設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] 笑說hifi 與音樂

1萬

白鑽玩家

老而不

CDROMRW 發表於 2018-5-2 11:17
Garrard 盤我用過,當年阿哥係 Gilman 洋行做,捧咗兩部百鳥歸巢唱盤番嚟,第一隻買嘅碟就係佢嘞 Carpent ...

識反碟的機唔平, 印象就只有THroens 有,
所以就養成了大約20-30分鐘過去反碟.

你指的自動落碟機當年很流行, 印象中60-70年代時吧?
1串的唱膠就是今日的"play list" 了 ,
而又留意一下, 以前就是為了在此種唱盤上, boxset 的唱片是 可以前後是 1-4, 2-5, 3-6 的排位. 方便一反就一齊反

問題是用此種唱盤, 一碟蓋一碟去唱, 對碟本身是有點傷害....

評分

參與人數 2威望 +70 金錢 +70 收起 理由
dc903 + 50 + 50 正帖留分
old8woman + 20 + 20 報告非常詳盡

查看全部評分

還是好音樂最好.

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

kl122002 發表於 2018-5-2 14:33
識反碟的機唔平, 印象就只有THroens 有,
所以就養成了大約20-30分鐘過去反碟.

哦,明白了,當時有套讀者文摘嘅boxset, 100 Best classic 6隻大碟嘅碟就係咁篇排,真係R晒頭唔明點解,E+知嘞

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
dc903 + 50 + 50 恭喜迷底解開了

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

講開點唱機,我就未用過,九十年代初接觸的已經是入錢播MTV了,就是這樣認識U2樂隊的!

早幾年係長野縣見到的點唱機。

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 6威望 +190 金錢 +190 收起 理由
CDROMRW + 10 + 10 正到爆
TKMMKT + 10 + 10
tlsk + 50 + 50 正到爆
dc903 + 50 + 50 正到爆
old8woman + 20 + 20 正到爆
kl122002 + 50 + 50 正到爆

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

chopinlau 發表於 2018-5-28 11:54
講開點唱機,我就未用過,九十年代初接觸的已經是入錢播MTV了,就是這樣認識U2樂隊的!

早幾年係長野縣見 ...

經典

以前有種細少少, 碟是扇型的排位 .

我直覺上家下好多45轉唱片都是來自這些唱機. 而這些唱片... 如果沒太多人點某支歌的話, condition 應不差.
以前聞說機內的唱片是要退回去唱片機公司, 因為是租 ; 有些剛是店用戶買的, 所以日子久了之後用戶可以自已賣返出去.

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
chopinlau + 10 + 10 前輩真是見多識廣!

查看全部評分

還是好音樂最好.

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

當年葡京酒店內的點唱機就像這種

1萬

白鑽玩家

老而不

Jukebox 有好多種, 在美國當時我還見過這種的:
https://www.homeleisuredirect.co ... /ami-j-jukebox.html

沒記錯的話, 印像中好多都是mono
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

發現近年真是有不少人有mono 恐懼症
近日聞說一件事, 就是有位人兄在買時試聽過一張唱片, 覺沒問題才買的.
後來回家聽了整整1週後才發現自己手上的是mono 版唱片,
也可以說是老羞成惱吧? 於是把唱片退回去, 迫店方用同價收回再換另一張stereo .
店方真是好可憐.

.....

聽mono, 事實用stereo 唱頭是可以的,
只是用回mono 的就可以好聲多DD (真係DD)甘樣
不過有朋友不到冥河心不死, 找了mono 唱頭, 而是MC的...
事實一張已50年的唱片還能怎樣呢?

....
話說呢個世界上有些錄音真是沒stereo 版 ,
別再問為什麼, 拜托,
當年還未有stereo,
還未有完好的stereo 混音工具 ,
歌手也不喜歡stereo (因為當時技術不成熟)
市場也不太喜歡stereo
事實在1960年時stereo 也不是真的很受歡迎.
......

既然硬是要stereo , 就不要抱怨為什麼買了一張怪音stereo
千奇唔好講 " 嚇到心都離一離"
聲音好似在山洞飛出的,
聲音左右各側一邊,
聲音聽落好似左右mono不過是同時播
仲有好多神奇 "stereo"

....
Harry Belafonte的 早年RCA 錄音Belafonte (LPM-1150) ,
同樣是沒有 "真stereo", 只有 "假stereo"(LSP-1150 (e))
身邊好多朋友聽過LSP-1150 (e) 版之後, 當年已立即後悔不得不立即再買一張LPM-1150.
唔信?  你就去找一張LSP-1150 (e) 吧

....

假stereo 為什麼被我說的如此的萬惡不赫?
那麼閣下就自己去買一張聽聽.

....
"CD化之後都一樣是stereo, 怎麼舊的假stereo 也做不出?"
因為以前沒有電腦.
"以前不是已有IBM 嗎? 寫個程式不就行了?"
我:

評分

參與人數 3威望 +110 金錢 +110 收起 理由
TKMMKT + 10 + 10 我愛單聲道㗎^^
tlsk + 50 + 50 報告非常詳盡

查看全部評分

還是好音樂最好.

黃金玩家

在舊點唱機的歷史比我想像中還要早, 我沒有研究, 從舊雜誌看到這些廣吿, 真是令人驚嘆。 (Seeburg 應該是出點唱機的老大吧。)

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 3威望 +80 金錢 +80 收起 理由
chopinlau + 10 + 10 俾個Like你啦
tlsk + 50 + 50 報告非常詳盡
old8woman + 20 + 20 正帖留分

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

patrickwong 發表於 2018-5-28 23:08
在舊點唱機的歷史比我想像中還要早, 我沒有研究, 從舊雜誌看到這些廣吿, 真是令人驚嘆。 (Seeburg 應該是出 ...

仲有一家叫Rock-Ola .

那個浮誇的銀色機身至今還是覺很誇張...
還是好音樂最好.

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2018-5-28 23:06
發現近年真是有不少人有mono 恐懼症
近日聞說一件事, 就是有位人兄在買時試聽過一張唱片, 覺沒問題才買的. ...

70年代仲有種叫"4聲道立體聲"的黑膠唱片,不知道甚麽原因
不能流行,而4聲道立體聲早已經完全消失了

評分

參與人數 3威望 +110 金錢 +110 收起 理由
chopinlau + 10 + 10 我仲記得四聲道擴音機,可能同一年代!.
tlsk + 50 + 50 絕對認同
dc903 + 50 + 50 俾個Like你啦

查看全部評分