設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: avgod

2022 Q990B用家分享交流區 (1008.2固件) (#33樓 音效分享)

進階玩家

請問各位,990B soundbar連LG C2 TV用,想問邊樣SET用C2 REMOTE控制SOUNDBAR開機及大細聲? 現時只有關機是同步,謝謝

星級玩家

三星玩樂勲章

請問如果家中有超短投同電視,如果有時用下電視又用下投影,個earc應該點設置

專業玩家

請問,我剛剛試過用Nowe 機頂盒接駁落990b冇聲出!畫面係咁跳!

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

ChunWaiWu@FB 發表於 2022-7-28 23:08
請問,我剛剛試過用Nowe 機頂盒接駁落990b冇聲出!畫面係咁跳!

Change HDMI Cable

黑鑽玩家

三星玩樂勲章

avgod 發表於 2022-7-12 10:50
音效修正 (沿用Q950A的EQ修正)

Standard Mode才生效

師兄入手Q990B一段日子,您喜歡呢個EQ SETTINGS 定係 surround 或者 Adaptive Mode 嘅聲?

鉑金玩家

三星玩樂勲章76-FC 綠翡翠勲章

xyz56789xyz 發表於 2022-7-30 19:17
師兄入手Q990B一段日子,您喜歡呢個EQ SETTINGS 定係 surround 或者 Adaptive Mode 嘅聲? ...

我電視 Q70T, 每次開機Q990b自動用 Adaptive Mode
所以現在用慣 Adaptive Mode 睇電視睇戲打機,聲音好似圍住自己咁

黑鑽玩家

xyz56789xyz 發表於 2022-7-30 19:17
師兄入手Q990B一段日子,您喜歡呢個EQ SETTINGS 定係 surround 或者 Adaptive Mode 嘅聲? ...

我平時用adaptive mode,如果睇有5.1或以上我就用返standard。聽音樂我又會用standard 又會用surround

黑鑽玩家

三星玩樂勲章

avgod 發表於 2022-7-31 11:25
我平時用adaptive mode,如果睇有5.1或以上我就用返standard。聽音樂我又會用standard 又會用surround {: ...

睇影碟先至用EQ SETTINGS?
Dolby True-HD Atmos / DTS:X呢啲Immersive Audio好似升去11.1.4好啲(SURROUND)但係弱聲咗,Adaptive 又怕味精咗,5.1 /  7.1 就Standard 仲好啲添
NETFLIX / D+ 嘅聲E-AC3都壓縮過,Adaptive聽冇乜所謂。

黑鑽玩家

三星玩樂勲章

mimowai 發表於 2022-7-31 06:54
我電視 Q70T, 每次開機Q990b自動用 Adaptive Mode
所以現在用慣 Adaptive Mode 睇電視睇戲打機,聲音好似 ...

師兄部Q70T 係咪 電視揚聲器+ Q990B先至自動變咗Adaptive*呀。
我部雞嘢 Q70A + Q950A (Q-symthony)一齊出聲就會咁,聲高咗同埋中置人聲變闊好怪。

鉑金玩家

xyz56789xyz 發表於 2022-7-31 12:26
師兄部Q70T 係咪 電視揚聲器+ Q990B先至自動變咗Adaptive*呀。
我部雞嘢 Q70A + Q950A (Q-symthony)一齊 ...

我冇用 Q-symphony, 剩係 Q990b 出聲, 每次開電視自動用 adaptive mode, 打機會自動轉去遊戲mode,但打完睇電視唔會轉mode, 停留喺遊戲 mode