設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: avgod

2022 Q990B用家分享交流區 (1008.2固件) (#33樓 音效分享)

黑鑽玩家

三星玩樂勲章76-FC 綠翡翠勲章

frankiehon@G 發表於 2022-7-6 23:35
今日收到貨了,開心使用中
想問吓點樣條bar到熄機?

應該沒有的,佢有自動熄機功能
Screenshot 2022-07-07 at 9.34.40 AM.png

專業玩家

三星玩樂勲章

ChunWaiWu@FB 發表於 2022-7-7 08:17
師兄!請問係邊度買?

6月17號,豐X買,減100,渣打卡回500

黃金玩家

三星玩樂勲章

我想問吓今代嘅990B同上代950A其實大唔大分別?因為我見佢個十仔唔同咗,做功物料上都唔同,聲音上會唔會有分別?因為我自己就用緊上代900A加9500S後置淨係玩到9.1.4,即係今代930B😂所以想問下有冇分別

黑鑽玩家

KHim 發表於 2022-7-8 23:16
我想問吓今代嘅990B同上代950A其實大唔大分別?因為我見佢個十仔唔同咗,做功物料上都唔同,聲音上會唔會有 ...

與上代Q950A相比,Q990B外觀、造型和尺寸幾乎一致。

不同的是,Q990B左右兩端的側環繞喇叭不再跟牆體垂直,而是變成了一定的角度朝向牆體,這樣或多或少可以依靠反射,讓側環繞聲場定位更加準確些。
990B的外觀質感相當不錯,金屬網格材質非常硬,不容易變形,也更容易清潔。
在Q990B上升級到了第二代寬頻天空聲道。
低音炮從聲學結構到功率放大都有一定程度的增強, 在高音單元上看到聲學透鏡,因為這樣高音的方向性會更好。
顯示當前的音軌信息, 一共會顯示10種不同的音軌

因為Q900A+9500s 已經不錯,我覺得可以不換。Q930B 得返一個HDMI in 和 一個HDMI out, 要留意。

專業玩家

三星玩樂勲章

avgod 發表於 2022-7-11 10:56
與上代Q950A相比,Q990B外觀、造型和尺寸幾乎一致。

不同的是,Q990B左右兩端的側環繞喇叭不再跟牆體垂 ...

想問吓點樣set eq 好,我果個天空聲道set到最高,但都係好似聽唔出分別

黑鑽玩家

frankiehon@G 發表於 2022-7-11 11:32
想問吓點樣set eq 好,我果個天空聲道set到最高,但都係好似聽唔出分別

如果後置同SOFA好近,後置天空不要加 反而要減, 將前置天空增加 ,後置天空減少少,因為後置天空聲不能正中SOFA位,看文章知道不是越大越好。

我喺前置天空+2 後置天空-2. 你可以試試

望下張圖就會明白多D。

專業玩家

三星玩樂勲章

avgod 發表於 2022-7-11 11:56
如果後置同SOFA好近,後置天空不要加 反而要減, 將前置天空增加 ,後置天空減少少,因為後置天空聲不能正 ...

好的,唔該晒,今晚返去試吓

專業玩家

frankiehon@G 發表於 2022-7-11 11:32

弱弱一問,點樣去感覺天空聲?

專業玩家

三星玩樂勲章

manfai1229 發表於 2022-7-11 13:16
弱弱一問,點樣去感覺天空聲?

睇奇異博士2有一幕,我有次聽到有水聲又上面滴落黎

鉑金玩家

今日收到電話即刻出去拎

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
avgod + 10 + 10 恭喜Ching!!!

查看全部評分