設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] 笑說hifi 與音樂

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

印象中,三路12吋低音"書架"喇叭甚少,
60年代美國AR 3a是我較有印象的
JBL 4311不知是否也屬書架喇叭???

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

一個發生在70年代的真實故事!
老公的某好友家中的音响系統是Toshiba的3合1(唱盤+收音+卡式錄音機)
當年他用一個壹毫子,用膠紙粘在唱頭殼上,話"冇咁易跳線"喎

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
dc903 + 50 + 50 咁神奇

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

男人與女人與hifi

霍金說, "....女性對我來說仍是一個謎。"  此話不會錯.
明明連豆丁就是聽得出好聲了,  但豆丁媽卻說,
這跟那台手提CD收音機有什麼出入?  ....(中略)...別帶壞豆丁!

哦, 這才是真相.

......

以前常說一個男人的敗家有3寶: hifi, 相機, 車.  我中了前兩樣
時至今日, 除去五害*之外,  男人的敗家又何止3寶?
一個男人如果自稱無玩相機, 無車, 無hifi, 就打死都唔信佢

以上說話是鄰座的阿媽教女時講的
咦? 甘我都有六成是真的好男人????

*五害: 嫖、賭、飲、蕩、吹

.....

男人買hifi, 女人不一定明
女人買化妝品, 男人都唔一定不明
因大家都共同地唔明白對方,
所以是天生一對

....

至今我只識4位會買hifi的女性
真是會買hifi 的女士是不會手軟, 討價更是
唉, 可惜我天生不是女人...

....

男人聽hifi是玩音效, 女人聽hifi 是聽音樂內容
此話不假,
唯男人大多自欺欺人, 騙自已不懂內容所以再買貴一點的器材

.....

算了罷, 反正賤外不出去滾我已心滿意足

真是一位好太太, 非常感動.

....

離婚? 怕什麼? 那我就取他媽的一半唱片收藏和hifi, 不然我就找天叫收買佬會收走再找律師同佢計數!

於是老婆奴誕生了.

....

真人真事:
有位男士原本想去找一台洗衣機, 毫無頭緒下去hifi 鋪休息
神推鬼扯下變成了一對Tannoy Stirling 送上家門.
太太一怒之下當日連同3位麻雀腳迫老公買了一台洗衣機 + 一台乾衣機
而且就是偏偏在他播歌是開洗衣機, 再開乾衣機.

如是者已維持了50年. 現在還是進行中, 朋友間笑說是 "槓一筒事件"
做人老公的, 記住唔好買錯野.

....

真係唔明 家下我日日同老公講野佢唔聽, 但偏聽一個三唔識七的女人唱歌?

以上是一位太太的真心疑問.
我唔識答.

....

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
lawfeix + 10 + 10 正到爆
dc903 + 50 + 50 讀完後感想係, 只懂張開個口!.

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

old8woman 發表於 2018-3-28 20:18
印象中,三路12吋低音"書架"喇叭甚少,
60年代美國AR 3a是我較有印象的
JBL 4311不知是否也屬書架喇叭??? ...

其實我都不太明白這種喇叭怎麼被定議為書架喇叭
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2018-3-28 20:35

我只知道"書架喇叭"吾用腳架一定吾會靚聲,
如果真的放在書架,肯定要衰聲

評分

dc903 + 50 + 50 俾個Like你啦

查看全部評分

鑽石玩家

kl122002 發表於 2018-3-28 20:35

因為要用腳架

評分

dc903 + 50 + 50 明白了

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

豆丁與hifi

若說女人是阻你hifi 入府, 那麼除去蟲害之外, 豆丁就是hifi 殺手
既然在今日呢個年代是打不得
那好,
就由他未來的零用錢和家用中扣.

....

因為聲音有少少怪, 我取起喇叭, 忽然聽到內面有些東西在滾動,
大事不妙,
找師傳打開音箱, 入面全是彈彈波
嚇到我凸眼

我家的兒子都是將波波由氣孔塞入去, 他以為是空氣炮

....

我常說現在的奶粉太多附加品, 食到個豆丁太聰明
豆丁拆了喇叭單元出來, 但因為夠鐘睇電視, 唔記得還原隻喇叭

.....

之前流行過玩陀螺, 沒有陀螺盤如何時好?
豆丁會在超低音箱中找到代替品

.....

豆丁請朋友在家中作樂, 玩VR
豆丁朋友一時興奮, 踢倒了對座地喇叭, 而且個高音單元落地, 崩左
於是成班人用模型粘士修修補補再用模型油上色
完事後大家好似無事的悄悄地走了.

話說 我在房內看得一清二楚lo

....

豆丁會覺大人扭hifi 的開關, 調EQ
於是朋友用大片膠紙貼封起EQ上的調鈕, 想著必然無事
從此聽hifi多左一陣撕膠紙聲

....

又因為豆丁會搞開關, 有人於是有的把開關拔走, 拆去
後來發現不見了, 最後連收買佬都唔想要.

.....

世界上最可惡的事, 莫過於由人家的豆丁搞壞你的hifi
丙又唔係, 打又唔得, 問人家賠鏘又太過份了
有仇都無得報.

引申而論, 想換hifi就去請人家的豆丁在你府玩吧.

....

如何得知機的主人有沒有家室?
看看機身有沒有被畫過, 有沒有公仔貼紙, 插孔有沒有被塞東西
因為都全是豆丁們的傑作

....

前級是煮食爐
後級是鐵板燒
豆丁真是以為自己開店了

那我就是市政局幫辦, 查牌!

....

豆丁想學戴志偉射波
於是一對座地喇叭就成為了龍門柱.

.....

當豆丁睇得太多超人片, 會以為自己是超人在hifi的器才和線堆中走動
終於被一條電源線絆倒了, 撞到了後級
於是豆丁從此不看超人片.

....

點解老豆成日都生日? 禮物次次都大盒過我的? 仲甘多盒? 唔公平ar!

.....

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
Wesleyii + 10 + 10 正到爆
dc903 + 50 + 50 一位好有愛心papa自白.讀完羊有點心驚!.

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

回羊兄
我無結婚, 是單身一個
豆丁只是我親戚的兒子, 寄居也.
文中的豆丁不只是我家的豆丁, 仲有其他人
還是好音樂最好.

白鑽玩家

danny.chan~羊爸抱羊B.唱兒歌~

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

kl122002 發表於 2018-3-30 00:05
回羊兄
我無結婚, 是單身一個
豆丁只是我親戚的兒子, 寄居也.

回kl兄,
誤會了,失禮晒,
咁仲厲害,
有大愛精神!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Msuper + 10 + 10 可能因誤會而結合未必係差事喎!.

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

不知道為甚麼,男人總是覺得他在聽hi-fi時候,
女人是阻礙他們的東西,尤其是一班男人一起
做老婆的還是知情識趣,避之則吉!

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 3威望 +80 金錢 +80 收起 理由
Msuper + 10 + 10 男女也應該有自己私人空間的時候.
dc903 + 50 + 50 正到爆 x 2
kl122002 + 20 + 20 正到爆

查看全部評分