設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: avgod

2022 Q990B用家分享交流區 (1008.2固件) (#33樓 音效分享)

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

avgod 發表於 2022-6-30 12:04
發現一個大問題,surround speaker right 螺絲位沒有了 令到我不能上牆 無其他位放 一定要上牆 ...

AVGOD兄, 你個CASE佢地攪左未???
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

黑鑽玩家

三星玩樂勲章76-FC 綠翡翠勲章

小瑟 發表於 2022-7-12 09:29

三星一陣下午上黎 應該會拎定一組後置來更換,希望一切順利

黑鑽玩家

音效修正 (沿用Q950A的EQ修正)

Standard Mode才生效

TREBLE = 0
BASS = -4
Everything else at 0
VIRTUAL = ON

7-Band EQ setting is available only in Standard Mode.
150 Hz = +3
300 Hz = +3
600 Hz = +2
1.2 kHz = +1
2.5 kHz = +2
5 kHz = +4
10 kHz = +3

不仿試試~ 感覺聲音動態多了,人聲也清晰不少

鉑金玩家

avgod 發表於 2022-6-27 18:35
使用後分享 (Firmware是1006.2)

想請教下Subwoofer換左電線後效果滿意嗎?因在門市試過覺得唔夠力同潛唔夠深(對比yamaha soundbar 行明線比Sub仔)

鉑金玩家

想問各位, 我用緊 TV Q70T + Q990b, 點解 Q990b 成日自動轉去 Adaptive Sound mode ? thx

黑鑽玩家

小瑟 發表於 2022-7-12 09:29

更換後置成功

黑鑽玩家

Wingo123 發表於 2022-7-12 11:24
想請教下Subwoofer換左電線後效果滿意嗎?因在門市試過覺得唔夠力同潛唔夠深(對比yamaha soundbar 行明線 ...

如果你試過唔夠力就不要考慮了 因為好因環境影響的 我情況係要woofer減-3

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

咁就好了, 今次都算快呢~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

黃金玩家

三星玩樂勲章

avgod 發表於 2022-7-11 10:56
與上代Q950A相比,Q990B外觀、造型和尺寸幾乎一致。

不同的是,Q990B左右兩端的側環繞喇叭不再跟牆體垂 ...

竟然今代930BHDMI位少咗😨

銀級玩家

各位,想請問下,你地睇Netflix / Disney+ Dolby Amos 片既時候,條soundbar 個front display係唔係只display 一次 "Dolby Amos"字串,之後就出三次"TV ARC"? 🙏

我係電視HDMI arc 位直駁soundbar hdmi to TV位

點解咁問係因為驚冇真正點到燈🤞