設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: ghhf

[隨身耳擴] 我的組合: 終極品聽 經典試聽大計!

黃金玩家

chowyeung 發表於 2016-6-19 23:20
Why always insisting on HD800 balanced combo?
Ching, take it easy la.

Sorry.因覺得800正,怕大家走寶!
G36c,M92f,MP5ka1,clock17,L115a3

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Ccs56084342 發表於 2016-6-19 23:00
但用同600匹配嘅AMP黎平800實在有欠公平,800要平衡線路AMP駁平衡耳機線才是標準配置。只有平衡才 ...

小弟明白C兄既意思, 小弟又咁睇, 係而家呢個探索階段, 其實無咩係公唔公平既, 只有當下組合既直接體驗效果, 並不代表任何直接尺度對比標準. 即使Hugo匹配HD600, 並不代表唔匹配HD800, 事實上之前小弟亦體驗過Hugo配HD800既表現, 亦非常出色, 兩者不過係用緊不同風格演譯.

係更普及既情況, 依小弟自己既品評標準“一體臨場”, 追求既係一種感性感動效果, 基本上係與系統無關(platform independent), 所以C兄講既”公平”係小弟呢個個案, 已經完全涵蓋咗, 係一個等價組合集合, 可以係包含HD600及HD800作為組合元素既任意組合, 只要滿足咁樣既感動條件.

小弟並不能確定HD800標準配置, 平衡線路AMP駁平衡耳機線, 係咪一個感動效果, 既使小弟有幸聽到, 係一個感動效果, 與HD600既感動效果, 仍然係橙同蘋果, 即使佢地都滿足係水果(感動)呢個條件.

黃金玩家

ghhf 發表於 2016-6-19 23:40
小弟明白C兄既意思, 小弟又咁睇, 係而家呢個探索階段, 其實無咩係公唔公平既, 只有當下組合既直接體驗效 ...

正所謂竹門對竹門,木門對木門,總覺得800要配hugo tt 才登對。
G36c,M92f,MP5ka1,clock17,L115a3

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Ccs56084342 發表於 2016-6-19 23:55
正所謂竹門對竹門,木門對木門,總覺得800要配hugo tt 才登對。

或者HD800遇上Hugo TT真係好匹配, 同樣既情況, 並唔代表HD600就唔匹配, 更何況,如果匹配既意義係在於滿足感動條件,"匹配"係由小弟呢個聽者既絶對標準決定(唔係由技術標準決定), 最後都係耳聽為實先可以確定

鉑金玩家

樓主可以搵對AKG K340 Electrostatic-Dynamic Headphone玩玩,個人非常喜歡 ,常用著。
這耳機不難找,但通常耳罩會扁了,耳罩狀態好影響聲音/聲場/定位 (新的K240皮耳罩可代用,其大小和聲音跟原裝K340的大致一樣,K340的用料好些)。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
ghhf + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

ericcho 發表於 2016-6-20 20:58
樓主可以搵對AKG K340 Electrostatic-Dynamic Headphone玩玩,個人非常喜歡  ,常用著。 ...

感謝C兄推介AKG經典耳機, 小弟已馬上有所行動 .....

今晚再聽多一節HD600, 發現係HD600上, 搵到d非常重要既嘢, 老實講, 小弟有重新再醒悟既感覺, 再完成驗證咗第二件事

黃金玩家

ghhf 發表於 2016-6-20 22:15
感謝C兄推介AKG經典耳機, 小弟已馬上有所行動 .....  

今晚再聽多一節HD600, 發現係HD600上,  ...

經典AKG好似系K1000

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Ccs56084342 發表於 2016-6-21 01:31
經典AKG好似系K1000

經典有唔同年代, 唔同風格, 只要有一定普遍客觀性共鳴認同, K1000好似係好難推個d咁款

黃金玩家

ghhf 發表於 2016-6-21 07:17
經典有唔同年代, 唔同風格, 只要有一定普遍客觀性共鳴認同, K1000好似係好難推個d咁款   ...

系呀!要當喇叭咁推㗎,最要少低音,咁都成經典,唔明

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Ccs56084342 發表於 2016-6-21 09:31
系呀!要當喇叭咁推㗎,最要少低音,咁都成經典,唔明

一睇佢個款就知佢唔係善男信女,個價位仲好明顯唔係以大衆為目標。不過可以成為經典應該都有番咁上下效果,除咗科技,同時亦多少同當時既潮流文化,甚至經濟條件有關(經濟唔好邊有咁多資源搞咁大件嘢,無$,無人玩,點熱得起?!),所以一件時代經典產品,其實係一定程度反影當時既社會背景。