sum_gor 發表於 2016-5-15 17:41

yodingdong 發表於 2016-5-15 04:26 static/image/common/back.gif
呢個技術係Kevin Gilmore發明嘅
想要還原度就串DAC果頭加電阻加到DAC嘅出口阻抗同線材嘅一樣
DAC有75ohm...

又黎請教。。。
我好想知,理論上,如果加多一種什至加多幾種鍍電物料入條線度,會否因各自鍍電速度的不同,而做多左幾個效果/做多左幾個層次?例如銅鍍銀再加金/銅銀金混編?

點解咁問呢。。。因為我發覺自己永遠都係喜歡銅鍍銀的聽感(這裡只針對耳機線) ,對於齋銅或齋銀,會感覺太偏向下盤或上盤,所以我懷疑係咪要混合型的耳機線先會較為平衡/多變呢?

我明白調味的地方在成個組合黎講唔係淨係耳機線個度,不過現在想了解線的材料配搭問題,謝謝!

ghhf 發表於 2016-5-15 18:57

Hoyan 發表於 2016-5-15 17:21 static/image/common/back.gif
Ching下一步係換左靜電amp裏面粒fuse

換保險膽係其中一項,不過唔係戲肉,另外仲有更大陰謀,C兄心水清應該知噃 {:6_138:}

ghhf 發表於 2016-5-15 19:04

sum_gor 發表於 2016-5-15 17:28 static/image/common/back.gif
C兄。。。追你聽感,慘過追一星期一集的One Piece
快d出啦

C兄咁有心,小弟私人醒多愊圖, 比你頂住癮提下神先, 呢隻鼠非常勁秋, 唔單止騎住隻牛, 佢條尾仲好鬼死堅長, 連d膽都比佢鎮壓住, 效果真係唔嘢少! {:6_122:}

ghhf 發表於 2016-5-15 21:28

正圖出不停 ..... {:6_122:}

yodingdong 發表於 2016-5-15 22:01

sum_gor 發表於 2016-5-15 17:41 static/image/common/back.gif
又黎請教。。。
我好想知,理論上,如果加多一種什至加多幾種鍍電物料入條線度,會否因各自鍍電速度的不 ...

冇話混左會對聲音點樣
用唔同電子性質嘅線材再用返同樣嘅TERMINATION都會對阻抗匹配有影響
同樣係銅線唔同粗幼都會
耳機線嚟講影響會較大
但唔同配搭會有唔同效果
例如銀銀金線用係呢個耳機高頻多左但用係另一個耳機上就變低頻多
最實際其實係正確去做阻抗匹配嚟提高還原度
咁銀同銅+啲金都唔會有分別
除非線材公司特登加野整衰條線嘅電子性能嚟"提高"音質
又或者條線係純金
唔排除呢個可能性{:1_340:}

ghhf 發表於 2016-5-16 08:39

yodingdong 發表於 2016-5-15 22:01 static/image/common/back.gif
冇話混左會對聲音點樣
用唔同電子性質嘅線材再用返同樣嘅TERMINATION都會對阻抗匹配有影響
同樣係銅線唔 ...

C兄既意思係咪其實最終都係由阻抗配合決定,同用金銀特殊材料無關,如果做到阻抗一様,用銅,銀,金,或幾種混合,不同分佈排列或编織方式亦無分別?! 咁幾多個N既銅,幾多銀配幾多金,或包銀包金,效果其實同一條同阻抗純銅線無分别?!

ghhf 發表於 2016-5-16 15:20

STAX系統品聽報告 - 前傳

正式試聽第一個效果就係"舒服",一切都好似預期咁斯文淡定。跟住來到第二及第三節,彈性及音樂感開始展現出來,係Young DSD平衡模式下,STAX系統亦可以有咁適度力量爆炸性表現,小弟之前驚STAX系統表現太斯文既"憂慮",就此一掃而空。踏入第四節,效果就更係使小弟耳前一亮 ..... 全文: STAX靜電系統到手,猜猜耳擴耳機我是誰?!

yodingdong 發表於 2016-5-16 21:21

ghhf 發表於 2016-5-16 08:39 static/image/common/back.gif
C兄既意思係咪其實最終都係由阻抗配合決定,同用金銀特殊材料無關,如果做到阻抗一様,用銅,銀,金,或 ...

電容值都會有影響
不過線糼一般都低到冇影響
分佈排列同编織只係抗EMI/RFI一種手段
冇方法之分只有做好同做唔好
如果唔同材料嘅線材有同樣阻抗同樣接頭同樣shielding
又或者唔同阻抗值同接頭同shielding但做好訊號嘅阻抗匹配(只限RCA)
聲音係完全唔會有分別嘅
用左白金烏鋼都咁話
耳機因為調AMP出口阻抗會影響唔同頻率係耳機嘅輸出
唔搞Zout只搞耳機端防反彈係唔同阻抗線材下會唔會有分別真係要聽過先知
不過動圈/動鐵耳機要調音其實就係換下Zout咁簡單
鐵三角隻HA5050H都係咁玩
整個傻的嗎功能+弱雞DAC賣5皮{:1_262:}
覺唔覺平板好少人話換線有分別?
因為平板Z curve一般都係平嘅
條線偷偷地改左出口阻抗同匹配唔會對耳機有大影響

再講N
99.99cm同99.999999cm我自認分唔出
莫講話耳朵
唉...幾可見外國耳機大廠提個N字
又係日本仔搞怪

P.S.
head-fi有位幾出名嘅CHING有哂大小奧+成十隻STAX仲DIY緊靜電耳機都係用monoprice同BJC嘅線
原因唔洗我講{:1_340:}

physv620 發表於 2016-5-17 13:39

ghhf 師兄你好,

恭喜新玩具入手.

我之前問過你WA6 的, 最近入左坑了, 我聽過 WA2 同WA6SE, 配HD800, 我比較起歡WA2...

根據老板介紹, WA2 比較適合配高 ohm 數耳筒, 但WA6SE 配高同低 ohm 都適合...

本來想要WA6SE, 机緣巧合都係入左WA2...

想請教 WA2 用下面尼幾支胆, 有無D音樂感重D, 人声毒D, 又吾太貴既胆介紹?謝謝

•Two 6AS7 / 6080
•Two 6922 / 6DJ8
•Two EZ80

ghhf 發表於 2016-5-17 21:01

physv620 發表於 2016-5-17 13:39 static/image/common/back.gif
ghhf 師兄你好,

恭喜新玩具入手.

小弟未玩過WA2, 所以唔敢講太多, 小弟既WA22係用緊相容既輸出功率膽(6080/ 6AS7/ 7236/ 5998/ 421A), 可以比些少個人意見 {:6_122:}

小弟會建議C兄考慮7236/ 5998/ 421A, 佢地會有更大輸出, 動態會比較突出. 7236比較穏定, 人聲韻味濃, 音樂感強. 5998/ 421A音場空間感比較廣闊, 中高音明麗有層次感貫穿力, Hi-Fi味重, 421A各方面就再勝一籌 {:6_142:}

C兄請爬文考慮其他組合: Woo WA2 Tube Rolling Recommendations.

頁: 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 [83] 84 85 86 87 88 89 90 91 92
查看完整版本: 我的組合: 終極品聽 經典試聽大計!

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。