設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 笑說hifi 與音樂

1萬

白鑽玩家

老而不

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

在lo seafood post 中羊兄被說,
羊相信kl兄有豐富音樂經驗 抽空說說啦。

物品真是沒太多, 因我信新好過舊 (當然事後發現不是全部),  
倒是身邊有很多光怪陸離的事, 既然腦袋清醒, 說說吧?

=========
笑說黑膠

不分什麼年代, 不少聽黑膠的朋友都不會主動清潔唱針.

有次某位人兄在相熟的鋪(已結業)對我說,
你介紹的S牌唱針只唱了3 track 已瓜左! 搞X錯啊!

唔係wo, 我自已都用緊.
於是在下一次見面, 對方把唱針拔了出來給大家看, 止面我已看不見針尖了, 反而只有一個灰黑色的毛球
在場老世只是一句, 我無須多說:
你都無掃走針上的塵! 梗係聽乜都死了!

----

明明是stereo,啊? 怎麼還是聽起來沒出入?

我去看看, 那裡明明就有一對喇叭, 一對amp, 但出來的聲音還是只有一邊,
唱頭也是stereo 用, 接線沒錯, 唱片也是stereo,

怪哉, 噢不, 等等,

點解你只著一邊amp?

*60年代初的事, 因為當時stereo 起冒起, 想聽stereo 的話, 是可以用一對原本是mono amp + 喇叭

-----

在stereo 的唱片上用mono唱針是不會唱出stereo 聲
*60年代的事

同樣地,

在mono唱片上用stereo 唱針也不會唱出stereo 聲
*最近數年內的事

-----

當年有朋友搬新屋, 登門拜會,
令我眼亮的是是他家中的一台RCA出的的座地hifi. 如是者一直有往來, 好想一聽, 但都未聽他播過, 或者是有客在而不好意思吧?
如是者問題維持了很久, 真至他大裝修時終於問,
最後原來那個是只杯櫃
*50年代的hifi 那種一套式, 很好看的木櫃紅合, 也是今日mini hifi 的原型. 當中有收音機, 唱機, 有些還有錄音機, 可以放唱片的位置

-----

貓是唱盤的敵人
因為當貓貓看見唱針走到最內時, 佢會一手掃回去,
還有貓毛, 還有在唱片套上磨爪,
在唱盤上放貓屎我都見過,
所以我唔養貓.

---

或者你問, 狗呢?
當狗看著你當唱片的愛護比牠還好的時候
牠會某天咬著一張唱片來找你,
你或者會以為牠真的很想陪你一齊聽,
然後你取出唱片時發現一拆排齒印.
所以我舍沒有貓也沒有狗.

----

那麼不如養人吧?
錯經有某家的豆丁在我唱盤上玩車仔, 都算了,
轉盤轉  車子的車輪都會都轉, 以小朋友的心態是幾得意
之不過,
他X的把唱針拔了出來當交通燈
所以我自己一個都夠了

.....
TBC

評分

參與人數 11威望 +280 金錢 +280 收起 理由
黑翼菜鳥 + 10 + 10 真的笑了
rodywong + 10 + 10 好有趣
小瑟 + 50 + 50 俾個Like你啦
CDROMRW + 10 + 10 正帖留名
ernietse + 50 + 50 Post76 古典音樂才子 都幾搞笑
chopinlau + 10 + 10 好像寫散文似的。
Msuper + 10 + 10 講人生經驗, kl 兄最多有排講
tlsk + 20 + 20 超正, 一定要加分!
窮小子 + 50 + 50
dc903 + 50 + 50 真客氣,慢慢細味…
old8woman + 10 + 10 報告非常詳盡

查看全部評分

還是好音樂最好.

白鑽玩家

danny.chan~羊爸抱羊B.唱兒歌~

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

笑了幾回
笑中有淚
文章雖短
似讀蔡瀾隨筆
… ……
要好好留意家中貓狗豆丁龜……

評分

參與人數 5威望 +150 金錢 +150 收起 理由
ernietse + 50 + 50 所以我養電子日本版蛙蛙咁就冇事啦.
kl122002 + 20 + 20 正帖留分
Msuper + 10 + 10 都要留意老鼠屎同虎大大發火既五爪指甲喎.
tlsk + 20 + 20 俾個Like你啦
窮小子 + 50 + 50 羊羊 Ching 晚上好

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

多謝各位, 沒想過大家還是真的讀了.
我信不少人都有自已經歷過的搞笑事, 不如分享一下?

如羊兄說, 還有更多淚中有笑, 笑中淚的事. 我一時之間未整理好, 日後會再post, .
當然其他的hifi 事, 音樂會事都會說一些.  

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
dc903 + 50 + 50 bravo,… waiting lovely storyteller

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

再說清理唱針

有些朋友是可以很豪氣, 猶其是用MM頭的,
針尖有塵, 就一次過拔出來, 買新針換的, 舊針棄之
如果可以交上這人兄就好了.

