ghhf 發表於 2016-6-3 14:21

Ccs56084342 發表於 2016-6-3 13:22 static/image/common/back.gif
Hb 600 同800相同風格,只系800更出色

當真? 小弟仲未開始聽HD600,星期六日先再出番部WA22。齌爬文印像好似無HD800咁冷傲直白? {:6_141:}

個別技術特性比較係次要,其實小弟最想知道既係HD600係唔係去到小弟感動要求,又係點樣演繹,傾向覺得同HD800會有所不同。

Ccs56084342 發表於 2016-6-3 14:34

ghhf 發表於 2016-6-3 14:21 static/image/common/back.gif
當真? 小弟仲未開始聽HD600,爬文印像好似無HD800咁冷傲直白?

我聽過啦,應該話冇800噤高分析,噤高淸,噤大場面,800感覺就好似聽緊喇叭噤,聽過800系唔想再聽反600嘅

ghhf 發表於 2016-6-3 14:47

Ccs56084342 發表於 2016-6-3 14:34 static/image/common/back.gif
我聽過啦,應該話冇800噤高分析,噤高淸,噤大場面,800感覺就好似聽緊喇叭噤,聽過800系唔想再聽反600嘅 ...

所以好玩既地方同空間就係度,小弟會以不同膽管(可能先選d大音場,高分析既)線材組合去配HD600,睇下有無出現一個"一體臨場"效果,如果揾到,咁以小弟既尺度,就同HD800既組合"等價",有同樣既"級別"。

Ccs56084342 發表於 2016-6-3 14:59

ghhf 發表於 2016-6-3 14:47 static/image/common/back.gif
所以好玩既地方同空間就係度,小弟會以不同膽管(可能先選d大音場,高分析既)線材組合去配HD600,睇下有無 ...

我覺得600連AKG812都比唔上

hiyori 發表於 2016-6-3 15:00

Ccs56084342 發表於 2016-6-3 14:59 static/image/common/back.gif

師兄覺得邊方面俾唔上? (先不論812價格上貴上600不少)

Ccs56084342 發表於 2016-6-3 15:12

師兄不如入隻中古hd540G同800比啦,喱隻我個人訟為聲音全面性好過800

Ccs56084342 發表於 2016-6-3 15:17

ghhf 發表於 2016-6-3 14:47 static/image/common/back.gif
所以好玩既地方同空間就係度,小弟會以不同膽管(可能先選d大音場,高分析既)線材組合去配HD600,睇下有無 ...

https://post76.hk/thread-199264-1-1.html

師兄,不如試下喱隻中古時代嘅hd540G啦,我個人認為能全面性贏HD800㗎

Ccs56084342 發表於 2016-6-3 15:21

hiyori 發表於 2016-6-3 15:00 static/image/common/back.gif
師兄覺得邊方面俾唔上? (先不論812價格上貴上600不少)

600分析太差,只得場面見得人,連上代5系都比唔上

ghhf 發表於 2016-6-3 15:24

Ccs56084342 發表於 2016-6-3 14:59 static/image/common/back.gif

小弟又咁睇,玩法係兩面相向(甚至係多方面既調和),嚴格來講係玩組合效果,唔係單純比評技術性能(咁當然亦要先達到一定技術質量水平)。HD800,同AKG812小弟都有聽過,要達到小弟既"均衡感動",實際可能係同HD600既配套行另一方向,小弟傾向配比較"厚質暖"既膽管組合去調和HD800同AKG812既"高清冷"感,最後既組合效果都同樣係"均衡感動",但又各有風格,過程同結果都同樣玩味無窮。

Ccs56084342 發表於 2016-6-3 15:31

ghhf 發表於 2016-6-3 15:24 static/image/common/back.gif
小弟又咁睇,玩法係兩面相向(甚至係多方面既調和),嚴格來講係玩組合效果,唔係單純比評技術性能(咁當然 ...

噤540師兄又點睇,用喱隻聽歌仔會令人好投入,不過難找D
頁: 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 [88] 89 90 91 92 93 94 95 96 97
查看完整版本: 我的組合: 終極品聽 經典試聽大計!

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。