ghhf 發表於 2016-6-18 21:57

Ccs56084342 發表於 2016-6-18 21:51 static/image/common/back.gif
Ok.期待中!

小弟其實係想再驗證一d嘢, 時機成熟, 小弟自然就會再大噴口水 {:6_122:}

Ccs56084342 發表於 2016-6-18 22:02

ghhf 發表於 2016-6-18 21:57 static/image/common/back.gif
小弟其實係想再驗證一d嘢, 時機成熟, 小弟自然就會再大噴口水

佩服師兄嘅研究精神,—個真正發燒友。

ghhf 發表於 2016-6-18 22:21

Ccs56084342 發表於 2016-6-18 22:02 static/image/common/back.gif
佩服師兄嘅研究精神,—個真正發燒友。

一路聽飲歌, 一路玩, 一路證明肯定自我 ...... 人生至樂不過如此 {:6_146:}   

Ccs56084342 發表於 2016-6-19 06:58

ghhf 發表於 2016-6-18 22:21 static/image/common/back.gif
一路聽飲歌, 一路玩, 一路證明肯定自我 ...... 人生至樂不過如此   ...

我人比較懶,set好套機就唔想再搞。

ghhf 發表於 2016-6-19 08:07

Ccs56084342 發表於 2016-6-19 06:58 static/image/common/back.gif
我人比較懶,set好套機就唔想再搞。

C兄唔好咁講呀, 一set好就會口痕吹水, 吹吹下水, 口痕就會變心痕, 一心痕跟住又手痕, 再重覆深坑毒咒 ...... 直到荷包乾涸, 百萬中之一, 或者能修成正果, 不過都要被毒到七朥八傷 ...... {:6_136:}

Ccs56084342 發表於 2016-6-19 09:09

ghhf 發表於 2016-6-19 08:07 static/image/common/back.gif
C兄唔好咁講呀, 一set好就會口痕吹水, 吹吹下水, 口痕就會變心痕, 一心痕跟住又手痕, 再重覆深坑毒咒 ... ...

我屬懶+低燒類,—撘好個棚就退燒啦!最初玩黑胶/石機AMP玩左十年只換過唱頭,後來玩CD機/膽機,—玩十幾年未換過機,最近玩耳機/DAC,應該都系又唔會換住啦!喇叭幾十年只換過3對咋!

ghhf 發表於 2016-6-19 09:42

Ccs56084342 發表於 2016-6-19 09:09 static/image/common/back.gif
我屬懶+低燒類,—撘好個棚就退燒啦!最初玩黑胶/石機AMP玩左十年只換過唱頭,後來玩CD機/膽機, ...

C兄係前輩, 好似比較定性咁玩一段時間, 又有不同系統! 黑胶好似幾有趣 ...... {:6_128:}

小弟只玩咗3幾年Head-Fi, 有明顯取向, 不過又盡量開放, 嗜試不同組合玩法, 多角度品聽期待感動效果, 仲係撘棚中 {:6_136:}

Ccs56084342 發表於 2016-6-19 09:48

ghhf 發表於 2016-6-19 09:42 static/image/common/back.gif
C兄係前輩, 好似比較定性咁玩一段時間, 又有不同系統! 黑胶好似幾有趣 ......

小弟只玩咗3幾 ...

個人感覺,其實用咩器材都要set up .最終結果都不外乎高中低頻平衡,音場寬鬆自然。用咩器材結果都大致相同就已合格,再搞都改變不大嘅

ghhf 發表於 2016-6-19 10:00

Ccs56084342 發表於 2016-6-19 09:48 static/image/common/back.gif
個人感覺,其實用咩器材都要set up .最終結果都不外乎高中低頻平衡,音場寬鬆自然。用咩器材結果都大致相 ...

"高中低頻平衡,音場寬鬆自然" ...... 小弟都係想搞呢d, 不過似乎係有好多種不同風格既"平衡", "自然" ..... "感動", 最攞命就係咁先會不能自拔, 反而對住示波器比較音源輸入, 同耳機輸出波形一就一, 二就二清清楚楚還好 {:6_136:}

Ccs56084342 發表於 2016-6-19 10:07

ghhf 發表於 2016-6-19 10:00 static/image/common/back.gif
"高中低頻平衡,音場寬鬆自然" ...... 小弟都係想搞呢d, 不過似乎係有好多種不同風格既"平衡", "自然" .. ...

套機未合格就只有再想辨法set up了,我每次set機都要搞反幾年至到合格水平㗎,方法又多但又唔知邊種有效,要慢慢去試,所以每次set到合格時都會幾勞累,要長期退燒休息下。
頁: 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 [93] 94 95 96 97 98 99 100 101 102
查看完整版本: 我的組合: 終極品聽 經典試聽大計!

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。