設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Bomb_Dance

[家訪活動] 「天下無難事,只怕有心人」——Parco家訪體驗

專業玩家

Parco 發表於 2014-5-21 00:57
係呢,我從來都唔會老點人,緊係 work 先會講出來  

係我度,set 左呢個 IRQ priority 之後, ...

真係唔該哂師兄

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

darkfrank 發表於 2014-5-19 22:58
win8 default肯定係無enable到的,我之前都玩過
用WinTimerTester check一下就知道
http://www.mediafire.c ...

check左, 得3.3

之前用尼句cmd enable HPET, but fail
bcdedit /deletevalue useplatformclock

黃金玩家

leojai 發表於 2014-5-21 07:48

之前用尼句cmd enable HPET, but fail

開係用bcdedit /set useplatformclock true
關先用bcdedit /deletevalue useplatformclock

黑鑽玩家

darkfrank 發表於 2014-5-21 09:15
開係用bcdedit /set useplatformclock true
關先用bcdedit /deletevalue useplatformclock

今晚返去試下先.
windows 8.1開唔開好.而家已經好滿意.

黃金玩家

leojai 發表於 2014-5-21 10:26
今晚返去試下先.
windows 8.1開唔開好.而家已經好滿意.

開唔開属於調音一環,視乎個人口味,無絕對的

黑鑽玩家

darkfrank 發表於 2014-5-21 12:46
開唔開属於調音一環,視乎個人口味,無絕對的

我個系統系AV system,所以會試下.

專業玩家

leojai 發表於 2014-5-21 07:48

我仲低呀,得2.44

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

felix430 發表於 2014-5-21 20:51
我仲低呀,得2.44

............真係低處未算低 得2.34

進階玩家

felix430 發表於 2014-5-21 02:33
好似得好少民用HiFi DAC係行1394,大部分都係專業機,選擇並唔多。
亦都無本事好似師兄咁搞個訂製牛。
We ...

其實民用機係呢一方面都唔需要太執著,USB 的民用機都可以有出色的一面,不過講到尾,無論用咩 interface 都好,除左 hardware 要得之外,driver 都要寫得好,如果一部 DAC 既 driver 寫得唔好,幾好既 hardware 都好,D聲都可以好擇使。

其實唔止 Mytek,所有 pro 機既聲都係非常直白,即使係小弟呢套聽到 bombdance 兄嘩嘩聲既都係。

你所講既 cable management 係咪指可以加插額外 DC out 電源線既果種? 如果你所講的電阻係指果D駁口的話,咁你又唔使咁擔心,撇除導體的因素除外,因為呢個問題正如有人係外國討論過 TRS jack 同 XLR 既金屬物理接觸性傳導電阻差距一樣,接觸口有阻都只係少過幾個 milliohm,基本上你條線的 ohm 數分分鐘仲多過呢個接觸口好多,所以其實呢個差距無咩人會聽得出,除非你係接觸不良。同埋你會見到通常用最多電的部份:底板、CPU、PCI cards,為佢地供電既果個插落底板的廿幾針插,果廿幾條線都係實實淨淨連住火牛,並無插額外插口,通常擴展 power out 都係供電俾 IDE, floopy, SATA, 機箱風扇,果D用電唔會好多,一隻 HDD 咁高 loading,full load 時都唔會用得超過 30w 電一隻,所以根本唔需要擔心。

反而電腦火牛都要同音響火牛一樣,供電量至少要預大至實際用電量的雙倍甚至幾倍,咁先會保時足火,低溫,老化慢,長壽,幾時都有好表現。電腦用電量其實可以用呢一類 calculator 大約粗略估算到出來,不過當然唔係精確
http://extreme.outervision.com/psucalculatorlite.jsp

如果你真係對小弟的 EI 牛有興趣的話,有機會小弟有另一隻可以帶上去你度試下既
有位大師級的名言:世上有很多「idiots」第一次買或聽 Pro Audio 野時,揀中一件 Pro Audio 中的垃圾後,他們就以為全世界所有 pro audio men 都係失聰唔識聽野

進階玩家

darkfrank 發表於 2014-5-20 11:55
如果我講優化得好既pc system(both software &hardware), 即使用onboard sound optical output,都可以同投 ...

咁又唔得喎,DSP 同 controller 唔同,至少 onboard 野無 ASIO,用 ASIO 同 WASAPI 出來的聲仍然係有明顯的分別。
仲有 IRQ 又係另一個問題
有位大師級的名言:世上有很多「idiots」第一次買或聽 Pro Audio 野時,揀中一件 Pro Audio 中的垃圾後,他們就以為全世界所有 pro audio men 都係失聰唔識聽野