,茅得医
MS328(Cryo)+OyaideMTB6R1+2.6+C046
OnkyoPR5509(Tunami,Furutech FI-11M)
BDP:Nanotec308,Wattgat330iAG/350iAG
F+C:KEF205/2,R600C,Inakustik+zonotone.
SR:KlipschRS42
SB:VelodyneSPL800i(2.6,C/P046)PA22

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

michael 發表於 2014-12-12 10:11
看了這帖數天, 本來不想回覆, 看了師兄的帖真的覺得你有一點惱人, 師兄, 你的用意大家都明白了, 你要搵食 ...

我本身職業同影音無關,亦唔係靠幫人set機養家,
呢一年家訪過同網友,帶埋架生一同研究落埋手玩,
分享我所識嘅唔多但亦唔少,但我一毫子都無收過,
入元朗出中環所車錢都係自己出,無人請過我食過一餐飯,
我無喺版面提唔代表我無幫網友,只係唔需要人喺面上貼金啫。
你要點諗我控制唔到。

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
tangcoma + 10 + 10 絕對認同
JKC710 + 10 + 10

查看全部評分

Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, Acurus Muse 16, PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Yamaha HS5 x 2, Arendal 1723 2S x 2, Procella P15A x 2, Epson EH-12000B, Grandview Screen

1萬

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

chhanthony 發表於 2014-12-12 09:43
AHFUTIGER兄

樓主分享佢嘅心得,我有疑問提出,樓主答了,我都抱住佢鍾意點玩自已鍾意就得,樓主又話覺 ...

Anthony 兄,

根據杜比資料,如果空間較大,FH 雖然吾可以代替 overhead, 但係可以配合 overhead 使用,以增強效果,相信 Onkyo 亦以呢個取向去提供 FH setup in atmos mode.

P.s. 小弟未玩過 atoms, 亦未去過 pac 家試 atmos

評分

參與人數 6威望 +70 金錢 +70 收起 理由
JKC710 + 10 + 10
mantam121 + 10 + 10 絕對認同
pac + 10 + 10
louis001 + 10 + 10 支持理性討論
wadee + 10 + 10
chhanthony + 20 + 20

查看全部評分

千其吾好迷信..
75-X9500G
AV: BOSE 900 Soundbar + 700 拾仔 + 700 surround
Music:  Playback Designs
Speakers: Mordaunt-Short
AMP: KCT + FPB-300C
[img]http://ha1.seikyou.ne.jp/home/jun/gifani/halo.gif[/i

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

itoy2008 發表於 2014-12-12 10:37
萬一standard 或manual 或一個舉足轻重的人講可以咁玩,咁依d咪叫跳降傘冇帶说明書唔去試而跌cute地死左。 ...

itoy2008兄

小弟諗你用跳降傘嘅比喻唔多合適,假設manual同standard叫你500呎好開傘,
但自己覺得250呎先開先夠過癮,咁真係可能會跌死。

當然用作影音點試都唔會死人唔好電親就得,我只係提疑問,樓主答咗自己覺得好聲就算。

追住唔方嘅唔係我。
Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, Acurus Muse 16, PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Yamaha HS5 x 2, Arendal 1723 2S x 2, Procella P15A x 2, Epson EH-12000B, Grandview Screen

1萬

白鑽玩家

yuppi 發表於 2014-12-12 10:51
Anthony 兄,

根據杜比資料,如果空間較大,FH 雖然吾可以代替 overhead, 但係可以配合 overhead 使用, ...

Yuppi兄

但AHFUTIGER兄只用上7個聲道,如果將前牆喇叭用作Front Height而無top front,Dolby Atmos可能出唔到?

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

itoy2008 發表於 2014-12-12 10:37
萬一standard 或manual 或一個舉足轻重的人講可以咁玩,咁依d咪叫跳降傘冇帶说明書唔去試而跌cute地死左。 ...

本來我都唔想再回post, 但itoy兄, 唔好意思, 你加分比我即係代表認同小弟講咩, 小弟並無話要企喺邊個立場, 罵戰已經係唔啱, 我無話侮辱Anthony, 唔好曲解小弟意思~~!!

黃金玩家

chhanthony 發表於 2014-12-12 10:56
Yuppi兄

但AHFUTIGER兄只用上7個聲道,如果將前牆喇叭用作Front Height而無top front,Dolby Atmos可能 ...

在安橋上可以!

1萬

鑽石玩家

chhanthony 發表於 2014-12-12 10:56
Yuppi兄

但AHFUTIGER兄只用上7個聲道,如果將前牆喇叭用作Front Height而無top front,Dolby Atmos可能 ...

吾同品牌吾同玩法,小弟只知 Onkyo 有 FH in atmos mode,其他品牌未必有。

亦因為吾同品牌吾同 setup mode, 所以出現咗傻 B 既爭駁(可能Y記冇得咁玩)
千其吾好迷信..
75-X9500G
AV: BOSE 900 Soundbar + 700 拾仔 + 700 surround
Music:  Playback Designs
Speakers: Mordaunt-Short
AMP: KCT + FPB-300C
[img]http://ha1.seikyou.ne.jp/home/jun/gifani/halo.gif[/i