設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Bomb_Dance

[家訪活動] 「天下無難事,只怕有心人」——Parco家訪體驗

黃金玩家

如果我講優化得好既pc system(both software &hardware), 即使用onboard sound optical output,都可以同投資接近10k既usb方案差唔遠,有人会信嗎

進階玩家

felix430 發表於 2014-5-20 02:02
反複試左USB 2.0同3.0,感覺唔到有分別,不過心理上感覺3.0靜少少。
後來我發現左兩個問題:
1. 我部機無 ...

正常既,始終理論上 usb3 既反應係好少少,不過當然,既然呢度有好多師兄有用 usb3 衰過用 usb2 既經驗,咁即係有好多 DAC 係亦然仲未好 USB3 夾到,不過好彩你果部夾到

1. 咁係因為佢地全部都唔係底板既 back ports,而係係底板上的 jumper pins,你要拆開機箱入面先會見到,你既機箱要有果一種 USB jumper ports,咁你先可以係機箱的 front panel 上面用得到呢一D jumper USB,唔好講話你,就算我果一塊 intel DZ68DB 上面都有 4 組呢一D USB jumper 係度,一組 jumper = 2 個 USB port,仲有一組我無用到的 onboard 1394 jumper,不過我機箱 front panel 都只係用得著佢其中一組,仲有三組 jumper 係無用得上

2. 其實 #PCI number 相同係唔緊要,因為 onboard 野既 PCI number BIOS 都係隨機派,只要 IRQ 唔同就可以

最後,請問而家師兄你果部 DAC 係咪插左係
IRQ 4294967291  Intel(R) USB 3.0 可延伸主機控制器 - 0100 (Microsoft)
呢度?

如果係的話,咁而家師兄你 DAC 有左獨立 IRQ,就可以進行 IRQ priority 提升

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\PriorityControl]
"IRQ8Priority"=dword:00000001
"IRQ4294967291Priority"=dword:00000001
"IRQ0Priority"=dword:00000001

IRQ#Ppriority 之中的 # 就係指你要更改 priority 級數的 IRQ number,而值 = 1 即係最高 priority
IRQ 4294967291 就係你果張插住 DAC 的 USB 3 controller
IRQ 0 即係 CPU 的時脈時鐘
IRQ 8 即係底板 COMS 時脈時鐘
IRQ 0 同 8 係每部機都一樣

三個 priority 一齊提升係最正既,你會聽到特別穩定的聲音
有位大師級的名言:世上有很多「idiots」第一次買或聽 Pro Audio 野時,揀中一件 Pro Audio 中的垃圾後,他們就以為全世界所有 pro audio men 都係失聰唔識聽野

黃金玩家

Parco 發表於 2014-5-20 00:57
咁但係又有咁多人聽過話 win8 + 無開呢個 config 既聲 = win7 + 有開呢個 config 既聲? ...

你都識講win7同win8架構唔同左
開一半唔開一半係最差既做法,即係bios開但windows無enable, or bios關左但windows開左

專業玩家

darkfrank 發表於 2014-5-20 11:55
如果我講優化得好既pc system(both software &hardware), 即使用onboard sound optical output,都可以同投 ...

好少見人講光纖,真係答唔到。

正好我部電腦都有onboard optical output,我DAC又有optical input。
我都有興趣比較下,因為我以前係聽過有師兄話optical都可以出到好聲(不過唔記得佢有無加補品)。

請問聲師兄你知唔知哩d光纖線點樣買法?有無推薦?

黃金玩家

felix430 發表於 2014-5-20 20:14
好少見人講光纖,真係答唔到。

正好我部電腦都有onboard optical output,我DAC又有optical input。

optical (主板自带果隻) 好受其它因素影響,無返咁上下tweaking都好難同到高級既usb比較

專業玩家

Parco 發表於 2014-5-20 15:43
正常既,始終理論上 usb3 既反應係好少少,不過當然,既然呢度有好多師兄有用 usb3 衰過用 usb2 既經驗, ...

未set Priority之前聽聽首歌,少少嘈,但係炒耳得黎未覺得好心煩。

但係set完Priority之後分別就大喇!

最明顯係下盤位豐滿左,真係無咁嘈。
高頻位果d噪炒聲壓低左,但細節唔覺少左。
聽聽Joe Satriani的If I Could Fly,後半段的一連串密集演奏,聽得出比之前更加控制得好。

專業玩家

darkfrank 發表於 2014-5-20 20:25
optical (主板自带果隻) 好受其它因素影響,無返咁上下tweaking都好難同到高級既usb比較 ...

