設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Bomb_Dance

[家訪活動] 「天下無難事,只怕有心人」——Parco家訪體驗

進階玩家

rayhei 發表於 2014-5-16 18:22
有問題想請教
點解家用要整套mon機 你聽既file係完全無汁過既錄音?
(Post76 Android 手機版送出) ...

咁係因為
1. 工作同娛樂我都係用佢
2. 對我自己個人口味來講,你問我主觀個人感覺的話,亦都係原汁原味的還原真聲先係我聽過最好聽既聲
有位大師級的名言:世上有很多「idiots」第一次買或聽 Pro Audio 野時,揀中一件 Pro Audio 中的垃圾後,他們就以為全世界所有 pro audio men 都係失聰唔識聽野

進階玩家

Parco 發表於 2014-5-16 22:56
咁係因為
1. 工作同娛樂我都係用佢
2. 對我自己個人口味來講,你問我主觀個人感覺的話,亦都係原汁原味的 ...

原來你套機要做野又唔同講法 你有mixer我又覺得好難原汁原味 同埋點先知佢原味?
(Post76 Android 手機版送出)

進階玩家

rayhei 發表於 2014-5-16 23:08
原來你套機要做野又唔同講法 你有mixer我又覺得好難原汁原味 同埋點先知佢原味?
(Post76 Android 手機版 ...

點定義 pro mon 聲? 儀器測度,包括 signal generator, 示波器,頻譜分析儀等等,至少要對比輸入輸出之間既分別要少過限定水平,即係要限定低失真,各頻表現平均 (接近平直),高控制力 (高 damping) 反應要夠快,要聽得返原本既聲等等要求。

所謂原本既聲其實唔一定係指實物,而係源頭訊號,例如來自 miking direct mon 既聲,或者係播音樂時個 media 原本既聲,因為一般 hifi 一出一入既分別對 monitor 來講太大,內部的 hifi signal filter 又會令部份聲唔見左。

所以 tim sir 拿佢自己的碟上來聽時,連佢自己都話,係 mon 度真係聽多左好左係隻碟度平時好多 hifi 都聽唔到既 noise (我係指錄左係隻碟度的 noise,而唔係指我播放時我套機的 noise),其實戲院喇叭系統都係類似既聲底
有位大師級的名言:世上有很多「idiots」第一次買或聽 Pro Audio 野時,揀中一件 Pro Audio 中的垃圾後,他們就以為全世界所有 pro audio men 都係失聰唔識聽野

進階玩家

Parco 發表於 2014-5-16 23:21
點定義 pro mon 聲? 儀器測度,包括 signal generator, 示波器,頻譜分析儀等等,至少要對比輸入輸出之間 ...

搵日真係上去你到聽下 我覺得好有趣

進階玩家

rayhei 發表於 2014-5-16 23:27
搵日真係上去你到聽下 我覺得好有趣

隨時歡迎師兄 你可以帶埋你自己D愛碟上來一齊研究都得

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

CAS 一定要用WIN8? MAC機點算?

進階玩家

furuya 發表於 2014-5-16 23:47
CAS 一定要用WIN8? MAC機點算?

我唔想成日主動去比較佢地,以前 Mac 係超班既,不過而家,Mac 機應該贏唔過 tweak 過既 Windows 8.1,尤其當佢個 timer resolution 仲係只有 25ms

而家反而我比較有興趣想知 tweak 過既 win8.1 同 tweak 過既 ubuntu linux 出來,邊個會掂D,真係想開返個雷台睇下

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

Parco 發表於 2014-5-16 23:53
我唔想成日主動去比較佢地,以前 Mac 係超班既,不過而家,Mac 機應該贏唔過 tweak 過既 Windows 8.1,尤 ...

咁我死心唔玩CAS住,好鬼憎用WINDOW,由其WIN8, 仲一定要用砌機。

進階玩家

furuya 發表於 2014-5-16 23:57
咁我死心唔玩CAS住,好鬼憎用WINDOW,由其WIN8, 仲一定要用砌機。

咁你唔憎用 linux 都係件好事來既

專業玩家

Parco 發表於 2014-5-15 23:19
首先 IRQ number 係只會跟你的 USB port/host,而唔係跟你插緊落 usb port 度的 devices, 1394 既情況亦 ...

琴日升上Windows 8.1,由於時間關系,未完全set好部機。
先回覆個IRQ list:
IRQ 0        系統計時器
IRQ 4        Intel(R) 7 Series/C216 Chipset Family SMBus Host Controller - 1E22
IRQ 8        系統 CMOS/即時時鐘
IRQ 13        數值資料處理器
IRQ 16        Intel(R) 7 Series/C216 Chipset Family USB Enhanced Host Controller - 1E2D
IRQ 16        Intel(R) 7 Series/C216 Chipset Family PCI Express Root Port 1 - 1E10
IRQ 22        High Definition Audio 控制器
IRQ 23        Intel(R) 7 Series/C216 Chipset Family USB Enhanced Host Controller - 1E26

IRQ 81至511           Microsoft ACPI-Compliant System

IRQ 4294967290        Intel(R) Management Engine Interface
IRQ 4294967291        Intel(R) USB 3.0 可延伸主機控制器 - 0100 (Microsoft)
IRQ 4294967292        Intel(R) HD Graphics 4000
IRQ 4294967293        Realtek PCIe GBE Family Controller
IRQ 4294967294        Intel(R) 7 Series Chipset Family SATA AHCI Controller

然後就是USB的對應port list:
Mouse + Keyboard = #PCI(1400)
Benchmark DAC2   = #PCI(1A00)

IRQ 16        Intel(R) 7 Series/C216 Chipset Family USB Enhanced Host Controller - 1E2D  =  #PCI(1A00)
IRQ 23        Intel(R) 7 Series/C216 Chipset Family USB Enhanced Host Controller - 1E26   =  #PCI(1D00)
IRQ 4294967291        Intel(R) USB 3.0 可延伸主機控制器 - 0100 (Microsoft)   =  #PCI(1400)

我睇到mouse+keyboard同DAC唔係用同一個IRQ,應該OK?

哈!{:9_407:} 我部電腦都係買左1年幾。
佢用的係Mobile hardware,粒CPU都係行Mobile。
部機無CD-ROM,又得一把細蝸牛風扇,應該同手提電腦用電量咁上下。
火牛我應該都唔搞佢喇,唔值得。第時一次過換部新機,再搞盡佢。{:9_426:}
不過做左師兄教落既tweak,係好聲左,暫時都幾滿意,唔該哂師兄先!
有唔明再多多指教!