ghhf 發表於 2016-6-19 10:17

Ccs56084342 發表於 2016-6-19 10:07 static/image/common/back.gif
套機未合格就只有再想辨法set up了,我每次set機都要搞反幾年至到合格水平㗎,方法又多但又唔知邊種有效 ...

聽C兄咁講, 其實大家都係不自覺搞緊同一様嘢, 係為緊自己既品味("感受所在")服務,似乎已係離開咗純粹技術性層面, 唔係為市場服務, HD600, HD800 都只不過係手段工具, 本身唔係最終追求目標 ...... {:6_138:}

Ccs56084342 發表於 2016-6-19 10:37

ghhf 發表於 2016-6-19 10:17 static/image/common/back.gif
聽C兄咁講, 其實大家都係不自覺搞緊同一様嘢, 係為緊自己既品味("感受所在")服務,似乎已係離開咗純粹技 ...

我嘅不同系,只攻校聲用品/線材不換硬件器材。

ghhf 發表於 2016-6-19 11:09

Ccs56084342 發表於 2016-6-19 10:37 static/image/common/back.gif
我嘅不同系,只攻校聲用品/線材不換硬件器材。

小弟主要係以換膽為主, 不過同時會收集"經典"器材, 輔以缐材及配件, 提供更大可玩性.今日又剛剛聽完一節HD600, 小弟d口水就已經又開始積聚起來, 有待噴發 ...... {:6_143:}   

Ccs56084342 發表於 2016-6-19 11:33

ghhf 發表於 2016-6-19 11:09 static/image/common/back.gif
小弟主要係以換膽為主, 不過同時會收集"經典"器材, 輔以缐材及配件, 提供更大可玩性.今日又剛剛聽完一 ...

玩膽機我連膽都冇換過呀!只換線同脚/墊。

ghhf 發表於 2016-6-19 11:36

Ccs56084342 發表於 2016-6-19 11:33 static/image/common/back.gif
玩膽機我連膽都冇換過呀!只換線同脚/墊。

咁睇來,小弟相對的確係屬於多情種子果隻 {:6_136:}

Ccs56084342 發表於 2016-6-19 11:39

ghhf 發表於 2016-6-19 11:36 static/image/common/back.gif
咁睇來,小弟相對的確係屬於多情種子果隻

只系高燒左D姐,好多人都系咁㗎

ghhf 發表於 2016-6-19 13:28

第一章 初會Hugo

今日小弟耳聽完第二節,HD600係第一節顯得比較拘緊,未放開,不過係第二節就好似急不及待咁,要向小弟表現個性。小弟仍未可以隨便下品評,就而家所聽效果,小弟只可以肯定咁話,HD600可以長壽熱賣,唔係浪得虚名,佢又多咗小弟一名肯定者。{:6_146:}

至於HD800及ED5-U,佢地收埋咗一排,呢兩節只能算係熱身。ED5-U仍然浮露出齒音及極端位爆散,但第二節之後已大幅收斂,小弟相信係Hugo既精密及動量力推下,應該會不斷改善演進。{:6_169:}

聽完兩節,其實小弟又巳經成個口都係口水,畢竟呢3隻耳機同場拍埋,係可以有好多嘢講。配上Hugo,佢地既格調係非常唔同,依小弟標準,HD600及HD800肯定唔係級别等差關係,而係代表緊兩個不同時代既經典風格。雖然係同一牌子,形號相近,小弟感到佢地入面有既係唔同既DNA,即係基本上都係水果,不過一個係橙,一個係蘋果,應該放下先入為主片面角度,小弟會將HD600看成為一隻有獨特個性耳機去品評(而唔係有幾多成效果既HD800),小弟第一件要驗證確定既事巳達到。{:6_142:}

初感小弟比住咁多先,繼續聽番一個星期再講。{:6_128:}

全文: HD600 開箱與品聽

ghhf 發表於 2016-6-19 21:43

HD600 越聽越有

今日星期日成日係屋企,貪心一連再聽咗兩節,來到第三及第四節,HD600就開始放料,極速展現空間感及音樂感,仲係有越聽越有既勢頭,係聽到小弟唔想放底耳機休息果隻。估唔到咁快就出事,似乎係Hugo呢個高整合小盒子,"悠密甘甜"極優質輸出推動下,HD600比出既優異效果。{:6_142:}

咁快有咁既效果,小弟的確難掩興奮心情,要即刻出多段文報告咗先,因為又一次證明小弟英明決擇,不但無買錯嘢,仲係物超所值。詳細品評當然唔係而家講,不過C兄又要準備好,小弟稍後就會口水大暴發! {:6_138:}

Ccs56084342 發表於 2016-6-19 23:00

ghhf 發表於 2016-6-19 21:43 static/image/common/back.gif
HD600 越聽越有

今日星期日成日係屋企,貪心一連再聽咗兩節,來到第三及第四節,HD600就開始放料,極速展 ...

但用同600匹配嘅AMP黎平800實在有欠公平,800要平衡線路AMP駁平衡耳機線才是標準配置。只有平衡才能施展最強動圈嘅真正實力。

chowyeung 發表於 2016-6-19 23:20

Ccs56084342 發表於 2016-6-19 23:00 static/image/common/back.gif
但用同600匹配嘅AMP黎平800實在有欠公平,800要平衡線路AMP駁平衡耳機線才是標準配置。只有平衡才 ...

Why always insisting on HD800 balanced combo?
Ching, take it easy la. {:9_416:}
頁: 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 [94] 95 96 97 98 99 100 101 102 103
查看完整版本: 我的組合: 終極品聽 經典試聽大計!

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。