設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: avgod

2022 Q990B用家分享交流區 (1008.2固件) (#33樓 音效分享)

鉑金玩家

三星玩樂勲章76-FC 綠翡翠勲章

xyz56789xyz 發表於 2022-8-11 16:38
您咁擺法,左右rear speaker相隔十幾呎,VOL要校幾多至夠大聲有冇 AVA=ON?

左右rear speaker+2, 平時睇電視 VOL 18, AVA off

黑鑽玩家

三星玩樂勲章

mimowai 發表於 2022-8-11 18:29
左右rear speaker+2, 平時睇電視 VOL 18, AVA off

師兄左邊有幾度門,右邊又有窗,好多noise,唔用AVA唔怕聽唔到人聲?

黑鑽玩家

三星玩樂勲章

有個小學雞問題:
有啲影碟標明音軌係DTS:X / DTS-HD MA 7.1,請問Q990B點樣DTS-HD MA 7.1?(即係播影碟時關閉天空聲道)

鉑金玩家

xyz56789xyz 發表於 2022-8-11 21:05
師兄左邊有幾度門,右邊又有窗,好多noise,唔用AVA唔怕聽唔到人聲?

左邊一度門,日間開晒門窗睇電視會開 VOL 20,人聲好清楚
人聲通常主體前面出,後置係負責左右聲道,有錯請更正
但用tv netflix disney app, 有時要開 VOL 24 先清楚

進階玩家

請問有冇Q990B 既SETTING可以參與一下?
另外可以點CEHCK 枝Q990B 依家係咩VERSION?
THANKS

鉑金玩家

swhome1205 發表於 2022-8-13 17:33
請問有冇Q990B 既SETTING可以參與一下?
另外可以點CEHCK 枝Q990B 依家係咩VERSION?
THANKS ...

我通常打機睇戲睇電視都用 adaptive sound mode, 用返 samsung smartthings app 就睇到 Q990b setting firmware version

黑鑽玩家

三星玩樂勲章

mimowai 發表於 2022-8-9 18:21
我用緊65寸q70t, 用到電視+sound bar(qsymphony), 但我覺得剩用 soundbar 出聲好聽 d

師兄部Q70T 可以開啟智慧mode 出Adaptive sound+,都係淨soundbar 出聲但就包圍感再好少少

鉑金玩家

xyz56789xyz 發表於 2022-8-14 12:42
師兄部Q70T 可以開啟智慧mode 出Adaptive sound+,都係淨soundbar 出聲但就包圍感再好少少 ...

我電視 Q70T,覺得唔用Qsymphony剩係用Soundbar出adaptive sound mode  好D

進階玩家

mimowai 發表於 2022-8-13 21:09
我通常打機睇戲睇電視都用 adaptive sound mode, 用返 samsung smartthings app 就睇到 Q990b setting fi ...

samsung smartthings app
想問下係邊個位置可以CHECK到枝SOUNDBAR VER.?
我搵唔到..
關唔關我用IPHONE事?

鉑金玩家

swhome1205 發表於 2022-8-14 21:58
samsung smartthings app
想問下係邊個位置可以CHECK到枝SOUNDBAR VER.?
我搵唔到..

iphone 用到 samsung smartthings app
右上角 menu >  information 就睇到