ghhf 發表於 2016-5-4 09:34

有預感好事將近,留意全文: Chord Hugo 開箱與品聽 {:6_178:}

ghhf 發表於 2016-5-5 15:36

小弟又入咗件正嘢過手癮 {:6_178:}

ghhf 發表於 2016-5-7 08:41

識貨C兄就知小弟又執到好嘢,話說小弟一直想入番一對,實在少見,之前又比人搶到3倍天價,雖然渴求,都忍咗手。好彩小弟都係有膽緣,竟然最终以合理價入到一對幾乎完美品相NOS+级既金屬座Sylvania 6SN7W。

又係抹膽清潔, 興奮試聲時間 {:6_128:}

ghhf 發表於 2016-5-7 12:39

今日天氣好,唔好浪費,曬完膽就再曬牛 {:6_138:}

ghhf 發表於 2016-5-7 16:02

加埋呢兩件嘢,就可以試接做試驗。係實際裝備時要加入串連及並連電阻及延時開關,防止開機時瞬間過大電流充到大電容,及關機後為大電容放電,當然唔少得保險絲及過熱斷路。

ghhf 發表於 2016-5-8 18:51

鋼鐵組合 極度試煉

話説小弟入到一對Sylvania 6SN7W金屬座訊號膽,於是揾埋另外兩個金屬座版Tung Sol7236及Mullard GZ34,集齊一個鋼鐵陣容,配合Hugo及WA22,再力推Wonder耳機,不成功誓不休{:6_169:}

等小弟繼續品聽多一星期,再報告進展,而家只可以講,Wonder耳機既煲煉巳經進入一個新階段,而且向緊更好既方向發展 {:6_165:}

ghhf 發表於 2016-5-9 20:08

STAX靜電系統到手,猜猜耳擴耳機我是誰?!

等咗成個半月先收到貨, 小弟又唔講嘢住, C兄先到原帖作最後估計小弟既選擇(猜猜STAX耳擴耳機我是誰?!), 星期日開估! {:6_128:}

yodingdong 發表於 2016-5-10 02:32

會買二手—007mk1+SRD-7pro bias
唔會買二手—SR-L700+353X
最經典抵玩—SR-Lambda Normal Bias+KGST

ghhf 發表於 2016-5-10 09:53

yodingdong 發表於 2016-5-10 02:32 static/image/common/back.gif
會買二手—007mk1+SRD-7pro bias
唔會買二手—SR-L700+353X
最經典抵玩—SR-Lambda Normal Bias+KGST ...

C兄來到小弟私帖,幸會呀。

靜電系統小弟係新手,STAX系統小弟試聽過,同現有系统好唔同,純粹講技術性輸出表現,誠言以小弟現有系統,真係無幾多個組合(暫時應該都揾到3幾個"感動"級)係做到STAX既輸出質量。小弟一直在努力之中,STAX既效果會係一個重要既基線參考。

C兄一場來到,小弟繼續討論有關WAV及FLAC格式效果。小弟系統簡單得來有dd複雜,有以下配備,USB行雙頭,並由獨立5V電池供電。小弟同C兄討論完,昨日再加埋JitterBug noise filter,初試效果明顯,更上層樓,C兄不妨提議其他可以改善地方。

- Macbook Air + Audirvana Player
- USB dual ports cable, +5V(電池)
- JitterBug noise filter

yodingdong 發表於 2016-5-10 19:06

ghhf 發表於 2016-5-10 09:53 static/image/common/back.gif
C兄來到小弟私帖,幸會呀。

靜電系統小弟係新手,STAX系統小弟試聽過,同現有系统好唔同,純粹講技術性 ...

靜電好處係distortion非常低唔怕玩EQ
而低頻亦可以去到好低, 低到有人要用HIGH PASS FILTER隔左0-20Hz嘅低頻
壞處係難MOD, 貴得濟冇人敢MOD
耳機帶得好先有低頻
耳放又貴又冇彈性

audioquest嘅產品我一般都會全力避免,太多呃人野
十幾萬一條線{:1_336:}
一般人會買嘅類似jitterbug嘅產品都係呢3隻都有提供獨立電源嘅
http://schiit.com/products/wyrd
http://uptoneaudio.com/products/usb-regen
http://intona.eu/en/products
亦有人唔同款一齊塔住用
本人只試過wyrd, 效果係有不過唔大
關於雙頭USB, 一邊訊號一邊電源嘅同時你再加獨立5V電源?
唔太明
另外DAC嘅USB收訊可能會做得差
唔少人話用數碼轉換器+reclock會有改善
不過就播唔到DSD lu{:1_253:}
頁: 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 [81] 82 83 84 85 86 87 88 89 90
查看完整版本: 我的組合: 終極品聽 經典試聽大計!

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。