lamhokin 發表於 2014-12-10 11:32

itoy2008 發表於 2014-12-10 11:18 static/image/common/back.gif
傻B來架,家庭影音大約由5.1开始普及,至atmos 7.1.4, 所做出既standard 简单d講都係for 錄影/制碟及(懒 ...

每人家居環境大小唔同,又如何能做到跟足呢
配合環境不斷調教先系玩影音既樂趣

pac 發表於 2014-12-10 11:38

哈哈!小弟真系都有D師兄關心下,依排出親post都有好多回應.{:6_174:} 多謝曬

第一:post開頭都講明「事先聲明這喇叭擺位可能是小弟自我感覺良好的‧唔鐘意可以當無睇過算喇!」

第二:由始至終我都無叫人跟我咁玩,祗不過多人pm我問就寫清楚d post出尼姐.

第三:我絕對有權點玩我套野架喎!其實如果其他師兄覺得放幾隻喇叭系地下想post出尼都得架.

唔通我又指指點點你咩!{:6_175:}

第四:我都話左我有試過top fronttop rear的擺位後才決定用而家擺位架啦,唔通自我感覺良好都唔得?

第五:紙上談兵談何容易,試過先至講啦!

mantam121 發表於 2014-12-10 11:46

傻b仔 發表於 2014-12-10 11:02 static/image/common/back.gif
我都只係分享下意見JE...

地方細既咪玩5.1.4 LO......做咩要咁樣玩7.1.4.....SB D 聲又係天花落....... ...

我覺得儍B兄應該直接去PAC兄度聽下效果,甘咪清楚哂,吾洗估估下又話吾跟"白皮書"一定錯囉。

qq1122yq 發表於 2014-12-10 11:46

由5.1開始以來,有邊位師兄可以跟足距離、角度、水平要求設定,麻煩通知聲,要比錢入場費都要去參觀見識吓...吾該! {:1_328:}

itoy2008 發表於 2014-12-10 11:54

wadee 發表於 2014-12-10 07:29 static/image/common/back.gif
我是受者之一

但識玩左,自覺性價比重高.{:6_222:}

chhanthony 發表於 2014-12-10 11:55

錯不在因環境限制擺位或Front Height當Top Front,
而係用一對Dipole嘅surround做Front Height/Top Front,
重要將一面單元面向幕一單元向自己,
如果作為Top Middle都叫講得通,
dipole係一面單元正極一面單元負極,
一般向幕會係正,另一面係負,
http://stereos.about.com/od/advancedstereotopics/bb/ssspeakers.htm

dipole Speakers

Like a bipole speaker, a dipole speaker outputs sound from both sides of the cabinet. The difference is dipole speakers are ‘out of phase’, which means that one speaker is outputting sound while the other is not, and vice-versa. The purpose is to create a very diffuse and enveloping surround sound effect. Dipole surround speakers are usually preferred by movie enthusiasts and are also placed on the side walls.

http://wenku.baidu.com/view/f6fc573567ec102de2bd89a5.html

什麼是偶極式(dipole)揚聲器?它有多少個“極”?偶極式揚聲器是一種這樣的揚聲器,即:它由前面發出的聲波和後面發出的聲波相同但反相。這種揚聲器的側面聲波為零,因為前後來的聲波互相抵消。家庭影院的偶極式揚聲器通常設計掛在牆上,其零點指向聽音區,而直接放射的聲波則指向前後牆,僅由牆壁的反射才達到聽者的耳朵,這樣聽者就難以聽出聲音來自何方。(環繞聲的目的就是使聲音環繞你四周!)家庭影院的偶極式揚聲器通常有兩個相反方向推動單元,一個向前,一個向後。向著聆聽位置的揚聲器正面通常沒有推動單元。與此相反,巨大的平板式偶極揚聲器(例如靜電式揚聲器),通常和高級音響配套。它的位置是這樣擺放的,聆聽者位於聲音發射的主軸上,前面的輸出作為直接聲被聆聽,而異相的後面輸出則被揚聲器後面的牆壁反射。雙極式(bipole)揚聲器和偶極式類似,但前後發射的聲波是同相的。兩者在邊緣部分互相重疊,不但不是抵消,而是增強了低音輸出。常規的音箱把所有的推動單元裝在一邊,它可以稱之為“單極式”(monopole)。你也可以任意設計“多”極式揚聲器,但“多”極式未必能產生更佳或不同的音響效果。有些聽眾更喜歡直接放射式單極揚聲器,而不喜歡環繞聲揚聲器之類的偶極式揚聲器。有些環繞聲揚聲器可以用開關轉換成偶極格式或雙極格式來適應不同的節目材料、環境或愛好。

