設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] 笑說hifi 與音樂

1萬

白鑽玩家

老而不

old8woman 發表於 2018-4-11 09:14
為甚麽hi fi是男人的世界?
其實我估計是女性天生較害怕接觸"電"有關係
我本身就已經是如此,所以我平日聽音 ...

其實不只女人, 有些男人都係. 我都已都怕麻煩, 自己府上不會刻意去搞多唱臂, 音場的東西
如果是幫朋友, 當是一起研究一下倒是問題不大
始終在我而言, hifi 不是live , 像真, 聽起來不覺太大問題便可.

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
digiman + 10 + 10 絕對認同
old8woman + 10 + 10

查看全部評分

還是好音樂最好.

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2018-4-11 13:51
其實不只女人, 有些男人都係. 我都已都怕麻煩, 自己府上不會刻意去搞多唱臂, 音場的東西
如果是幫朋友,  ...

女性的hi fi發燒友雖然罕有,但並非沒有,(可能只不足1%)
70年代初,我澳門就親眼見過一位住福隆新街的女士(當年她大約50歲)發燒友,
她家中有個JVC唱盤(忘記型號,只知是自動回臂帶動唱盤)
,還有Pioneer SA7500擴音機(因為擴音機太搶眼,特别有印象),亦有對Kenwood的喇叭(忘記型號,3路12吋低音的)
,她有電子的常識,可以自己動手"楂辣雞"...............
80年代,市面有至少可買到4本hi fi雜誌,(老公仍然收藏了發燒音响創刊號)
其中不乏發燒友寫信問器材配搭的各種問題,其中一期(忘記了那一本)
曾經有位年青女發燒友出現,而且當年她用的器材也非"幾千元的套裝機"
她對Tannoy喇叭情有獨鍾,用的也非入門級,竟然是昂貴的SRM-12X(希望我冇記錯型號)

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

發燒友都怕老婆,真的嗎?
我看那並不是真的怕老婆(嘩,成間屋你霸左大半,咁都叫怕老婆?)
怕被老婆嘈(知道你洗左錢)才真吧!

評分

參與人數 3威望 +50 金錢 +50 收起 理由
chopinlau + 10 + 10 笑中有淚!
tlsk + 20 + 20 絕對,絕對認同!
kl122002 + 20 + 20 事實

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

今回 講下發燒友.
好多男人最愛曬命, 因為無得貪靚;
不過最怕曬錯命, 會被人笑到近乎無左條命.

------
Hifi 友是很犯賤的一群
不想買自己貴了,
不想別的買得平過自己
不想買得太平而影響身份地位,
不想買太貴擔心被人誤會
不想器材跌價,
不想二手升得太過份
不想人家好的自己的,
不想自己差過人家的,

這不想, 那個也不想,
不想這種什麼都不想的心態被污名化,
於是美其名 “發燒hifi友”

----

“一台機來什麼都沒有就索價5位數字!? 食水深!”
可是從來沒人說,
重量迷更不會說,
由signal輸入到出聲, 其實有幾多元件是要真的需要用上?

(不信的話, 去看看舊Luxman, 舊Quad, 舊Cyrus 1)

----

hifi 迷不喜歡伊索寓言, 因為有狐狸.
但就算被真騙子騙了, 也不覺受教訓

----

“耳聽就是事實”
非也, 而是 :
‘荷包付出了多少, 才令自己信多少 “事實” ‘
即使沒效果, 沒認證, 也得信
全因不信不行.

----

好少hifi友會去聽concert
不時都說concert好貴,
但從來沒對一件器材嫌貴, 即使不知有沒有用.

----

要令一個hifi友提早覺醒是很容易的事
“你根本買不起”
“不就是出入不大嗎? ”
“家裡買一台冷氣機用的時間也不及你找一台hifi”
“男人老了就是眼矇加耳聾, 花那麼多錢在hifi幹嘛?”

最尾的一句真是很毒, 也很靈.

----

如果任何事都靠擺設, 出言非神則佛,
那類人一定被人斷言迷信
不過同樣的事, 在hifi 友身上沒出現過.
而且可以反駁, “你聽唔到係你好彩”

----

又如果hifi 正式登記成為宗教組織會是多好的事
買hifi可以申請做捐款減稅
你話幾好呢?

