Ccs56084342 發表於 2016-6-19 23:26

chowyeung 發表於 2016-6-19 23:20 static/image/common/back.gif
Why always insisting on HD800 balanced combo?
Ching, take it easy la.

Sorry.因覺得800正,怕大家走寶!

ghhf 發表於 2016-6-19 23:40

Ccs56084342 發表於 2016-6-19 23:00 static/image/common/back.gif
但用同600匹配嘅AMP黎平800實在有欠公平,800要平衡線路AMP駁平衡耳機線才是標準配置。只有平衡才 ...

小弟明白C兄既意思, 小弟又咁睇, 係而家呢個探索階段, 其實無咩係公唔公平既, 只有當下組合既直接體驗效果, 並不代表任何直接尺度對比標準. 即使Hugo匹配HD600, 並不代表唔匹配HD800, 事實上之前小弟亦體驗過Hugo配HD800既表現, 亦非常出色, 兩者不過係用緊不同風格演譯. {:6_146:}

係更普及既情況, 依小弟自己既品評標準“一體臨場”, 追求既係一種感性感動效果, 基本上係與系統無關(platform independent), 所以C兄講既”公平”係小弟呢個個案, 已經完全涵蓋咗, 係一個等價組合集合, 可以係包含HD600及HD800作為組合元素既任意組合, 只要滿足咁樣既感動條件. {:6_128:}

小弟並不能確定HD800標準配置, 平衡線路AMP駁平衡耳機線, 係咪一個感動效果, 既使小弟有幸聽到, 係一個感動效果, 與HD600既感動效果, 仍然係橙同蘋果, 即使佢地都滿足係水果(感動)呢個條件. {:6_142:}

Ccs56084342 發表於 2016-6-19 23:55

ghhf 發表於 2016-6-19 23:40 static/image/common/back.gif
小弟明白C兄既意思, 小弟又咁睇, 係而家呢個探索階段, 其實無咩係公唔公平既, 只有當下組合既直接體驗效 ...

正所謂竹門對竹門,木門對木門,總覺得800要配hugo tt 才登對。

ghhf 發表於 2016-6-20 00:10

Ccs56084342 發表於 2016-6-19 23:55 static/image/common/back.gif
正所謂竹門對竹門,木門對木門,總覺得800要配hugo tt 才登對。

或者HD800遇上Hugo TT真係好匹配, 同樣既情況, 並唔代表HD600就唔匹配, 更何況,如果匹配既意義係在於滿足感動條件,"匹配"係由小弟呢個聽者既絶對標準決定(唔係由技術標準決定), 最後都係耳聽為實先可以確定 {:6_146:}

ericcho 發表於 2016-6-20 20:58

樓主可以搵對AKG K340 Electrostatic-Dynamic Headphone玩玩,個人非常喜歡 {:1_351:} ,常用著。{:1_263:}
這耳機不難找,但通常耳罩會扁了,耳罩狀態好影響聲音/聲場/定位 (新的K240皮耳罩可代用,其大小和聲音跟原裝K340的大致一樣,K340的用料好些)。

http://i37.photobucket.com/albums/e94/ericcho/Mobile%20Uploads/IMAG3278_zpswaoo6aic.jpg

ghhf 發表於 2016-6-20 22:15

ericcho 發表於 2016-6-20 20:58 static/image/common/back.gif
樓主可以搵對AKG K340 Electrostatic-Dynamic Headphone玩玩,個人非常喜歡,常用著。 ...

感謝C兄推介AKG經典耳機, 小弟已馬上有所行動 ..... {:6_128:}

今晚再聽多一節HD600, 發現係HD600上, 搵到d非常重要既嘢, 老實講, 小弟有重新再醒悟既感覺, 再完成驗證咗第二件事 {:6_146:}

Ccs56084342 發表於 2016-6-21 01:31

ghhf 發表於 2016-6-20 22:15 static/image/common/back.gif
感謝C兄推介AKG經典耳機, 小弟已馬上有所行動 .....

今晚再聽多一節HD600, 發現係HD600上,...

經典AKG好似系K1000

ghhf 發表於 2016-6-21 07:17

Ccs56084342 發表於 2016-6-21 01:31 static/image/common/back.gif
經典AKG好似系K1000

經典有唔同年代, 唔同風格, 只要有一定普遍客觀性共鳴認同, K1000好似係好難推個d咁款 {:6_136:}

Ccs56084342 發表於 2016-6-21 09:31

ghhf 發表於 2016-6-21 07:17 static/image/common/back.gif
經典有唔同年代, 唔同風格, 只要有一定普遍客觀性共鳴認同, K1000好似係好難推個d咁款   ...

系呀!要當喇叭咁推㗎,最要少低音,咁都成經典,唔明

ghhf 發表於 2016-6-21 12:07

Ccs56084342 發表於 2016-6-21 09:31 static/image/common/back.gif
系呀!要當喇叭咁推㗎,最要少低音,咁都成經典,唔明

一睇佢個款就知佢唔係善男信女,個價位仲好明顯唔係以大衆為目標。不過可以成為經典應該都有番咁上下效果,除咗科技,同時亦多少同當時既潮流文化,甚至經濟條件有關(經濟唔好邊有咁多資源搞咁大件嘢,無$,無人玩,點熱得起?!),所以一件時代經典產品,其實係一定程度反影當時既社會背景。
頁: 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 [95] 96 97 98 99 100 101 102 103 104
查看完整版本: 我的組合: 終極品聽 經典試聽大計!

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。