再諗諗咁擺會唔會引起其他問題,
如果呢個post係無關重要我咪加下分咪算囉,
想帶出分享中嘅問題就話玩針對。
Good!

edison133 發表於 2014-12-10 12:10

chhanthony 發表於 2014-12-10 11:55 static/image/common/back.gif
錯不在因環境限制擺位或Front Height當Top Front,
而係用一對Dipole嘅surround做Front Height/Top Front, ...

按這個 case 來看正相嗽叭向王帝位, 負相嗽叭向前牆, 負相聲音由前牆反射轉回正相到王帝位。
Total 4道正相聲在前上方射來應加強了效果, 看來方案是可行的。

傻b仔 發表於 2014-12-10 12:15

pac 發表於 2014-12-10 11:38 static/image/common/back.gif
哈哈!小弟真系都有D師兄關心下,依排出親post都有好多回應. 多謝曬

第一:post開頭都講明「事先 ...

PAC 大C.....如果你係唔想聽任何意見....大可SET 左佢唔比人回覆.......

你比得人回覆....就預左有人比意見.....冇人話你咁玩唔得.....唔通你要死我陪埋你死咩........之但係唔好係度誤導人先得架...你都知大C 你係呢到幾德高望重先得架......一下有新手入黎見到大C 你咁玩.....而下面又只係得全部人既讚美.....咁大C 你呢個自我感覺良好擺法變成76 標準.....我怕出到去比人笑76 JE.........

另外...我想重新....如果C兄你係唔接受意見既.....你大可以自己開一個BLOG....去分享你既野........而家你放得係呢到.....就係比人公開討論....我開既POST 我都唔介意大C 你入黎指教架..........我冇咩所謂......如果係有錯我一定會改.......呢D 先係交流....

而我唔係因為個POST 係大C 你開先入黎....只係我都剛剛開始玩ATMOS.....想睇下人地點擺...學下野....不過大C 你呢個擺法......有少少經驗既人都知有問題啦........

傻b仔 發表於 2014-12-10 12:21

itoy2008 發表於 2014-12-10 11:18 static/image/common/back.gif
傻B來架,家庭影音大約由5.1开始普及,至atmos 7.1.4, 所做出既standard 简单d講都係for 錄影/制碟及(懒 ...

我都明白冇人可以跟足擺法.....就算我而家都唔得.......前三同後面係好唔平衡.......

不過....而家個問題係用錯野.....同埋強行玩......咁效果會好咩???

我都想知....點樣可以張掛係頭頂天花既後中置喇叭......SET 到好似掛係後面同耳水平一樣....令到佢同ATMOS 唔怕撞聲.....請指教.......

傻b仔 發表於 2014-12-10 12:24

edison133 發表於 2014-12-10 12:10 static/image/common/back.gif
按這個 case 來看正相嗽叭向王帝位, 負相嗽叭向前牆, 負相聲音由前牆反射轉回正相到王帝位。
Total 4道正 ...

咁我想問一問....負相喇叭反射變正相會唔會有DELAY 呢??如果有又點解決呢??

佢話離"長"成900MM....有成3尺....咁照計一定會有DELAY WO....
頁: 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 14 15 16 17
查看完整版本: Atmos純用家擺位分享

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。