----

有些人是自命教主,
靠的不一定是正確的學識, 而是一堆器材, 些來歷不明的網上文章.
曾見過有教主連唱針都未set好就老吹
不明為何見證者不做踢爆?

----

在不同時代裡, 都有人會自稱什麼都聽過了, 不知聽什麼,
很好,
聽過Dick Van Duke 唱歌未?
聽過Heifetz 很不合拍的錄音未?
聽過Ray Charles Singers未?
聽過Capitol 入面不同的女歌手錄音未?
聽過Silverstri 在EMI的Studio 2 系列錄音未?
以下是我聽得最多的答案 :
“未聽過”

---

“點解要我聽? 我才不聽垃圾!”
然後不久又會再覆上面的一段.
不信的話, 可以換下問題再試
聽齊 I Musici 不同的年代的錄音未?
聽過 Mono時代的錄音未?
聽過 78轉的Nat King Cole錄音未?
聽過 ....(自行補上)... 未?
你會發現日後可以同對方可以無限loop,
自命非凡的人不是對你避之則吉, 就是將你當成神一樣
不妨一試

---

“Irving Berlin 係乜水? 做乜要人聽?”
話口未完,  為了中斷話題,
對方就開了一張所謂的近年出的某知名“女聲jazz” 要enjoy一下
一選就選了 “Cheek to Cheek”

我還可以說什麼呢?

評分

參與人數 4威望 +90 金錢 +90 收起 理由
chopinlau + 10 + 10 俾個Like你啦
CDROMRW + 10 + 10 網上好多呢D人呀!
ernietse + 50 + 50 Feel like back to 70's Reader's digest e
old8woman + 20 + 20 正到爆

查看全部評分

還是好音樂最好.

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

我想問男士,到底hi fi重要?
定fi hi(重要D呢?)一笑……

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
kl122002 + 20 + 20 用家心得極具參考價值
CDROMRW + 10 + 10 睇年齡啦!

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

kl122002 發表於 2018-4-1 22:23
是很好的組合. 同一對喇叭當年我也有.
我想你老公那應是 Quad 303 的組合?
不過當年是我集中買唱片和攝 ...

Garrard 盤我用過,當年阿哥係 Gilman 洋行做,捧咗兩部百鳥歸巢唱盤番嚟,第一隻買嘅碟就係佢嘞 Carpenters The singles 1969-1973

其中一部可以放5隻碟(好似係)唱完自動回臂後自動落下一隻碟,可惜唔識翻碟唱另一面

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
kl122002 + 20 + 20 用家心得極具參考價值

查看全部評分

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

你講的唱盤我完全冇印象見過,但當年葡京酒店
有部自動點唱機,入5毫子聽一首歌,有百幾張45轉細碟
在機内,入左錢就會自動唱……

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

old8woman 發表於 2018-5-2 11:52
你講的唱盤我完全冇印象見過,但當年葡京酒店
有部自動點唱機,入5毫子聽一首歌,有百幾張45轉細碟
在機内 ...

好似呢部咁,中心可放5隻碟左右

借圖

你講果D座地點唱機 60 年代香港好多涼茶鋪都有,一毫子有交易。我係灣仔都試過,應該唔駛5毫咁貴

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 2威望 +40 金錢 +40 收起 理由
kl122002 + 20 + 20 報告非常詳盡
old8woman + 20 + 20 俾個Like你啦

查看全部評分

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

CDROMRW 發表於 2018-5-2 12:46
好似呢部咁,中心可放5隻碟左右

借圖

60年代,5毫子夠食碗牛腩麵了,
當年葡京酒店開張時,是全澳門
最新鮮,最高級的地方之一,
乜都貴過人,我睇下炸,冇入錢架……

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

old8woman 發表於 2018-5-2 13:42
60年代,5毫子夠食碗牛腩麵了,
當年葡京酒店開張時,是全澳門
最新鮮,最高級的地方之一,

我都係抆人衫尾跟人入涼茶鋪睇電視咋