設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Bomb_Dance

[家訪活動] 「天下無難事,只怕有心人」——Parco家訪體驗

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

how to enable HPET in windows 8.1???

進階玩家

伏喱哩 發表於 2014-5-19 10:54
笑左.
用USB好聲

乜你以為全部 hifi 友都必定鍾意聽 mon 聲?
mon 唔用 USB 唔代表 hifi 唔用,何況我見 USB3 同 USB2 以前的架構模式都差好遠,腳數都唔同,近似 1394 架構,我先估會有進步唧,講反應就緊係 1394 好些少啦,不過人地鍾意方便用 USB 定 1394 理鬼佢咩?
其實都有 studio 用 USB,不過唔多,唔係太細間的 studio 的話我真係好少見,studio 用野係好保守穩陣。

唔好講話 Weiss,連 RME 都唔係好多產品用 USB,AVB 甚至無,RME 最多產品都係用 PCI/PCIe digital card
Echo 都係要近呢三年先夠膽玩 USB,而家直頭去搞 AVB
你大陸文盲又扮唔識字?我係叫佢 keyboard 同 mouse 可以用 USB 1.1 唔係叫佢 DAC 用 USB 1.1,Pro 佬咁做有乜問題?唔使同 audio device 掙,audio 同 KM 指令佔用的頻寬差幾遠?你估你電腦 keyboard + mouse 真係可以用得晒 10Mbps? 同埋電腦 keyboard mouse 反應差少少有乜大問題?用來打機就話唧 (你打飛機我就唔知了 )

仲有,你唔需要再來呢套,可以收工了
我尋晚趁有點時間去翻查下你地個底,原來你地早有前科 http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=187968
唔睇返都唔知原來你地係咁出名
根本就係呢個壇的過街老鼠 人見人憎,唔怪之要成日玩針對,原來你地呢班收買佬就係要開工去專程專要去踩底人地果D野,再向人灌輸一大堆你地自己老作的迷信歪論,去抬高自己堆倉底垃圾既賣價 ,仲要專走去騎劫人地D post,就係為左炒貴自己團積既果D倉底貨上天價,以為咁樣就可以山雞變鳳凰,水鬼升城隍,都只係為左抬價敲竹槓食深D水,原來唔講唔知你地都係 Pro 佬,不過係 Pro 係做專業收買打手度
其實你地要推銷你地既 "裝飾品" 係無人會話你地,我都唔會理其他人賣D乜,不過你地既手法同人格就似乎係人中渣滓,賤過地底泥
有位大師級的名言:世上有很多「idiots」第一次買或聽 Pro Audio 野時,揀中一件 Pro Audio 中的垃圾後,他們就以為全世界所有 pro audio men 都係失聰唔識聽野

進階玩家

leojai 發表於 2014-5-19 11:57
how to enable HPET in windows 8.1???

windows 係自動 enable 無得 set
有無得 enable 就只係要睇 BIOS setting
如果 BIOS 無呢項 setting 的話,就入去 windows 的裝置管理員度睇睇,如果係系統裝置度見到有個高精確度事件計時器的話,咁即係 HPET 已經被強制打開,否則的話你可以試下 upgrade BIOS,如果 upgrade 完都無的話,咁即係你塊底板無,咁我都幫你唔到
不過 2006 年以後所出的 intel chips desktop 底板,好少可會無 HPET,因為 HPET 已經都唔係D咩新野
有位大師級的名言:世上有很多「idiots」第一次買或聽 Pro Audio 野時,揀中一件 Pro Audio 中的垃圾後,他們就以為全世界所有 pro audio men 都係失聰唔識聽野

黃金玩家

Parco 發表於 2014-5-19 12:29
windows 係自動 enable 無得 set
有無得 enable 就只係要睇 BIOS setting
如果 BIOS 無呢項 setting 的話 ...

default好似係無enable
要打句use platform clock true

進階玩家

darkfrank 發表於 2014-5-19 12:41
default好似係無enable
要打句use platform clock true

windows 7 就要打呢一句,windows 8 或 8.1 以上就內部有 enable 左,而且對佢既支援不斷優化緊

好多人試過如果係 win8 度打呢句野的話係有機會會拆聲

進階玩家

我咁樣理解唔知有冇錯
聽mon 係唔會/唔需要環境反射聲都可以做到正常/正確音場?

(Post76 Android 手機版送出)

進階玩家

rayhei 發表於 2014-5-19 13:48
我咁樣理解唔知有冇錯
聽mon 係唔會/唔需要環境反射聲都可以做到正常/正確音場?

studio mon yes,studio 都唔會有反射
PA speakers 未必

其實反射聲唔係 100% 絕對零影響,只係唔會咁輕易改變到音場結構同聽得 detail,全無反射就如虎添翼,錦上添花啦

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

Parco 發表於 2014-5-19 13:04
windows 7 就要打呢一句,windows 8 或 8.1 以上就內部有 enable 左,而且對佢既支援不斷優化緊

好多人 ...

我打左,出error.希望沒有影響。thx.

進階玩家

leojai 發表於 2014-5-19 14:18
我打左,出error.希望沒有影響。thx.

你係咪無打到 "BCDEdit /set"?
咁好彩你無打

因為我聽講係外國有D友仔想還原係好似還原唔晒,就算再 format 重灌第二個 windows 都有影響,除非換過部新機。

銀級玩家

Parco 發表於 2014-5-19 14:29
你係咪無打到 "BCDEdit /set"?
咁好彩你無打

換過HD咪得囉.
講就無敵.
做就無能為力
http://karryykwai.blogspot.hk/