設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Bomb_Dance

[家訪活動] 「天下無難事,只怕有心人」——Parco家訪體驗

專業玩家

Parco 發表於 2014-5-16 23:53
我唔想成日主動去比較佢地,以前 Mac 係超班既,不過而家,Mac 機應該贏唔過 tweak 過既 Windows 8.1,尤 ...

我以前聽過linux有realtime kernel,又話要用lightweight linux,咁樣會會好過windows?

進階玩家

felix430 發表於 2014-5-17 08:16
琴日升上Windows 8.1,由於時間關系,未完全set好部機。
先回覆個IRQ list:

嘩下,師兄你都幾晒料喎,有個 USB 3 唔俾 DAC 用反而俾 mouse keyboard 用?    mouse keyboard 連 USB 2 都用唔上,1.1 都夠頻寬了
莫非師兄你會有其他 device 例如 USB drive 或 harddisk 會用到個 USB 3?

mobile 版 hardwares....... 即使同一粒 model 的 CPU, chipset 同埋同速的 RAM 都一定無桌面版咁快架喎

咁又真係始終都係砌返部檯機係治本穩陣D喎

好,咁等你好消息,有需要幫手可以聯絡我,其實而家要砌一部好聲夠效能的 CAS 電腦唔會好貴,到時兼且仲可以加返一張獨立靚 chips 的 USB3 PCIe card
有位大師級的名言:世上有很多「idiots」第一次買或聽 Pro Audio 野時,揀中一件 Pro Audio 中的垃圾後,他們就以為全世界所有 pro audio men 都係失聰唔識聽野

進階玩家

felix430 發表於 2014-5-17 19:24
我以前聽過linux有realtime kernel,又話要用lightweight linux,咁樣會會好過windows? ...

我都搵過呢個問題,答案係一般 x86/x64 的 linux 係唔會真係有真正既 realtime OS 或者 hard realtime OS,因為我地呢D普通既電腦唔係靠 firmware 行的系統係絕對唔會係真的 realtime hardware,除非你用緊既係 F117 上高的系統,或者穿梭機太空船裡面的系統,係有個叫 realtime kernel 的 linux,不過一定唔會係你部電腦度裝到,因為你果部根本就唔係 realtime hardware,即使講到話好似好 realtime 的 ubuntu studio 咁,其實都一樣只係 soft realtime,好似 windows 同 Mac OS, BSD, Soloris, UNIX 果類既野咁,即係叫做假 realtime,或者叫模擬 realtime,即係佢只係用非 realtime 的方法例如改良 interruption, 改良 timer clock,改良 multi tasking 等等來達到盡量最接近 realtime,不過幾接近都好,都絕對唔係 100% realtime,你見 ubuntu 入面有部份同 media 有關的 kernel config 其實都只係做緊類似 MMCSS 同 Win32PrioritySeparation 既野,今時今日大部份的 desktop OS 都係向緊呢個方向發展鬥改良
有位大師級的名言:世上有很多「idiots」第一次買或聽 Pro Audio 野時,揀中一件 Pro Audio 中的垃圾後,他們就以為全世界所有 pro audio men 都係失聰唔識聽野

專業玩家

Parco 發表於 2014-5-17 19:24
嘩下,師兄你都幾晒料喎,有個 USB 3 唔俾 DAC 用反而俾 mouse keyboard 用?    mous ...

我都知晒料,點解咁做呢?其實我以前聽過話DAC插落USB 3.0會唔穩定,所以一直就插2.0。
我部腦除左mouse、keyboard同DAC用USB之外,佢個有個onboard card reader,唔知點解哩個card reader會用USB。 因為我唔會用佢,一早就disable左佢。除左哩幾樣野,睇過無其他野用USB了。
不過 重點 係我連試都未試過插落3.0,以為唔好,咁就試試佢。

係呀,mobile版實係差d。起初都未認真玩CAS,都係為左慳位,又以為細機會少d干擾先買佢。
但自從入左Benchmark DAC2先開始發覺要tweak部機,依家師兄點醒左,小弟儲到資金就會黎料,不過未咁快。

高級玩家

Parco兄,點解吾試下用吾同的電源線?  驚影響真實output?
Mac w/ Audrvana +
LKS w/ femto clock
NAIM XS w/ Teddy Cap
B&W CM7

進階玩家

felix430 發表於 2014-5-17 20:39
我都知晒料,點解咁做呢?其實我以前聽過話DAC插落USB 3.0會唔穩定,所以一直就插2.0。
我部腦除左mouse ...

