設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: ghhf

[隨身耳擴] 我的組合: 終極品聽 經典試聽大計!

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

聽咗ericcho兄老點, 小弟執咗隻AKG K340, 睇落好新淨吓, 耳套好似仲係完好無缺損, 爬文話AKG K340好似有兩個版, 其中一個係重低音版, 唔知小弟呢隻係咩版?!

等一兩個星期送貨, 到手就加入戰圈, AKG K340拍住HD600呢對過戲經典, 一齊挑機現代旗艦HD800, ED5-U, 越來越有睇頭 ……

鉑金玩家

ghhf 發表於 2016-6-21 21:30
聽咗ericcho兄老點, 小弟執咗隻AKG K340, 睇落好新淨吓, 耳套好似仲係完好無缺損, 爬文話AKG K340好似有兩 ...

師兄真快手

AKG K340收了兩對,用同一耳罩測試過,聲音不覺有分別。兩對頭帶都無AKG印字,都係6.3mm頭(非DIN 5)。
個人覺得K340係AKG裡最“好聽”的耳機,人聲迷人,有靜電的通透感,多了分實在感。

網上有說不同版本,頭帶有/無AKG印字,單元也有不同顏色,聲音有無分別,個人無實際耹聽經驗判斷,亦不會在意。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
ghhf + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

一拖三 都掂

係品聽既同時,小弟好奇乘機試下Hugo既能力,平時唔會咁玩一拖三,雖然有可察覺分別,但效果仍然係可聽範圍,無出現明顯走樣失色,Hugo既能力算係有交待。

講番三隻耳機,用Hugo輪流推咗一個星期,HD600同之前係第三同第四節既越聽越有比,去到第五節之後,似乎已經穩定咗,無咩重大變化。HD800方面,畢竟小弟已玩兩年,效果相當穩定非常唔錯。

今節反而想比多d筆墨係ED5-U,行咗一個星期,雖然繼續展现佢一貫豐富層次及華麗場感,可惜齒脆音感仍然揮之不去,單以Hugo本身"悠密"同"動量"似乎並未能"完全推起"ED5-U,相比起來,其實係WA22配上Tung Sol整流膽時既效果,係小弟暫時聽到最滿意既。如果以為ED5-U係低抗高敏耳機,就易推得好,咁以小弟今次既體驗,可以用"中伏"兩個字來形容,ED5-U似乎係小弟現有耳機最難推得好既,不過小弟仍然維持煉成之日,ED5-U將會係"超級"耳機呢個預期(所謂難推,小弟相信同功率或音質無直接關係,而係同響應分佈效果既匹配度有關,咁當然呢度講既"齒脆","難推","中伏","超級",完全係基於小弟主觀耳感),相信要遲d再係WA22上先會有突破。

聽多一個星期,小弟就會比出三隻耳機係Hugo直推下既效果異同。唉,差d唔記得仲要等埋AKG K340 ......

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

曬得膽多 今次改曬耳機

小弟聽過HD600係Hugo既效果之後,對呢隻前度經典既感覺係非常獨特,引發小弟感悟,決定要對比埋其他耳機既效果,除咗原定既HD600,HD800,ED5-U,加埋LCD-3,T1同D7100,會一會Hugo。小弟曬得膽多,今次改曬耳機,一於全家福出動。另外有AKG K340來緊,小弟仲睇中咗另一隻神秘耳機 .....

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
黑翼菜鳥 + 10 + 10 超正!
chowyeung + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

群星供照 大衆旗艦 HD600

好啦,襯星期六日放假,小弟出動哂所有耳機,一連再聽咗幾節LCD3,T1及D7100各耳機係Hugo上既表現,目的就係做對比,求證肯定小弟係HD600揾到既獨特效果。

小弟已越來越覺得,HD600與Hugo似乎係最"匹配",係既熟悉又不完全一樣既效果。老實講,以HD600既親民售價,有咁既效果(小弟相信之後上WA22玩埋換膽,會仲更驚喜),小弟突然心生一個名號,HD600係一隻"大衆旗艦"!

究竟HD600效果有咩咁特别,值得小弟冠以"大衆旗艦"呢個名號?! 甚至比HD800及其他耳機效果更得小弟歡心?! 其他耳機係Hugo上既表現又係點?

小弟而家講住咁多先,聽埋呢幾日作完全肯定之後,下星期日就出報告,保證又係精彩一幕。

銀級玩家

除了聲,我亦十分喜歡HD600輕身,唔重,唔壓頭頂,唔太焗耳。用得舒服。
Schiit Jotunheim, Sennheiser HD600, Neumann KH120A, Tecsun PL-310ET.
ZiShan Z3, ---.

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

chowyeung 發表於 2016-6-26 23:09
除了聲,我亦十分喜歡HD600輕身,唔重,唔壓頭頂,唔太焗耳。用得舒服。 ...

C兄咁講,小弟又吹下水再講下HD600,就咁拍埋d現代旗艦,賣相真係完全無得睇。老實講,有d硬膠感,設計唔係cool同cyber果隻格,其實仲有d玩具feel。戴上頭亦唔算係最舒服果種,真係完全勝在夠輕。

如果未聽過HD600,單以型號,賣相及市場售價作為衡量標準,就判定HD600不過係一隻已被現代旗艦HD800"全面技術性超越"既老嘢,點玩都出唔到火,以小弟品聽之後既體驗同標準(最少而家係Hugo上既效果),可能係走咗寳,因為HD600既"硬膠玩具"外表,同佢既內涵性格,完全係唔匹配(小弟强烈建議有關官方重新包裝設計,話唔定可以殺出另一個高潮),咁當然每個人把尺都唔同,小弟當係寶,其他人可以不肖一顧。

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

整整下,HD600都寫到咁大篇嘢,已整理全文: HD600 開箱與品聽,下星期進入高潮之前, 可以比C兄先回顧一下。

高級玩家

ghhf 發表於 2016-6-27 09:26
C兄咁講,小弟又吹下水再講下HD600,就咁拍埋d現代旗艦,賣相真係完全無得睇。老實講,有d硬膠感,設計唔 ...

調少少音,換個外型,加啲金屬感,改叫HD1000,標價4萬
BOOM! 突然就會同HE1000/ LCD4/ Abyss同級
耳機市場就係咁

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

AKG K340 開箱

收到啦 ..... 唔講嘢,去圖先