咁就難搞好多,我玩番USB算喇

進階玩家

felix430 發表於 2014-5-20 20:39
未set Priority之前聽聽首歌,少少嘈,但係炒耳得黎未覺得好心煩。

但係set完Priority之後分別就大喇!

係呢,我從來都唔會老點人,緊係 work 先會講出來

係我度,set 左呢個 IRQ priority 之後,連我部 Echo firmware 入面果個 digital benchmark monitor 都顯示左 DAC 收 buffer 的時間係用短左同埋每個 buffer 的接收時間係穩定左好多無咁浮動

如果你做埋我其他 tweaking 再加上 update/upgrade 盡所有 BIOS, windowsupdate, drivers, softwares, components 的話,你部 CAS 先算係開始真正發揮得有料到
有位大師級的名言:世上有很多「idiots」第一次買或聽 Pro Audio 野時,揀中一件 Pro Audio 中的垃圾後,他們就以為全世界所有 pro audio men 都係失聰唔識聽野

進階玩家

felix430 發表於 2014-5-20 09:20
雖然我唔識USB、1394甚至coaxial、toslink 哩d數碼介面既技術/架構有咩特色同優勢,
但我認為USB的確有潛 ...

應該咁講

係咪除左USB之外,1304、coaxial同toslink係惡劣既電腦環境下都會出到好聲?唔會
換句話,唔需要優化電腦,用垃圾硬件都唔會影響1394或coaxial或toslink既性能?唔係

1394, AVB 同其他卡都需要電腦系統同埋 tweaking 配合,先可以出到真係好既聲音
只不過應該係話,如果係大家的電腦系統都唔靚同唔 tweak 的情況之下,1394 同其他卡的確係會稍為比 USB 相對上表現好一D,不過唔係絕對。咁係因為 1394 天生的工業級 latency 反應時間同埋 1394 佢有六隻腳係行 full duplex,相對於 USB2/1.1/1 佢只有四隻腳行 half duplex,不過 USB3 有九隻腳都可以行到 full duplex。

不過來緊電腦 audio 仲有兩樣新技術:AV bridge 同埋 thunderbolt,其中 thunderbolt 係為左用來取代 1394 成為新一代工業級標準,用佢來行 external audio 的話係真係好無敵,因為 thunderbolt 有 10Gbps,而且佢係係條線度直接行 PCI express protocol,唔使好似 USB, 1394, AVB 咁需要轉 protocol 產生延遲,即係話佢其實簡單直接就係一種 external PCI express 的格式,routing 去 external DAC/ADC 就好似 routing 去 PCIe soundcard 果度咁快。佢既聲我諗都好難有其他電腦數碼介面可以砌得低

不過通常 Pro 機一般都係最保守,佢地使用新技術一定係會比民用機來得遲,因為佢地係最驚死,最驚新技術未成熟唔穩定,有咩意外的話隻鑊係絕對揹唔起,所以凡係新技術都一定要等到成熟到一定程度,更容易作出高精準度配對之後,Pro 機先會開始考慮採用果一種新技術,有咩新技術初出都一定係先用消費民用機尤其係最屎忽痕的發燒機做左一排白老鼠先,所以 Pro 機所用既技術係永遠都落後於民用機係十分正常一D都唔出奇。因為 Pro 機必須比一般民用機做得更精準、穩陣同埋耐用。

其實 studio 唔係唔會用 USB,不過好多用 USB 的 studio 都係非常有限 budget 的,大一點的 studio 就真係好少見 USB,仲有果一D比較低 grade 的平時D人用係屋企練習訓練用的 pro audio interface 都有用 USB,甚至係跟 notebook portable 到戶外現埸錄下環境聲等等。

專業玩家

Parco 發表於 2014-5-21 01:34
應該咁講

係咪除左USB之外,1304、coaxial同toslink係惡劣既電腦環境下都會出到好聲?唔會

好似得好少民用HiFi DAC係行1394,大部分都係專業機,選擇並唔多。
亦都無本事好似師兄咁搞個訂製牛。
Weiss DAC202又買唔起,Mytek部192 DSD又太直白。
真係唔知未來thunderbolt、av bridge幾時先普及至民用機。
依家專心玩好USB,睇睇interface未來如何發展。

講起火牛,d高階電腦火牛有既cable management,電線咁樣駁法其實會唔會有電阻問題而影響音質?