設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] 笑說hifi 與音樂

1萬

白鑽玩家

老而不

old8woman 發表於 2018-5-29 20:06
70年代仲有種叫"4聲道立體聲"的黑膠唱片,不知道甚麽原因
不能流行,而4聲道立體聲早已經完全消失了 ...

4聲道不流行的因素有不少
即使可以用普通的唱頭, 但還是要當時的解碼元件才行., 如此一來比平時貴了.  
一直以來都已習慣了stereo 的感覺, 所以市場上沒太吸引力.

今日有Av amp 都是同一原理, 不同的是有畫面, 可以做出家庭戲院的感覺, 吸引力大左.

評分

參與人數 4威望 +130 金錢 +130 收起 理由
dc903 + 50 + 50 俾個Like你啦
old8woman + 20 + 20 報告非常詳盡
chopinlau + 10 + 10 報告非常詳盡
tlsk + 50 + 50 報告非常詳盡

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

忽然今日被人問左呢個問題:

點解你當年買的碟都甘老餅?

(絕對認真)請求代解答!  

評分

參與人數 5威望 +175 金錢 +175 收起 理由
old8woman + 20 + 20 我老餅過你
窮小子 + 80 + 80 Ching 都有解不到嘅難題 ?
Msuper + 15 + 15 問既人似攪事多 d
CDROMRW + 10 + 10 因為我老餅囉!如果E+同你咁後生,我會聽你.
dc903 + 50 + 50 對當年80年代買米高積信音樂 又是否老餅人.

查看全部評分

還是好音樂最好.

白鑽玩家

danny.chan~羊爸抱羊B.唱兒歌~

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

kl122002 發表於 2018-6-4 19:39

買自己喜歡的
聽自己喜歡的
便可
即使今日去買周旋
肯定不是自己問題
只是旁觀者問題啫

評分

參與人數 4威望 +195 金錢 +195 收起 理由
tlsk + 50 + 50 用家心得極具參考價值
Msuper + 15 + 15 旁觀者又唔係用你的錢去買,做乜要向你交代.
ernietse + 50 + 50 係鍾意嗰啲歌就係鍾意嗰啲歌冇得妥協㗎.
窮小子 + 80 + 80 聽歌及品味好個人~不需理會指點説3道4.

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

dc903 發表於 2018-6-4 21:09
買自己喜歡的
聽自己喜歡的
便可

重新讀多一次那句, 你會發現當中的最大邏輯問題
真是致命.

評分

參與人數 3威望 +110 金錢 +110 收起 理由
psb + 50 + 50 好深奧好勁呀
dc903 + 50 + 50 唔同人問有唔同要求 還是你為對方找原因.
CDROMRW + 10 + 10 豆丁問你呀!咁小學雞嘅。

查看全部評分

還是好音樂最好.

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

kl122002 發表於 2018-6-4 19:39

再試代答:

路人甲答法
* 當年老成持重
* 不喜跟潮流
*都係㗎 想起自己都另類
*咁我聽流行曲 你又唔知喇
*理得我
*你都一齊聽,咪知點解

如對方你緊張
*以為你喜歡,咪聽囉買囉
*聽歌,以優美旋律,歌聲動聽為先
*喜歡經過歴練恒久的音樂(暗喻友情愛情)
*舊的總係包含好多人生哲理
*以為你喜歡我聽,咪愈聽愈多
……
……

評分

參與人數 6威望 +225 金錢 +225 收起 理由
CDROMRW + 10 + 10 俾個Like你啦
old8woman + 20 + 20 正帖留分
窮小子 + 80 + 80 比著小子答~係喜歡,有乜問題,問題係邊?.
Msuper + 15 + 15 比著我,你理得我呀,我鍾意呀!.
kl122002 + 50 + 50 正到爆, 得閒一笑

查看全部評分

鑽石玩家

阻我儲碟者肥五十磅 世紀魔鬼赤貧碟二號

76 榮譽慈善家勲章

dc903 發表於 2018-6-5 10:16
再試代答:

路人甲答法

路過!
其實喜好既野點解要晒時間去解釋,用自己錢去買自己喜歡的東西去享受~影響到問的那人嗎?又不是用你的錢去買,要向你交代嗎?
問題唔係點解你聽的歌禁老餅,應該問番問的人,點解呢個世上有禁多種音樂種類: Rock、Pop、Techno、R & B、Punk、Hip-Hop、Metal、Ballad、Jazz、Blues、Classic、粵曲、Folk、中國小調……………等等,
你叫他答番呢個根源問題你先答他之後的消費者問題。(有禁多種不同音樂類型自然有禁多種不同消費者,百貨百客)
我鍾意飲龍井,旁觀者你唔好而且飲開鐵觀音,你又要我解釋點解我鍾意飲龍井?禁我咪好唔得閒!
真係再要認真回答:自己鍾意聽 d 有深度/深層次的音樂,如果聽者唔明,叫他自己買幾張碟來聽,因為音樂是要用自己耳朵親自去聽/感受,無得人云亦云!齋講齋討論都唔會理解,一定要比錢買幾只碟返來鑽研下先有深層次答案!

