設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Bomb_Dance

[家訪活動] 「天下無難事,只怕有心人」——Parco家訪體驗

進階玩家

bigcircle 發表於 2014-5-29 16:24
首先多謝CHing的邀請, 但小弟真是有心無力, 因為小弟要過大海才可以來!

wow, 唔緊要,今日有師兄家訪完,星期日又再有師兄來了,而且今次仲可能會有我果邊的 Tony 來埋一份,你都可以一齊 join
有位大師級的名言:世上有很多「idiots」第一次買或聽 Pro Audio 野時,揀中一件 Pro Audio 中的垃圾後,他們就以為全世界所有 pro audio men 都係失聰唔識聽野

進階玩家

Parco 發表於 2014-5-30 00:29
wow, 唔緊要,今日有師兄家訪完,星期日又再有師兄來了,而且今次仲可能會有我果邊的 Tony 來埋一份,你 ...

Parco兄, 小弟真係很想來試聽! 但小弟在澳門, 過來香港比較麻煩!
另外, CHing有沒有研究用Windows Server 2012來做CAS?
小弟對這個比較有興趣, 據聞比Windows 8.1做CAS更好聲!
但網上找資料比較少! CHing有沒有經驗可以分享一下?

進階玩家

bigcircle 發表於 2014-5-30 12:40
Parco兄, 小弟真係很想來試聽! 但小弟在澳門, 過來香港比較麻煩!
另外, CHing有沒有研究用Windows Server ...

server system 的我無乜點研究過佢的聲,因為佢地的 audio 架構無咁健全,同埋我唔肯定佢有無 MMCSS,加上我以前都裝過 server,我記得 server 既 interruption 模式係同 client 機唔同,clock resolution 會低一D,因為佢 designed for 需要處理太多 incoming requests.
有位大師級的名言:世上有很多「idiots」第一次買或聽 Pro Audio 野時,揀中一件 Pro Audio 中的垃圾後,他們就以為全世界所有 pro audio men 都係失聰唔識聽野

進階玩家

Parco 發表於 2014-5-30 15:37
server system 的我無乜點研究過佢的聲,因為佢地的 audio 架構無咁健全,同埋我唔肯定佢有無 MMCSS,加 ...

咁樣睇來, 都係玩好windows 8.1先!
Parco師兄, 能否分享你怎樣設定和使用foobar2000? 其他JPlay, JRiver的不想用!
小弟之前玩過一排windows 8.1的CAS, 使用foobar2000的聲真係太差了!
但小弟又不想用pkshan的foobar2000 0.83版本, 因佢太多功能都沒有了!

進階玩家

bigcircle 發表於 2014-5-30 17:37
咁樣睇來, 都係玩好windows 8.1先!
Parco師兄, 能否分享你怎樣設定和使用foobar2000? 其他JPlay, JRiver ...

我都同其他師兄講過, summery 式的我寫過,但係詳細長篇教學小弟真係要有時間先可以搵時間再係度好似專欄咁慢慢長篇咁寫

進階玩家

Parco 發表於 2014-6-1 02:06
我都同其他師兄講過, summery 式的我寫過,但係詳細長篇教學小弟真係要有時間先可以搵時間再係度好似專 ...

Parco兄, 慢慢有時間才寫吧! 只是Foobar2000無論怎樣設定, 都無法出到好聲!
小弟已用XMOS USB Audio, 理應聲音不錯, 但foobar2000的效果真的不好!
就算用pkshan改的foobar2000, 效果都一埋想, 現在可惜Linux播放dts wave及SACD ISO有問題, 迫於無奈還要用Foobar2000來播放!

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

ching 想問下用咩PLAYER 比較好呢?? 最好就係簡單2用 謝謝

黃金玩家

Parco 發表於 2014-6-1 02:06
我都同其他師兄講過, summery 式的我寫過,但係詳細長篇教學小弟真係要有時間先可以搵時間再係度好似專 ...

四件磚頭咁大嘅電容, 你話有 TCC, 有幾大你實知, 啱就嚟攞, 免費比你

33 台超過一百回覆, 你個*稀世珍奇用料進化版* 真有反應

高級玩家

Parco兄, 因為想容易小小播SACD 的DSF file, 我又拎番隻win 7 pc出來玩.  小弟無好仔細搞優化, 只係改左小小registry.  軟件係j river.  聽左15分鐘, 熄機.  煩都係要用番Mac/A+.  小弟都建議Parco兄試下Mac/A+  可能有意外驚喜.
Mac w/ Audrvana +
LKS w/ femto clock
NAIM XS w/ Teddy Cap
B&W CM7

銀級玩家

Parco 發表於 2014-5-30 00:29
wow, 唔緊要,今日有師兄家訪完,星期日又再有師兄來了,而且今次仲可能會有我果邊的 Tony 來埋一份,你 ...

報團學野.
幾時有團購.
http://karryykwai.blogspot.hk/