設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Bomb_Dance

[家訪活動] 「天下無難事,只怕有心人」——Parco家訪體驗

進階玩家

steve_salsa 發表於 2014-5-25 13:22
Ching is there anyway to change raspberry volumio to realtime kernel? Thx in dvance

要自已修改Kernel, 然後再Compile, 超級難攪!
如果Cubieboard2可參考OBee的Blog!

進階玩家

bigcircle 發表於 2014-5-25 08:15
可能師兄寫的比較分散, 有些設定沒有做到, 所以無法優化好系統!
小弟的電腦是普通AMD 4核,CPU SSD HD, 非 ...

你所講的 realtime kernel 係指 hard realtime 定 soft realtime? 如果部機行到 hard realtime 的話,咁即係果部機必定唔係 x86 或 x64 架構,我唔肯定 ARM 算唔算係 realtime hardware,如果係 soft realtime,咁即係 win NT6 kernel 果類啦

用 AMD 係肯定唔得,CPU benchmark 都輸 intel 一大截,仲要唔夠穩定,晶片配合無 intel 咁好,基本上用 AMD 的唯一優點只係因為價錢。

其實 mac 檯機既核心 hardware 架構係最正,即係板-U-RAM 係用得最好,只係audio hardwares 唔得,同埋而家 OS 俾人超前左。(板-U-RAM 應該係 MAC CAS 而家的唯一優點)

所以其實我 windows CAS 出到好聲,板-U-RAM 的配撘都係盡量跟 Macintel 果類規格,即係用最新的 intel CPU, intel 原廠板,同跟返塊 intel 原廠板的 multi channel RAM 規格,出來的 Win8.1 聲係一定會好唔同,我自己都係咁砌
有位大師級的名言:世上有很多「idiots」第一次買或聽 Pro Audio 野時,揀中一件 Pro Audio 中的垃圾後,他們就以為全世界所有 pro audio men 都係失聰唔識聽野

進階玩家

darkfrank 發表於 2014-5-25 13:24
AMD難攪D...

係好難攪,你睇呢度都知
http://www.cpubenchmark.net/
有位大師級的名言:世上有很多「idiots」第一次買或聽 Pro Audio 野時,揀中一件 Pro Audio 中的垃圾後,他們就以為全世界所有 pro audio men 都係失聰唔識聽野

進階玩家

Parco 發表於 2014-5-25 23:16
你所講的 realtime kernel 係指 hard realtime 定 soft realtime? 如果部機行到 hard realtime 的話,咁 ...

唔怪得我部PC, tune來tune去都唔好聲啦! 原來AMD唔得! 睇來下次升級電腦, 不能再用AMD了!
另外, cubieboard2的應該是soft realtime kernel, 但因為硬件簡單, 所以不用怎樣tune已經好好聲!

進階玩家

bigcircle 發表於 2014-5-28 11:36
唔怪得我部PC, tune來tune去都唔好聲啦! 原來AMD唔得! 睇來下次升級電腦, 不能再用AMD了!
另外, cubieboa ...

其實 cubieboard 你都覺得好聽,會唔會只係因為你未聽過好聽過佢的 CAS ?
純交流分享,別無他意,勿激動

專業玩家

每次開機個USB 3.0會detect唔到部DAC,要重插條USB線先得,有時要插幾次。
太煩喇,我插番USB 2.0算喇。

我早前買左voyage starter kit,初初無乜人玩,唔識set linux,放棄左。
依家好多師兄有玩哩類box,雖然依家個Windows 8.1 tweak 過已經係我目前最好聲,
但我都想拎番出黎比較下,有時間再搞搞個voyage starter kit。

進階玩家

Parco 發表於 2014-5-28 18:23
其實 cubieboard 你都覺得好聽,會唔會只係因為你未聽過好聽過佢的 CAS ?  
純交流分享,別無 ...

是的, 因現時我手上最好聽的是voyage-mubox + realtime kernel + 線性電源!
小弟都想玩好CAS, 但無奈技巧不夠及沒有時間, 攪來攪去都攪不好CAS!

小弟也睇過CHing電腦的Configure, 等遲些小弟升級電腦時, 都會參考Ching的Configure去升級, 到時再請教CHing怎樣優化Windows!

進階玩家

bigcircle 發表於 2014-5-29 10:05
是的, 因現時我手上最好聽的是voyage-mubox + realtime kernel + 線性電源!
小弟都想玩好CAS, 但無奈技巧 ...

哈,師兄,剛好今日五點左右就會有師兄上來家訪,你都可以上埋來一齊聽下野

進階玩家

felix430 發表於 2014-5-29 06:15
每次開機個USB 3.0會detect唔到部DAC,要重插條USB線先得,有時要插幾次。
太煩喇,我插番USB 2.0算喇。

咁真係有可能一係你塊底板同呢部機唔夾,一係有可能你部 DAC 同 USB3 唔夾,不論 hardware 本身定係 software
都唔緊要,用住 USB2 頂住先,不過記得你的 IRQ priority 要改返岩去你而家個 USB controller 的 IRQ 喎,如果唔係 boost 錯左無效果的

進階玩家

Parco 發表於 2014-5-29 15:19
哈,師兄,剛好今日五點左右就會有師兄上來家訪,你都可以上埋來一齊聽下野   ...

首先多謝CHing的邀請, 但小弟真是有心無力, 因為小弟要過大海才可以來!