ghhf 發表於 2016-5-17 21:57

STAX 自然美麗的 "一體臨場"

今晚食完飯, 品聽咗STAX系統接近2個鐘, 終於係出呢段文前十分鐘達到"一體臨場"效果 {:6_128:}

STAX系統只係開箱一個星期, 行咗大約未夠20個鐘, 就已經去到小弟既"感動"要求 {:6_121:} ...... 小弟要繼續享受多幾日, 星期六日先再補文 {:6_127:}

ericcho 發表於 2016-5-18 19:09

以聲論價,STAX 好唔錯的,尤其自然像真。{:1_351:}
恭喜師兄有新玩具。{:1_263:}

ghhf 發表於 2016-5-19 11:02

ericcho 發表於 2016-5-18 19:09 static/image/common/back.gif
以聲論價,STAX 好唔錯的,尤其自然像真。
恭喜師兄有新玩具。...

C兄所言甚是,以而家所得效果,小弟覺得呢套STAX系統SRM-007tll及SR-507係物有所值。小弟覺得自己英明神武,決擇完全正確,SR-507耳機效果更係喜出望外,真係睇唔到要上009理由,遲些少出文再詳評 {:6_122:}

yodingdong 發表於 2016-5-20 21:34

ghhf 發表於 2016-5-19 11:02 static/image/common/back.gif
C兄所言甚是,以而家所得效果,小弟覺得呢套STAX系統SRM-007tll及SR-507係物有所值。小弟覺得自己英明神 ...

CHING有冇試過SR-L700同323S
同埋推得好嘅007/009...

edit:唔記得講 CHING可以試下揾個2手SRD7 PRO BIAS
咁樣STAX就可以用係普通AMP度

ghhf 發表於 2016-5-21 13:02

yodingdong 發表於 2016-5-20 21:34 static/image/common/back.gif
CHING有冇試過SR-L700同323S
同埋推得好嘅007/009...

小弟有聽過一陣353X配L-500及006t配507,但未聽過L-700, 007同009。由於試聽只係十零分鐘,所以入手STAX系統前,只有一個"斯文淡定"既整體"舒服"印象。入手之後係自已環境聽咗幾星期,效果係同鋪聽既要滿意得太多,空間及音樂感,人聲韻味完全係兩回事(應該同加咗私人裝備配件及調音有關)。

小弟入507係比較保險選擇,不過事實係呢隻咁"膠感"既耳機,係小弟環境巳經可以去到咁既效果(係開箱文再報告,小弟準備玩埋換6CG7膽,及換訊號線進一步調味),暫時比唔出理由,出多幾倍價再上007或009,當然係個别技術性能表現,及個人要求不同,不能一概而論,所以有機會小弟都想聽下配007及009既效果。

多謝C兄提示,唔知用WA22(最大出2W)夠唔夠力推SRD7 PRO,或者遲d如果上多個膽AMP出speaker再考慮。

yodingdong 發表於 2016-5-21 22:26

ghhf 發表於 2016-5-21 13:02 static/image/common/back.gif
小弟有聽過一陣353X配L-500及006t配507,但未聽過L-700, 007同009。由於試聽只係十零分鐘,所以入手STAX ...

其實靜電效果好見人見致
我知道有人上到T2+009最後都賣左揀650
佢嘅比喻
"靜電就好似被高瘦金髮美女吸引咁, 搞完先發覺肥啲肉啲做起來更舒服"{:1_352:}

ericcho 發表於 2016-5-22 01:40

yodingdong 發表於 2016-5-21 22:26 static/image/common/back.gif
其實靜電效果好見人見致
我知道有人上到T2+009最後都賣左揀650
佢嘅比喻

真未聽過見過T2,T1S、T1W就聽過,但想象T2+009聲音整體質素,和HD650應不存在可比性…師兄聽過?{:6_146:}
如果是這樣,真有點奇特…只能說極有品味…真有其人的話,真想師兄介紹認識下,或多給點其系統的資訊… {:1_352:}

yodingdong 發表於 2016-5-22 03:24

ericcho 發表於 2016-5-22 01:40 static/image/common/back.gif
真未聽過見過T2,T1S、T1W就聽過,但想象T2+009聲音整體質素,和HD650應不存在可比性…師兄聽過?{:6_1 ...

https://www.youtube.com/watch?v=z7CUyx1HX6I
最右邊條友
你可以係西方耳機壇揾揾purrin
T2被譽為最靚嘅stax耳放
但想聽真係難過大奧
原廠嘅我都冇聽過邊個講話有
更唔好提試
網上見到嘅一般都係DIY版
但依然係少見過大奧{:1_338:}
亞洲就更加少
外國就算有meet都唔會有人帶
要識人去人屋企
部野要造啲料都要預至少4萬
仲未必買到
我自己就冇聽過呢啲傳說機
但KG話過T2係佢初聽最驚訝嘅2部靜電AMP之一
佢發明嘅BH, carbon都比唔上
STAX野唔信佢我真唔知應該信邊個{:1_352:}
但就算幾好都好有人頂唔順stax啲膠感就係頂唔順{:1_257:}
而且HD6X0配唔同AMP嘅提升可以嚇死人{:1_338:}
我quote原話俾你
"I preferred a modded HD650 (you can substitute HD600) from the ZDS more than a DIY T2 / SR009 combination (I owed such a combo) or HD800 / LCD-X from any amp.

Craig @ Eddie Current uses the HD600 to listen to music from the amps he's building. The LCD2rev2 sits in a case (too uncomfortable). He won't touch a HD800 (he dislikes the HD800's treble brightness).

The HD600 from an EC4-45 blew the socks out of a few people at a meet in a recording studio in downtown LA. (This was when I started to change my mind on the HD600/650).

Cost has nothing to do with the overall performance of a system according to one's personal preferences."

ericcho 發表於 2016-5-22 03:40

yodingdong 發表於 2016-5-22 03:24 static/image/common/back.gif
https://www.youtube.com/watch?v=z7CUyx1HX6I
最右邊條友
你可以係西方耳機壇揾揾purrin

Oooops... 原來是這樣知道…

如講personal preferences,而更只是引述網上他人的聽感,亦是modded/DIY,就不作討論了…

如是棄掉Original T2......給我的感覺有如不要Orpheus,而要HD600...

yodingdong 發表於 2016-5-22 04:21

ericcho 發表於 2016-5-22 03:40 static/image/common/back.gif
Oooops... 原來是這樣知道…

如講personal preferences,而更只是引述網上他人的聽感,就不作討論了…

如果係原廠T2賣左更正常下話...
音響呢家野唔係收藏用嘅
當你有部賣到10皮嘅野你用得仲少過2皮系統
緊係賣左佢{:1_336:}
orpheus就更加
大拿拿廿萬+喎
而且唔好俾orpheus個名增強腦放
佢唔少方面獨立比都比唔上某啲耳機IMO
我仲見過有師兄報告AB話新隻大奧解析度比HD800低唔少(實際酒店private listen), 雖然我冇聽過
當然"比"都係主觀野
但世上冇完美耳機
只有最啱自己嘅系統

題外話:IF個大聲2015排名HD800(modded)同HE1000都係009之上
雖然我認同AMP都係因素
但青菜蘿蔔?我睇唔止
不過唔排除亞洲人普遍喜好同美國人唔同
頁: 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 [84] 85 86 87 88 89 90 91 92 93
查看完整版本: 我的組合: 終極品聽 經典試聽大計!

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。