,,,,,

有人真的聽話走去清理唱針
就是把整個唱頭放在水喉下面沖.

....

我聽你說把唱針裝了, 但沒聲?

針是裝了, 不過是裝在唱頭殼外面 (即上面).

....

電唱機(即是唱盤) 好多時只有機玉, 不一定有外殼*
於是機殼可以有很多變化, 當中以木的最多.
最神給的一個是放了在保溫水袋上面,
話可以避震, noise.  不過起動時部機幾擺下.

於是半年之後呢位朋友終於穿左水袋

*60年代中前是很常見

....

事實以前聽唱片, 不怕沒寵物,
因為唱機入面暖, 仲有好音樂, 可以吸引很多小動物
比如壁虎, 蜘蛛, 曱甴....

曾經是有條壁虎在裡面定居了
可惜收唔到租, 仲走左佬

.....

以前的playlist 是一串黑膠
所以嚇死今日的豆丁 , 佢當時個樣-->
仲問,

甘點樣出街聽?

....

如是者, 錄音帶問世了
在卡式walkman流行前, 手提錄音機是甘樣的, 印象中如是這樣:

https://www.radiomuseum.org/r/aiwa_tp_31a.html

可愛少少的是Philips EL 3586 之類

豆丁 :  老野, 你地點挨到的?
我都唔知.

...

...我已試過用AA膠將針石 '癡' 返上去了, 不過

以前真係有人甘做的, 不假
因為有人識改石, 由便宜的elliptical DIY 做 柴田針,

不過...未乾的AA膠有少少癡左落唱片到

....

DIY 針石當年有人做過,  事實用顯微鏡慢慢做就可以
於是有人用不同的金屬, 礦石, 寶石, 玉,
於是有人找仙人掌刺, 花刺, 木刺
於是有人找魚骨, 動物骨, 指甲
曾聞說有人想用曱甴腳....

.....

唱片只要用唱針 / 紙角放在紋路上就可以發聲
如果是紙的, 圈成一個紙筒, 留一個角出來就可以.
於是豆丁帶了一張唱片回學校做科學科實驗示範,

等等,
我的那張 Rabin / The Magic Bowl 唱片呢 !?!!?!?!?

.....

當年黑膠沒落, 唱片有什麼用?
奶奶說 :煲墊
豆丁說: 界紙墊
狗說: 飛碟
貓說: 磨爪
霉說: 家

....

昔有求收買舊唱片的苦命人
今有求出售舊唱片的苦命人
正一犯賤

....

女人與hifi 是一個很複雜的問題
下回分解.

評分

參與人數 5威望 +90 金錢 +90 收起 理由
黑翼菜鳥 + 10 + 10 當年我根盤一次過賣了比人...
Msuper + 10 + 10 哈女人與HiFi是複雜問題杜埋她愛聽咪得囉.
CDROMRW + 10 + 10 我就未掉/賣过一張唱片,不过畀人搬走咗好.
dc903 + 50 + 50 又會心笑了 至於女人 小談還可以…….
twinggy + 10 + 10 真正過來人

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

此topic 改了名, 因為發覺太多可以笑說的事了.
不然應會被人笑說此topic 是胡說

評分

dc903 + 50 + 50 係呀,此處不少火立人燎火人….

查看全部評分

還是好音樂最好.

鑽石玩家

師兄都有幾多慘痛經歷

評分

dc903 + 50 + 50 係呀,此處不少火立人燎火人….

查看全部評分

鑽石玩家

都真係幾多人冇常識。
不久前才有網友問我,話一落唱針就高速飄移上紙面,問我個盤有咩問題,我唔使問攞相片都問佢有冇驗查唱針,結果佢驗查完之後俾幅相我睇,成個毛球包住支針。

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
kl122002 + 20 + 20 正到爆

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

koalaau 發表於 2018-3-28 15:17
都真係幾多人冇常識。
不久前才有網友問我,話一落唱針就高速飄移上紙面,問我個盤有咩問題,我唔使問攞相 ...

以前有人話過掃塵太多會掃走粒石嘛
估唔到今日仲有人信
然而如果用太硬的掃, 又真係會弄走粒石.
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

koalaau 發表於 2018-3-28 15:13
師兄都有幾多慘痛經歷

以前無forum 就得閒去hifi 鋪打牙骹, 漸漸見左好多搞笑事.
還是好音樂最好.

鑽石玩家

kl122002 發表於 2018-3-28 19:37
以前無forum 就得閒去hifi 鋪打牙骹, 漸漸見左好多搞笑事.

有個聽開細書架的燒友去我度聽12吋低音三路大書架,佢話d低音好似多左咁突出來。

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
kl122002 + 20 + 20 正帖留分

查看全部評分