設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: avgod

2022 Q990B用家分享交流區 (1008.2固件) (#33樓 音效分享)

鉑金玩家

三星玩樂勲章76-FC 綠翡翠勲章

azxcs 發表於 2022-8-9 17:41
Ching請問你係唔係用緊65寸q70t (2020年)
用唔用到電視+sound bar(qsymphony)?
唔該

我用緊65寸q70t, 用到電視+sound bar(qsymphony), 但我覺得剩用 soundbar 出聲好聽 d

科林玩家

mimowai 發表於 2022-8-9 18:21
我用緊65寸q70t, 用到電視+sound bar(qsymphony), 但我覺得剩用 soundbar 出聲好聽 d

我部電視同q900t掛牆,開咗qsymphony明顯聲音立體好多
想換q930b/q990b但驚換完開唔到
明顯只有65寸以上q70t 先有OTS 可以用電視+sound bar
Q80t以上咩呎寸都有OTS

鉑金玩家

azxcs 發表於 2022-8-9 20:31
我部電視同q900t掛牆,開咗qsymphony明顯聲音立體好多
想換q930b/q990b但驚換完開唔到
明顯只有65寸以上q ...

我部電視都掛牆,65Q70t 好似冇OTS

鉑金玩家

ChunWaiWu@FB 發表於 2022-8-9 12:17
想問下,如果對後置,放返係前面,D聲會唔會差好遠呢?🧐

未試過放前面,我後置係不對稱咁放,效果都 ok
我之前係用 JBL9.1 後置就咁放 sofa, 相比Q990b, Q990b係woofer 仲係唔夠JBL9.1勁,但Q990b用adaptive mode 個包圍感好正,好過 JBL9.1

黑鑽玩家

三星玩樂勲章

mimowai 發表於 2022-8-9 21:25
未試過放前面,我後置係不對稱咁放,效果都 ok
我之前係用 JBL9.1 後置就咁放 sofa, 相比Q990b, Q990b係w ...

師兄,您990B咁擺法會唔會右邊大聲過左邊?

鉑金玩家

xyz56789xyz 發表於 2022-8-10 06:43
師兄,您990B咁擺法會唔會右邊大聲過左邊?

我本身電視都對唔正個皇帝位,右邊大聲過左邊DD,但左右聲道都分得好清楚,估唔到我咁擺Q990b 都盡量將聲道平衡返,總之睇戲打機都分到聲音方向邊度殺埋嚟

黑鑽玩家

三星玩樂勲章

mimowai 發表於 2022-8-10 09:30
我本身電視都對唔正個皇帝位,右邊大聲過左邊DD,但左右聲道都分得好清楚,估唔到我咁擺Q990b 都盡量將聲 ...

咁990B 個 Auto EQ 勁過 950A 好多噃

黑鑽玩家

三星玩樂勲章

可以出到Adaptive Sound +嘅師兄,如有Disney Plus 推薦聽吓新片Prey嘅聲,包圍感好強。

評分

參與人數 1威望 +5 金錢 +5 收起 理由
avgod + 5 + 5 OK

查看全部評分

鉑金玩家

xyz56789xyz 發表於 2022-8-10 16:25
咁990B 個 Auto EQ 勁過 950A 好多噃

呢個價錢容易 setting 又有埋後置抵玩, 適合我呢 d 小窩居不規則擺位都有少少劇院效果享受

黑鑽玩家

三星玩樂勲章

mimowai 發表於 2022-8-10 19:42
呢個價錢容易 setting 又有埋後置抵玩, 適合我呢 d 小窩居不規則擺位都有少少劇院效果享受 ...

您咁擺法,左右rear speaker相隔十幾呎,VOL要校幾多至夠大聲有冇 AVA=ON?