ericcho 發表於 2016-5-22 04:32

yodingdong 發表於 2016-5-22 04:21 static/image/common/back.gif
如果係原廠T2賣左更正常下話...
音響呢家野唔係收藏用嘅
當你有部賣到10皮嘅野你用得仲少過2皮系統
緊係賣左佢
orpheus就更加
大拿拿廿萬+喎
而且唔好俾orpheus個名增強腦放
佢唔少方面獨立比都比唔上某啲耳機IMO
我仲見過有師兄報告AB話新隻大奧解析度比HD800低唔少(實際酒店private listen), 雖然我冇聽過
當然"比"都係主觀野
但世上冇完美耳機
只有最啱自己嘅系統

題外話:IF個大聲2015排名HD800(modded)同HE1000都係009之上
雖然我認同AMP都係因素
但青菜蘿蔔?我睇唔止
不過唔排除亞洲人普遍喜好同美國人唔同

剛才立論只談聲音整體質素,如果是考慮價錢,或其他用途,當然很多變數。{:1_352:}

小弟網上聽感只會看看,絕不會收為己用,頓變專家。

yodingdong 發表於 2016-5-22 06:19

ericcho 發表於 2016-5-22 04:32 static/image/common/back.gif
剛才立論只談聲音整體質素,如果是考慮價錢,或其他用途,當然很多變數。

小弟網上聽感只會看 ...

當然冇可能盡信, 但信得過嘅人參考價值唔細, 尤其係啲會噴產品/冇利益掛鈎嘅
Tyll係一個好例子, 有經驗同時有measurement去back up, 佢唔啱聽直接唔review
特別係講未聽過/極少見嘅組合時
head-fi上啲review就咪搞鳥
而且我都唔會盡信自己耳朵+記憶
當幾個較信得過嘅人都抱相同意見而自己係相反嘅時候
認真要聽多次

再講唔係度度都好似香港試野咁方便
香港亦唔係乜產品都有得試
絕唔收為己用? 咁就成世買香港有得試嘅產品或出外國試完即買
都冇乜問題{:1_259:}

ghhf 發表於 2016-5-22 10:12

yodingdong 發表於 2016-5-21 22:26 static/image/common/back.gif
其實靜電效果好見人見致
我知道有人上到T2+009最後都賣左揀650
佢嘅比喻

的確係有好多係因為誤會而結合, 了解而分手, 小弟雖然都係三妻四妾, 不過每段感情都非常認真, 會因了解而精進, 願意付出努力去成就最高景界. 金, 銀, 膠都係次要, 最緊要係有內涵, 可以被發掘出來, 最終都係殊途同歸, 去到”感動” 極樂無我 …… 小弟老毛病又來了, 原來今日仲未食藥 {:6_136:}

ghhf 發表於 2016-5-22 12:39

繼用XLR平衡推STAX系統得到"一體臨場"效果之後,小弟改用非平衡RCA連接,效果係更譲人驚嘆,完全超出小弟預期! Young DSD同Hugo係非平衡模式下推STAX系統,效果又有幾大差别?!

ghhf 發表於 2016-5-23 12:08

利益申報:
小弟無意吹虛個別產品, 試聽分享純粹係係個人特殊環境, 器材, 偏好趣向, 高低優劣, 仍小弟主觀及忠於自己有限耳感下, 對音質體驗既個人感受舒發, 並不涉及政治, 文化同任何經濟利益. 小弟言論只能作為參考, 一切應該以各位C兄自己耳聽為實!

好啦,STAX系統既品聽終於來到戲肉部份,話說小弟聽到第四節,STAX系統就來料,小弟覺得中低頻既彈性竟然有d似LCD-3,分析力豐富層次感有d似Wonder耳機,但又無前者既暗沉,亦無後者既極端鬆散不穏現象。STAX系統最明顯特色係音節之間既細膩交接做得非常自然舒服,音形線條洽到好處毫無不足或過份造作。到咗第五同第六節,STAX系統音場得到進一步擴展,表現出多層次緃横連貫感,而且有近似HD800果種無邊際既空間感,但又無HD800果份冷傲直白 {:6_146:}

係呢個位,小弟基本上巳經掌握到STAX系統特性,幾乎係集小弟其他旗艦耳機優點(與其咁講,不如話各項效果洽到好處,無獨特偏執特性),而且感覺係小弟聽過最線性既組合,不過線性又唔代表交行貨,平淡無味(小弟下一節再交待)。再聽咗兩節之後,就更奔放流暢,最終達到小弟既"一體臨場"感動要求,比STAX系統最合適既形容詞就係洽到好處"自然",内涵無染"美麗" {:6_142:}

下一節小弟再報告STAX系統配非平衡模式連接Young DSD及Hugo效果,保証更精彩 {:6_138:}

ghhf 發表於 2016-5-23 13:39

全文: STAX靜電系統到手,猜猜耳擴耳機我是誰?!

ghhf 發表於 2016-5-24 10:02

預告: STAX系統精華演繹 - 經典韻律 與 浪漫感性

STAX系統開箱品聽總算來到高潮,究竟咩係"經典韻律"?! 何謂"浪漫感性"?! C兄先估細嚼下,同Young DSD及Hugo又有咩關係? 星期六日先出文,預告係非常令人興奮既效果 {:6_128:}

ghhf 發表於 2016-5-24 16:42

Sofa底藏電 - 超級 電池補完

小弟現有電池補完系統,除咗電池組,充電及逆流部分,加埋呢幾件嘢作為輸出淨化部份,就成為最新升級版既"超級電池補完"系統 {:6_138:}

係原來既逆流器AC輸出先接個EMC filter,跟住去隻2000AV既隔離火牛, 係火牛上面再用減震鼠鎮壓住,最後先比純淨AC輸出 {:6_128:}

ghhf 發表於 2016-5-28 14:04

玩膽之樂 STAX 系統 Tube Rolling

ghhf 發表於 2016-5-28 17:16

玩膽之樂 STAX 系統 Tube Rolling
頁: 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 [85] 86 87 88 89 90 91 92 93 94
查看完整版本: 我的組合: 終極品聽 經典試聽大計!

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。