我自己都唔係太熟 USB audio,因為用得唔多,好少真係開工既 pro 野會用 USB,所以其他人話 USB3 會同 DAC 唔夾,我無法評論,不過據我所知 USB3 的 infrastructure 同以前 USB2 或以前有D唔同,USB3 比較接近 1394 的架構,即係 peer to peer 架構,唔同 USB 的 host-slave 架構,USB2 可以一個 host 連好多個 slave 一齊 share 同一條 signal queue 有時諗落都幾係野
你睇下 3 同 2 睇下邊個效果好就用邊一個

睇返你的個 case, 你個 USB 3 係用獨立 IRQ,無問題

IRQ 23        Intel(R) 7 Series/C216 Chipset Family USB Enhanced Host Controller - 1E26

呢個都係係獨立 IRQ
不過你的 IRQ 16 你就要 share 了

所以如果你部 DAC 可以轉用 USB 3, 或者 IRQ 23 果個 USB host,咁就多數都唔使同其他 hardware 掙條隊出入 CPU,因為果條 IRQ 隊你一部 DAC 玩晒,而且你 DAC 有獨立 IRQ 的話,你仲可以好似我咁玩多樣野:提高你 DAC IRQ 的 priority 去到最高最盡

進階玩家

ngszewai 發表於 2014-5-17 22:35
Parco兄,點解吾試下用吾同的電源線?  驚影響真實output?

遲D會試,不過換電源線係所有改變之中相對上效果最少,我地經驗,通常 電源 > 訊號線 > 電源線
我地成日都有句話:做一個靚電源,效果好過換幾條線

進階玩家

有個問題想問
如果mon 係直接對住個皇帝位 咁你皇帝位後係全吸音定咩都無? 如果唔靠反射聲 點做到hall感 空間感?靠mixer/equalizer?
(Post76 Android 手機版送出)

進階玩家

rayhei 發表於 2014-5-18 20:21
有個問題想問
如果mon 係直接對住個皇帝位 咁你皇帝位後係全吸音定咩都無? 如果唔靠反射聲 點做到hall感 空 ...

我皇帝位後係一個好深既空間,之後係一個大窗口,因為我個單位空間好深,好似 tim sir 果類咁,所以唔擔心皇帝位後會有牆反射。

mixer 或 EQ 係只能改變頻響曲線同聲音距離感,係改唔到音場的,要改變音場就必須要有 stereo imager 或其他 ambient/soundstage imager 之類既 effecters。

如果唔靠反射聲 點做到hall感 空間感?

1. 我地係唔會刻意必須要做一個 hall 感出來或者用自己的 mon 器材來製造一個原本不存在於首野之中的虛假音場,所以我地只會聽到隻 album 內的音場,隻碟係闊就聽到闊,隻碟係窄就聽到窄,碟衰就更衰聲,碟靚就更靚聲,就係因為原原本本忠實咁反應到支 mic 聽到D咩聲我就直接聽到D咩聲,唔加唔減,所以我先能可以準確地用佢來反應參考到要點樣來調校修正到我自己整既聲,同埋其他器材既聲底,所以點解  bomb dance 佢平時用佢自己部 hifi 來聽佢自己隻日本碟,都唔覺得咁窄,不過係我度一開就同我果隻 ABC 的 "Made In Germany" 可以差咁遠。

2. 其實我地正規係要靠完整苛刻既 toe in 來聽完整的音場深度,不過我呢度無辦法可以 toe in 到好多,但係你睇 bomb dance 都已經可以聽到咁多音場,如果我可以完整 toe in 的話果個音場係超出你想像

銀級玩家

Parco 發表於 2014-5-17 19:24
嘩下,師兄你都幾晒料喎,有個 USB 3 唔俾 DAC 用反而俾 mouse keyboard 用?    mous ...

笑左.
用USB好聲

WEISS係將USB轉回1394.
PRO佬邊會叫人行USB.仲話USB1.1都夠行.
http://karryykwai.blogspot.hk/