設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] 笑說hifi 與音樂

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2018-6-7 23:05
以前是有買唱片的文代, 沒太多錢, 都還是會買一張
今日:
1. 集團化( CD倉, HK 唱片, HMV) ;

30年前仲有租唱片的店,今天女人街的節X當年就是靠租唱片生存
但是因為法律問題,這些店舖只叫唱片試用!

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 2威望 +100 金錢 +100 收起 理由
kl122002 + 50 + 50 用家心得極具參考價值
dc903 + 50 + 50 試用字眼都有隙縫走 今天音樂世界徹底唔同.

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

old8woman 發表於 2018-6-8 05:57
30年前仲有租唱片的店,今天女人街的節X當年就是靠租唱片生存
但是因為法律問題,這些店舖只叫唱片試用! ...

近年連老銅下面的一家都結業了, CD/唱片出租已不行也.
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

我發覺, 除非是做生意的, 不然好多男人都好怕賣野.
我自已都曾經係. 然而我已寺左好多老友的喪事, 嗅棺材味嗅到都已看化左.
所以今日的碟已交代好給豆丁, 令他知價位. 他想賣, 想送, 想捐等在我過身後都真的不理了.

回頭一望後生少少的人 (不過都已60-70幾), 口裡說著可以送出去給 "知已" "知心" , 充大頭, 就是覺有種可笑.
事實好多男人都怕蝕, 怕賺得少,
不然就是怕失威 (之前充過大頭, 說什麼都不care) ,
不過最怕的是發現自己老了時不夠錢用.  
(好彩我一早做定plan ,無事)

近日有位朋友就是發生了這樣的一回事.
原本有位人兄說自已年紀大,  是家裡有太多舊唱片, 可以送, 令在場的人(包括朋友)  都興奮莫名
他是取出了一些, 聞說是不錯舊10吋盤. 雖不一定是值大金額, 不過至少能一聽得一樂.
沒料到到了第2日, 那位人兄知市價就轉口風, 想用高價賣
口裡還是說說著 "知已",  令同席的氣氛變到尷尬無比. 最後沒人買/賣.

評分

參與人數 3威望 +150 金錢 +150 收起 理由
Cheong448 + 50 + 50 用家心得極具參考價值
dc903 + 50 + 50 聽完好大鑊 需5需要話俾bb知D價位 , hehe.
tlsk + 50 + 50 報告非常詳盡

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2018-6-9 07:18
近年連老銅下面的一家都結業了, CD/唱片出租已不行也.

大家可否記得,80年代除唱片外仲有電視機/錄影機出租服務
當年找四哥謝賢/狄波拉同埋得幾歲的謝霆鋒謝婷婷賣廣告

評分

參與人數 3威望 +150 金錢 +150 收起 理由
kl122002 + 50 + 50 最令我覺搞笑的東西.
dc903 + 50 + 50 剩記得佢全家例牌 新年影全家福 曾sweet過.
tlsk + 50 + 50 報告非常詳盡

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2018-6-9 07:39
我發覺, 除非是做生意的, 不然好多男人都好怕賣野.
我自已都曾經係. 然而我已寺左好多老友的喪事, 嗅棺材味 ...

錢財身外物,我早已經睇到化,今天你擁有最珍貴的任何東西
當你兩腳一伸,甚麽也帶不走,"人"永遠兩手空空來,兩手空空地走.......
我的身體健康情况已經也不算好(醫生叫我戒酒但冇可能)
要長期定時食藥覆診,又大小便失禁要鴨住條尿片渡日,
所以放開一切,有麻雀打就去打有靚酒就飲
有好的音樂就聽,開心最重要.................

評分

參與人數 4威望 +200 金錢 +200 收起 理由
Cheong448 + 50 + 50 報告非常詳盡
kl122002 + 50 + 50 絕對認同
dc903 + 50 + 50 月聽月驚 羊唔plan都要想想先
tlsk + 50 + 50 絕對認同!!

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

old8woman 發表於 2018-6-9 07:48
大家可否記得,80年代除唱片外仲有電視機/錄影機出租服務
當年找四哥謝賢/狄波拉同埋得幾歲的謝霆鋒謝婷婷 ...

是科藝,我不太記得當時的價位了,只是覺與其被人地去月供,不如我自己就省多少少買一台?

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2018-6-9 14:07
是科藝,我不太記得當時的價位了,只是覺與其被人地去月供,不如我自己就省多少少買一台?
...

我相信租用電視/錄影機有它的市埸,"科藝"才有生存空間
但我估計科藝的主要客人應該是商業客(例如酒樓/娛樂埸所等)
不會是家庭客人..........

1萬

白鑽玩家

老而不

old8woman 發表於 2018-6-9 15:40
我相信租用電視/錄影機有它的市埸,"科藝"才有生存空間
但我估計科藝的主要客人應該是商業客(例如酒樓/娛 ...

非也, 家庭客是佔了不少, 當時我的同事中已有近半是租機而不買.
70-80年代是家電的爆炸性地賣, 賣到我見到都怕, 猶如現在的手機每大半年換一次model 無異.  
Toshiba, Sharp, Sony, National, Hitachi 幾家在搶客, 瘋狂地出新東西, 一家出了新收音機時, 另一家又出....

我見過鄰府三五七個月就換走一台小型hifi , 貨盒在走廊中出出入入,
有次還拍我門問我要不要他半年前買的National小型hifi  (他說是見我家的收音機太古舊... )

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
old8woman + 20 + 20 用家心得極具參考價值

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

當你兩腳一伸,甚麽也帶不走,"人"永遠兩手空空來,兩手空空地走.......
絕對認同
記得前幾年 kl122002 兄講.....遺囑

我嗰啲後輩唔可以聽你買回來唱片...... 原因家姐立例,到時我兩腳一伸......唱片棄置堆填區,
做人說話不要太刻薄,因為待人刻薄,最後自己的福氣一定''薄''!
一個有''口德''的人,一定有''福''!

壞事勸人休莫作。舉頭三尺有神明。善惡到頭終有報。只爭來早與來遲。

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

Cheong448 發表於 2018-6-9 16:49
絕對認同
記得前幾年 kl122002 兄講.....遺囑

人生就是這麼無奈,眼看身邊的朋友,久不久又走一個
所以我都很珍惜每次和朋友的聚會,因為........."未必下次仲見到佢"
我家中的唱片/CD數量不算很多但也不算少,可幸我的仔女都知道"邊D係好野"
當我倆老蒙主寵召後他/她們會好好保存這些珍藏........