隔里屋有只狗賴了屎,旁人你又要去管嗎__關你叉事!

呢個世代的人愈來愈 "自我中心為概全" 的人,唔識尊重 & 包容其它人,不是你喜歡的口味/東西全是有問題/異品/怪人,點解唔可以掉反轉我話你口味先唔正常?  

評分

參與人數 4威望 +230 金錢 +230 收起 理由
dc903 + 50 + 50 特別的人要特別解說吧
窮小子 + 80 + 80 自己喜歡~下下要解釋,同人交代(為乜)?.

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

Msuper 發表於 2018-6-5 13:47
路過!
其實喜好既野點解要晒時間去解釋,用自己錢去買自己喜歡的東西去享受~影響到問的那人嗎?又不是用 ...

呢個世界上就係有甘奇呢的人
問的問題本物已是一個問題, 邊有人會覺自已當時 (1950-60年代) 買的唱片是"老餅"?

我都唔太想認真, 不過呢條甘奇呢的問題, 真係好想有一個好答案.

評分

參與人數 2威望 +100 金錢 +100 收起 理由
dc903 + 50 + 50 好啦,再想想
tlsk + 50 + 50 絕對認同

查看全部評分

還是好音樂最好.

鑽石玩家

阻我儲碟者肥五十磅 世紀魔鬼赤貧碟二號

76 榮譽慈善家勲章

kl122002 發表於 2018-6-5 17:56
問的問題本物已是一個問題, 邊有人會覺自已當時 (1950-60年代) 買 ...

kl兄,以下我真係非常認真代答:
我聽50~60年代的音樂/歌曲_愈聽愈覺得自己心境青春,但聽 80~90~00年代後的音樂/歌曲_心境像老了20年!
你睇下某人點回應你 ?
題外話,無價值的問題可以跳過它,用時間聽你自己喜歡的古典音樂/樂章!

dc903~M兄太理性 這條問題 要用感性答㗎.
感性呀,我點樣解釋你依家都唔會明架,到你將來好似我呢個年紀,到時你自然會懂架勒! 所以你唔好心急,等下啦!

評分

參與人數 4威望 +160 金錢 +160 收起 理由
CDROMRW + 10 + 10 用家心得極具參考價值
kl122002 + 50 + 50 正到爆
dc903 + 50 + 50 M兄太理性 這條問題 要用感性答㗎.

查看全部評分

白鑽玩家

kl122002 發表於 2018-6-5 17:56
問的問題本物已是一個問題, 邊有人會覺自已當時 (1950-60年代) 買 ...

再三找答案:

只限心裡人~
*如果有一百年前喜歡的音樂
我仍然會聽
會同你一起聽
會同你一起做老餅
*斬下眼,
大家都變左老餅,
是嗎,老餅
*果時ge老餅,
亦係(我)e+ge老餅
*我知,我當然知係老餅
咁依家你唔係咩!
……
……
好啦,goosebumps 啦
{:9_427:}

評分

參與人數 4威望 +125 金錢 +125 收起 理由
CDROMRW + 10 + 10 好啱聽呀!
kl122002 + 50 + 50 正到爆
Msuper + 15 + 15 係咪羊老爹想多了,kl兄還是獨身!.

查看全部評分

鑽石玩家

Msuper 發表於 2018-6-5 19:47
kl兄,以下我真係非常認真代答:
我聽50~60年代的音樂/歌曲_愈聽愈覺得自己心境青春,但聽 80~90~00年代 ...

路過....好深奧好勁呀你哋啲交流,睇咗幾次都係唔明,你哋係咪嗌緊交呀

評分

參與人數 4威望 +125 金錢 +125 收起 理由
CDROMRW + 10 + 10 你仲未係餅囉!
kl122002 + 50 + 50 一街都係餅
Msuper + 15 + 15 笑4~唔係嗌緊,討論緊音樂口味喜好問題!.
dc903 + 50 + 50 of course not, 快d幫手搵答案

查看全部評分